Saus!!!

Det første jeg lærte om jærbuer at de likte sin saus..»Det e ikkje middag uden sos og poteter» Nå har nok matvanene til jærbuen endret seg en del i de siste årene men fortsatt er saus en populær ingrediens til et måltid. Brun og hvit saus burde nok skolekjøkken lære de oppvoksende slekter ,det kommer nemlig heller ikke fra pose men den litt mer avanserte hollandésen eller bernaise må nok kanskje litt mer øvelse til ? Kanskje var det flaks eller bare at jeg for en gangs skyld hadde en oppskrift som jeg hadde tålmodighet til å fylle til punkt å prikke? Resultatet ble i alle fall vidunderlig og denne sausen kan serveres til forrett eller hovedrett, kjøtt, fisk eller over nydelige vårlige asparges. Jeg brukte sesongens ramsløkspure som jeg laget sist uke men bruk gjerne kun frisk gressløk,kjørvel basilikum, de krydderurtene du liker best og har tilgjengelig. Persille funker også. Her kommer oppskrift på en hollandaiselignende supersaus som du trygt kan imponere med til lørdagsbiffen eller friske asparges.Du blir stolt å glad når du lykkes med denne. Det er regnet som en saus for viderekommende.

Hollandaise med ramsløk

Hollandaise med ramsløkspure

200 gram smør

4 eggeplommer

2 ss hvitvinseddik

1 ss sitronsaft

Salt og pepper,bare litt

1-2 ts rasmløkspure eller andre friske krydderurter

 

Slik gjør du: Smelt smøret på lav varme slik at det klarner,altså at det på en måte skiller seg og det blir et smør som grumset faller til bunn. Avkjøl dette lett.

Over en gryte varmt vann, ca 50 grader setter du en glass eller stålbolle og tilsetter oppi denne 4 eggeplommer og 2 ss hvitvinseddikk.Rør dette sammen og tilsett det klarnete smøret i en tynn stråle mens du rører godt. Smøret tas i med en ause som du forsiktig» skumme»r overflaten på det klarnete smøret. Tilsettes litt og litt mens du rører. Ikke for varmt smør.Da skjer det en emulosjon som det kalles og du får en tykk nydelig saus.Ha i sitronsaft og salt og pepper etter smak.Tilsett ramsløkspure eller krydderurter,rør dette godt inn,fortsatt over vannbadet men ta det av varmen straks det tykner og ikke la vannet under koke.Det viktigste her er å røre og holde varmen i skålen nede.Ellers blir det eggerøre! Smak gjerne til med mer sitronsaft og salt og pepper.

Vi kunne faktisk bare spist saus og asparges så god ble den men det smakte ekstra godt til lørdagsbiffen .

De flotte eggehvitene som du får til overs kan du jo lage marengs med, så har du en strålende dessert også.

Legg igjen en kommentar