Flere og flere har fått øynene opp for hylleblomstsaft og kjøper denne dyrt på utsalgsteder og kafeer.Det er kjempelett å lage selv og i tilegg finnes hyll gratis i naturen i store mengder iallefall her på Jæren.Hyll var plantet på hvert et gårdstun i begynnelsen av århundre.Gammel folketro kalte hyll Hyllemor og et tre ble plantet på gårdstun for å holde vetter og utøy unna. Det var ikke helt bare eventyr og folketro dette,da hylleblomsten faktisk beskytter mot myggstikk og sommerens småplager.Hyll inneholder også mye antioksidanter og godstoff og bærene er like gode som blomstene men bærene må varmebehandles og kokes ellers er det ganske hardt på nyrer og mage.Hyllebær er skikkelig godstoff for immunforsvaret og er godt å ha på lur til vinterens forkjølelse .

hyllebærtre i Hå

Hyllen vokser vilt langs steingardene og i hagene på Jæren. Fra gammelt av så hadde en hver gård med respekt for seg selv et hyllebær tre på tunet.

Gammel overtro sa at gudinnen Frøya bodde i hylletre og skjermet gården mot alt vondt. Idag vet man at Svarthyll er en kraftig antioksidant full av «c» og «a» vitamin. I Danmark og Tyskland, selges hylleblomst te ennå som febernedsettende middel.

Hylleblomst saft er mye brukt i Norden, litt glemt her i Norge men flere kjente restauranter har tatt den i bruk. Paul Kaptein på Hå Prestegård bruker hylleblomst saft i sin salat dressing.

Det er også et effektivt myggmiddel å sitte ved et blomstrende hyllebær tre om sommeren. Myggen liker ikke lukten og lar deg være.

Det er viktig å skille rød hyll og svart hyll. Svarthyll er den som er spiselig i varmebehandlet form. Ikke rød hyll, den er giftig.

Nå er bærene modne. Bærene er nesten svarte og henger i klaser. Hyllen blomstrer i juni – juli med hvite store skjermer.

Hyllebær saft er mørk rød, bruk hansker ved plukking da de avgir en del farge som kan sitte godt på hud og klær.

Se deg rundt neste gang du er på tur eller kanskje du har svarthyll i hagen?

Hylleblomsaft inneholder enkelt blomster,syre,sukker og vann men du kan selv bestemme sukkermengden på saften og frys den ned i porsjoner så vil du ha sommer på flaske hele året.Hvis du skal ha den ufryst må du tilsette et eller annet som konserveringsmiddel men det beste og friskeste er å fryse ned i porsjoner.

Hylleblomsaft på gang
Hylleblomsaft
Hylleblomst til saft

Min favoritt med hylleblomst er fromasj som jeg smakte første gang hos Anne Lise Tyssebotn Gjesdal.Hun serverte fromasjen med kreklingsaus.Du lage denne på samme måte som en sitronfromasj men erstatter mye av sitronsaften med konsentrert hylleblomstsaft. Kreklingsaus kan du lage på høsten men det er også nydelig med blåbær eller bjørnebærsaus.

Nyt smaken av sommer og sesong

hylleblomster
hylleblomster

Rabarbrasuppe med  hylleblomst 

Kan serveres varm hvis vi trenger det..

Hvor mye ekstra sukker du trenger til den søte hylleblomstsirupen, må du smake deg fram til.

La rabarbraen trekke akkurat mør, men ikke la kubbene koke i stykker. Avkjøl suppen og rør i friske skiver jordbær.

Råvarer til 4 porsjoner: 

rabarbra

hylleblomstsirup eller uspedd saft av hylleblomst

1 korg jordbær

sitronverbena eller mynte og blomster til pynt

Kok opp hylleblomstsirupen eller saften. Skjær rensede rabarbrastilker i kubber og la dem trekke møre i væsken. Smak eventuelt til med mer sukker.

Trekk kasserollen av platen og avkjøl noe. Skjær jordbær i rause skiver og legg oppi.

Hylleblomst fra hagen

HYLLEBLOMSTFROMASJ fra Anne Lise Tyssebotn Gjesdal i Vill Vekst

1/3 l kremfløyte

3 egg

3 ss sukker

7 plater gelatin

2 dl hylleblomstsaft, inndampa

Saft av ½ sitron

Limejuice

Legg gelatinen i bløyt i litt kaldt vatn. Pisk kremfløyten til ein tynn krem. Pisk egg og sukker til eggedosis, og tilset sitronsaft og halvdelen av hylleblomstsafta i eggedosisen. Bland krem og eggedosis. Klem vatnet ut av gelatinen, smelt han så i resten av hylleblomstsafta. Ha gelatinen i kremblandinga under god omrøring, og smak til med litt limejuice. Ha i glasskål og nyt sommarsmaken.

fromasje med sitron og hyll

Hyllebærsaft

Til litt over en liter hyllebærsaft bruker du;

2 kg hyllebær

1 liter vann

750 gram rørsukker/Demerara

1 kg epler

Saft av en sitron

Slik gjør du : skyll klasene med hyllebær og kutt eplene i terninger. Ha dette i en liter kokende vann. Kok til bærene ”brister” eller safter seg. Sil saften gjennom et rent klede, lagt i en sikt,  over en ren gryte. Tilsett sukker og sitron saft og kok opp saft til sukker er oppløst. Hell over på rene flasker. Skyll dem gjerne med atamon som en får i butikkene.

Oppbevar i kjøleskap eller frys ned i plastflasker. Fyll dem da ikke helt opp.

 

 

hyllebær

Hyllebærsuppe kan du lage om høsten

1 kg rensede bær

4-5 epler i biter

Revet skall av en sitron

2 dl sukker

2 ss. potetmel

Litt kanel(valgfritt)

Skyll bærene og kok dem møre med epler og sitronskall. Når bærene sprekker og safter seg og eplene er møre. Sil saften. Hell den tilbake i kasserollen og kok opp med sukker. Rør potetmel ut i kaldt vann og hell jevningen i suppen i en stråle mens du rører. Lurt å ta suppen av varmen da for den skal ikke koke mens du tar i jevning. Server gjerne suppen med en klatt krem eller ta med på termos når du er på tur.

hyllebær

 

 

Hyllebær i høstsol

 

alle bilder copyright lrlassen

Legg igjen en kommentar