Spis lokalmat når du kan

Jeg har nevnt  det mange ganger hvilket privilegium det er å bo midt i matfatet på Jæren og hvorfor  jeg brenner for mat i sesong. Nok en gang har jeg vært heldig å få oppleve et gartneri fra innsiden, Orre Tomat.

orre tomat

 

Flotte gode medarbeidare på Orre Tomat
Flotte gode medarbeidare på Orre Tomat
tomatrekker
tomatrekker
klasetomat Orre
Klasetomat Orre Tomat

De dyrker  den utrolige Flavance tomaten som er en nydelig stor tomat med en helt utrolig farge. Den egner seg til det meste ,fra salater til sauser og er også ypperlig til hjemmelaget tomatsuppe. Jeg tørker også disse i skiver og bruker dem resten av året i gryteretter og i småretter.

hos orre tomat, fine hanskar så eg ikkje smitte tomatene
Fornøyd matblogger med lokale tomater

 

vidunderlig farge på flavancen
vidunderlig farge på flavancen her brukt i pastasalat

Vi er heldige her på Jæren som har lokale produsenter rett rundt dørene og derfor forundrer det meg stort når store  lokale butikkkjedene kun tenker billig og utenlandsk når de kan få fantastiske, rene kortreiste produkter nesten hele året. Er det vår feil som går etter pris i stedet for kvalitet?

Orre tomat produserer tomater hele året som det ikke benyttes annet enn nyttedyr på, altså usprøyta, og kan levere tomater hele året, allikevel så oversvømmes vi av nederlandske, spanske og italienske tomater i lokalbutikkene, selv i høysesong om sommeren.

 

chili fra wiig
chili fra wiig
chili fra wiig
chili fra wiig

Det er utrolig mange gode produsenter på Jæren av det meste, poteter, kålrot, gulrøtter,purre, gresskar, chili, paprika, grønnkål og ikke minst tomater i flere typer fra klase, biff, kirsebær tomat med mere.

sjitne gulerøde og gode varer fra Jone wiig
sjitne gulerøde og gode varer fra J&J Wiig

Løk og hvitløk produseres også og mye mye mer.

 

løk
løk fra Jæren

Jeg kan forstå at en kanskje må ha tillegg om vinteren i volum men det kan umulig være nødvendig om sommeren? Eller er det mulig å få lokaltproduserte produkter hele året? Jeg tror nemlig det, men tror det er billigere for kjedene å få disse produktene med lastebil gjennom hele Europa modnet med gass på kalde mørke lagre i stedet for med naturlig lys og hjelpelys i drivhus på Jæren eller i Ryfylke.

Det verste ,syns jeg, er når det bugner  i lokalbutikkene av  italienske gulerøtter i plast og Bosniske poteter, Paprika fra drivhusene i Nedreland og chili i plast når dette vokser og produseres i lokalområde ,mindre sprøyta og miljøvennligere  3-5 km fra butikken.

Skal vi godta dette?

Vær en krevende bevisst forbruker, spis lokalt, spis kortreist og slutt å tenk billig og utenlandsk.Norsk mat er billig og vi er utrolig bortskjemte med gode produkter i dette landet. La det forbli slik, spis i sesong og spis lokalt når du kan

Legg igjen en kommentar