#Livsanker

Her kommer min nye side om spiselige ville urter og planter.Jeg vil prøve å legge innlegg inn etter sesong og vekst tid.

Nå er det juli og jeg har sanket mye i mai,juni og juli

Fjæresauløk,(Nordens koriander),strandkål,granskudd og selvsagt sommersmaken over alle..hylleblomst.Salturt og karve ,det forhatte skvalderkålet og ugresskarser fra plenen ble retaurantmat på høyt nivå. Nå dukker de første kantareller opp og jammen ser jeg tegn på en steinsopp på mitt hemmelige sted.For en glede det er å være i naturen hjemme,mange har oppdaget sitt nærmiljø iår når de har sluppet å reise på travelt til varme storbyer og turistfyllte strender.Iår er året nordmenn er tilbake til 60 og 70 tallets sommerferier.Vi er hjemme

Strandkål og fjæresauløk

Ramsløk blir stadig mer populær å sanke for å lage puré, pesto, ramsløksmør m.m. Den er kravfull til voksestedet og finnes derfor bare i de klimatisk gunstigste løv skogene i regionen. Den kan vokse i stort antall der den finnes, men er sårbar for tråkk og hard sanking. Opptre hensynsfullt og la det stå rikelig igjen! Finner du bare få planter her og der i et skogsområde bør du la dem stå og heller oppsøke en større bestand. Når du sanker bruk gjerne saks eller håndplukk.Når ramsløk spirer og er ny kan du lett få med røtter hvis du river opp hele tuer.

Etter den milde vinteren kommer våren ekstra tidlig iår,Ramsløk har allerede begynt å dukke opp rundt Stokka og Ramsvig(navn etter plante) og Våland i Stavanger.

Der finnes også rikelig med store ramsløkfelt på Sørlandet og i Ryfylke. Ofte der naturen har fått være i fred,noe som blir sjeldnere og sjeldnere.Dyrket mark , sprøyting og oversanking har fjernet mye og derfor er det ofte «hemmelige» steder som vi som sanker holder for oss selv.

Del kunnskap og vern om naturen.

Ramsløk finnes ofte i gammel skog langs kysten .Hele planten er full av antioksidanter og vitaminer og ble i gamle dager ofte brukt sammen med nye nesler til å få energi og kraft etter en lang vinter.Den grønne fargen formelig strutter av energi men bruk den aktsomt i matlaging da det er en smak som ofte kan dominere retten den brukes i.Den setter mye smak derfor er den ofte fjernet av bønder og landbruk da den kan sette smak på både melk og for.Først kommer bladene og deretter blomstrer den og setter frø.Alt på planten er spiselig.De første bladene er milde og tandre,bladene blir ofte litt mer grove og trevlet etterhvert men smaker fortsatt mye.Blomstene drysses lett over salater eller smørbrød og frøkapsler kan syltes i en 1-2.3 lake og brukes som kapers.

Ramsløk smør eller pesto er nydelig i gjærbakst og som tilbehør til fisk eller biff.Selvsagt også til grønnsaksretter og pasta.

Rens godt og skyll ved å legge i en stor bolle vann.Da flyter ofte grener og strå opp og du kan lett fjerne insekter og grums .Tørk den forsiktig men skal du bruke den i pesto spinn den gjerne i en salatspinner for å fjerne vann og fuktighet.

Horn med ramsløk og parmesanfyll

Oppskrift på horn med ramsløk og parmesan

200 grader,15-18 minutt, midt i ovnen

Oppskrift gir 18 horn

1 kg hvetemel

1 pk tørrgjær

2 ss sukker

1 ts havsalt

3,5-4 dl melk

3 dl vann

65 gram smør smeltes

Dette er basisoppskrift fra matprat sin side, en veldig lett og god deig å jobbe med.La gjerne barna prøve seg på denne.Fyll med det du ønsker,ost og skinke,pepperoni og jarlsberg eller kremost og urtekrydder…

Men her fant jeg en fin måte å bruke ramsløkspesto fra ifjor og revet parmesan,som smaker helt nydelig i sammen.Du kan selvsagt også bruke nye ramsløksblader og gressløk som gir en rundere mildere smak.

Slik gjør du.Smelt smør og ha i væske(melk og vann),dette skal være romtemperert når du har det i alt det tørre.

Ha mel,salt,sukker og tørrgjær i kjøkkenmaskinen og ta i væske.Elt dette godt til deig samler seg .Bruk litt mindre mel hvis du gjør dette for hånd.

Deigen settes til heving i en time,slås ned og hev en time til.Jeg lover det er verdt ventetiden da horn blir luftige og smaker lite gjær som ofte hurtig hevet gjærbakst gjør.

Del deig i tre deler og lag en rund bunn,som en pizzabunn.Del dem i 6 deler som en kake ,ha på ønsket fyll.Jeg brukte litt ramsløkpesto og litt revet parmesan og også vellagret norvegia og skinke(her kan du bruke både kokt vanlig skinke eller flotte deg med parmaskinke eller norsk spekeskinke..

Rull hver trekant i sammen med den bredeste delen først.

Legg hornene på stekebrett med bakepapir,etterhev i 20 minutt, pensle med egg og sett på miderste rille i forvarmet ovn.

Du kan også pynte disse med sesamfrø

Stek i 15-18 minutt, til de er gylne.Avkjøles på rist.Jeg lover deg omsetning på disse.Ungdommen i huset elsker disse og det er grei matpakke mat,tur mat eller forenings mat. Med litt urtesmør på siden blir dette nesten syndig godt.

Lag gjerne opp dobbel oppskrift og frys. De passer også som tilbehør til suppe og salater uansett årstid.

Horn faller alltid i smak
wild garlic,ramsløk