Brød og Bakst Kokker Lokalmat Mat og Urter blog Mat til høytider Restemat Tradisjonsmat

Mor Monsen med Så Takk vri

 

Mor Monsen til jul

Det dukker stadig opp flere minner når jeg leser gamle kokebøker.Mor Monsen som vel orginalt stammer fra Hanna Wisnes vidunderlige gamle kokebok har nok blitt glemt ved nye innslag og trender i julebaksten.Dette er verken rawfood,glutenfritt eller lavkarbo! Bare skikkelig god gammledags julebakst som man gledet seg til hele året.Orginalen har revet sitronskrell og er toppet med mandler og korinter.Når jeg bestemte meg for å prøve ut denne hadde jeg verken mandler eller korinter og vil absolutt ikke gå i butikken en søndag for å handle dette, så jeg brukte det jeg hadde og lurte inn nye ting.Kaken ble saftig og god,lettlaget og kjekk å lage.Gode oppskrifter finner jeg ofte hos Lise Finckenhagen hun tar

vare på tradisjonsrike oppskrifter men samtidig går ikke

av veien for å jazze dem opp litt.. Orginal  fra hennes farmor er tilsatt det jeg hadde i skapet. syltet appelsin istedet for sitronskrell i røren og toppet med rosiner,tørkede tranebær og finhakkete hasselnøtter.

Prøv gjerne din egen vri og bruk det du har.Har du basisvarer i hus som egg,sukker og smør kan du finne på mye.

Mor Monsen til jul med min vri

Lise Finckenhagen sin orginaloppskrift med min vri

 

250 gram rom temperert smør, selvsagt ekte smør

250 gram sukker,jeg bruker økologisk rørsukker

5 store egg fra frie høner

250 gram hvetemel

revet skrall av en økologisk sitron/jeg brukte ca 2 ss med syltet appelsinskrell i biter

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

50 gram mandler/jeg brukte finhakkede hasselnøtter

50 gram korinter/jeg brukte ca samme mengde rosiner pluss 50 gram tørkede tranebær

Dryss gjerne over litt perlesukker

Stek på midterste rille i ca 25 minutter,bruk liten langpanne 20×30

ikke stek for lenge bare til gylden ellers kan den bli litt tørr

 

Slik gjør du:

Rør sukker og mykt smør hvitt

tilsett ett og ett egg,rør godt inn mellom hver gang.Tilsett mel,bakepulver og vaniljesukker,gjerne finsiktet.

vend inn revet sitronskrell eller syltet appelsin

Spre røre jevnt utover langpannen med bakepapir i bunn

Strø over hakkede nøtter og frukt

Stek på midterste rille i forvarmet ovn til gyllen

Avkjøl i langpanne og skjær deretter opp i ruter eller gode biter

Tradisjonsbakst
Julebakst
nyt til en god kopp te eller enliten pause i travel hverdag.Den holder godt i kakebomme og kan selvsagt fryses til en senere anledning

 

 

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar