Der ble laget et program om komla og torsdag som komledag her I Rogaland og de fant ingen  god forklaring på hvorfor det var på torsdager men så overhørte jeg Bodil Nordjore,Statsbudeia,  i et juleprogram på Nrk ,nevne komla og torsdager og at det kunne ho fortelle» meir om ein aen gang «og då blei min nysgjerrighet vekka og eg tok kontakt med henne for å få vita svaret

.Her er hennar forklaring»tidlegare var d kjøtmat ein gong i vika- sundag. når me fekk poteta ( jordepli) blei d to dagar m kjøt i vika, d blei då komle mæ kjøt i på torsdag . Fornuftig og mettande med so mykje potet og » litt» kjøt, difor helde denne tradisjonen seg so godt.

Rart at ikkje rogalandske journalister gikk til denne kunnskapsrike dama som til og med underviser i mathistorie.

Bodil Nordjore og Bo Jensen

Komle er det mange oppskrifter på men mor si komla hadde en neve havregryn og litt melk i. Dette gjorde de mykere og faktisk litt “lettere”. Den perfekte komlekonsistens er en rimelig løs deig ,ikke for fast eller ikke for løs.og iallefall ikkefor  klissen. Det er nok en treningsak. å kjenne den rette konsitens .Men et god tips er også å la deigen stå litt på benken og sette seg så tilpasse med litt mel. Selv de proffeste kokker kan slite med dette så jeg i » Kokkekamp»  nylig , men har du først først fått følelsen og teken, så sitter den.

Viktig  er også å bruke gode vinterpoteter som Beathe, Kerrs pink eller Troll. Viktigst av alt er å planlegge , legge bogen i vann dagen før eller bruke salt lammekjøtt som en får her i vest iallefall på hver nærbutikk . Eller så er  komlelaging  gjort på mindre enn en  time. Så passer  gryta seg selv .Mye er gjort med en god kjøkkenmaskin og jeg tenker hver gang på min mor som sto å lagte komle til storfamilien  med rasp og håndmakt.

Pinnebog er laget som pinnekjøtt,saltet og tørket, men her i huset liker vi godt dette, da det er mer kjøtt og mindre fett slik at det blir kanskje litt mindre “sauesmak”Nydelig kraft blir det også som du kan bruke til ertersuppe,lapskaus og mange middager.

Skikkelig tradisjonsmat ble det av dette altså…perfekt til mørke høstdager med storm i kastene og vestlandsvær.

Komlå te mor ble aldri lagt med nøyaktige mål men jeg har prøvd å gjenskape og skrevet den en oppskrift ned til min sønn og kommende generasjoner i familien som og elske “komlå te na mor”

komla

komla og kultur

KOMLA

Legg pinnebogen i vann og la det ligge minst et døgn. Ca 1 kg holder i massevis.

Dette er en oppskrift til minst 8 personer men er det noe igjen så er stekt komle nydelig også..

2 kg poteter

3-4  stk kokte poteter(perfekt å koke litt ekstra tidligere i uken)

300 gram byggmel eller grynmjøl som det også blir kalt

ca 400 gram hvetemel

1 god hånd havregryn

1 dl melk(i Gjesdal  i Rogaland bruker de surmelk både til og i komla

litt timian

Tilbehør: kokt kålerabi,kjøttpølse,vossakorv,Pinnebog og smeltet smør og til å drikke er det nydelig med kulturmelk og kald melk.Men utrolig nok passer komle til Cava også, hvis du har lyst å ha dette til festmat.

Tilpass melmengden med litt mer av alt hvis du føler den er for løs.Skal være som en tykk havrgrøt.

Slik gjør du:

Sett over en stor gryte med vann,kok opp kjøttet og la det derettter trekke.Dette gjør du mens du lager komlene så er kraft perfekt og klar til du skal ha dem oppi.Kok opp noen poteter i det samme vannet med det samme hvis du ikke har restepoteter.Skum av fett når kjøttet koker opp.Ta litt timian i vannet.det gir god smak.

Skrell og rasp  de rå potetene til en fin masse.Bruk kjøkkenmaskin,da går det raskt.Gjør du det for hånd bruk den groveste delen av rivjernet.Dette er litt arbeid.Ta potemassen i en stor bolle og vend inn melet,melken og havregryn. 1 ts salt kan du også ta i men jeg er alltid litt forsiktig  med slatet her fordi kjøttkrfaten kan være ganske salt.

La potetdeigen stå litt.Kjøttkraften skal være god og varm men ikke fosskokende når du legger komlene oppi.

Jeg bruker nevene  til å blande deigen og forme bollene.La vannet renne litt i springen og væt hendene når du former komlene.Det er litt graps men rene hender er det beste intrument.Form komler til en ball,størrelsen bestemmer du men mor sine var på størrelse med en tennisball,kanskje litt mindre.På sørlandet er komer store og fyllt med litt kjøtt.

La komlene trekke i gryta minst en og en halv time, gjerne lenger. Jeg tar ofte mesteparten av kjøttet ut før jeg legger i kumlene(det har da trukket i vann en time og laget god kraft) og legger kjøttet  i en annen gryte med nytt vann. Koker da kjøttet videre og legger pølser og kålerabi oppi den kraften ca 20 minutter før jeg serverer.

Dette er skikkelig god bondekost,tradisjon og nydelig vintermat.Flott å bruke kraft av pinnekjøtt og annet også. Det går ann og bare ha pølser og kålrotstuing til også. Noe å tenke på etter du har kokt pinnekjøttet eller bogen på julaften. IKKE HIV DEN GODE KRAFTEN!!!! Vann pinnekjøttkraften ut og lag mange gode middager. Frys gjerne kraften til senere.

komla e populært hele året men spesielt under potetfestivalen på Jæren da det går tusenvis porsjoner til komleglade Rogalalendinger

Mor og meg en 17 mai på 1965

Legg igjen en kommentar