Vi her i Rogaland har alltid hatt en stor forkjærlighet for lam og sau. Komler uten salt lam eller jul uten pinnekjøtt er ikke riktig i mitt hode. Det blir vanskeligere og vanskeligere å finne godt utvalg av lam og sau fordi nye trender skaper et behov for raske retter av halvfabrikata og fileter. Hadde de bare fått med seg smaken og opplevelsen en får av å koke egen kraft!
Venninner av meg etterlyste oppskrifter som tok mindre tid på bloggen min. De oppsøkte blogger med trendy oppskrifter som gikk raskt i en travel hverdag og det fikk meg til å tenke..
.Dette er fast Food i mine øyne. Lapskaus krever ikke annet en gode grønnsaker i sesong og har du ikke tid til en kveld eller søndag å koke opp kraft av salt lam så bruk god buljong og lager lapskaus med pølser eller bare grønnsaker. Lapskaus er også ideelt når grønnsakene har blitt litt myke og slappe. Perfekt «rydd i kjøleskapet mat»
Min bekymring er alltid at folk skal slutte å lage mat med sjel og tradisjon. Slutte å kunne lage hvit saus fra bunn eller en pizzasaus av tomater for den saks skyld. Jeg elsker tradisjonsmat og ekte smak fra alle land og må hver uke ha en rett som er i sesong .Matminner fra barndommen er i gode råvarer i sesong. Makrell om sommeren, lam om høsten og til tradisjonspåske, Fiskemat nok til at det ble en dag med vanlig fisk og en dag med rester som plukkfisk og pannestekt fisk. Syltetøyrester ble til saftsupper og hverdagsdesserter, utgått melk ble til lapper ,vafler og brød. Søndagsmiddag var kjøttkaker, laks og kjøttsupper.
Rotgrønnsaker i sesong er helt utrolig gode . Det fine med rotgrønnsaker er at de holder på vitaminer og smak lenge og kan brukes hele vinteren og våren til ny sesong. Norske rotgrønnsaker dekker alle behov for vitaminer uten å sette store miljøavtrykk.
Kokk Karl Erik Pallesen har saltkjøttlapskaus i sin bok «Supergod Rogalandsmat» som ble gitt ut av Asfalt i 2020 .Der står en klassisk god oppskrift som jeg kjenner igjen fra min mors kjøkken.
Det fine med lapskaus er at du kan ta mindre eller mer av ting for å tilpasse smaken til alles smak. Jeg bruker mye av gode melne poteter som Kerrs Pink og Pimpernell .Hvis du er redd for at noen fnyser av sellerirot og kålrabi så skjær dem i små biter og la lapskausen nesten koke sundt grønnsakene. Da spiser tilogmed den mest kresne sine 5 om dagen. Server med flatbrød og persilledryss.
KRAFT til mye(lapskaus, sodd, grønnsakesupper, ertersuppe eller til klassikeren» komler » )
1 kg salt lam
1,5 liter vann
litt løk og et laubærblad skader ikke når du koker kraft,sellerirot og dorske gulrøtter skader heller ikke
KOK KRAFT AV DETTE FØRST. Kok lammekjøttet i minst to timer. Skum av fett eller proteiner for en klar kraft men skal du ha den til lapskaus så trenger du ikke være for nøye med dette. Her ligger mye god smak.Sil av kraft og ta vare på denne. Avkjøl kjøtt og plukk kjøttet fra beina. Sett til sides kjøttet ,til lapskaus nærmer seg slutten. Kraft kan selvsagt fryses og tas opp til en travlere hverdag.
Til 4 til 6 gode porsjoner lapskaus trenger du
4 stk gulrot
1/2 liten kålrabi /kålrot
1/2 stk sellerirot
1/2 stk hvitkål
5 til 10 poteter
1/2 purreløk (jeg tar også en hel gul vanlig løk)
(jeg tilsetter også en liten pastinakk og persillerot, dette er en perfekt rett til sesongens rotfrukter)
2 ss hakket persille
Slik gjør du:
Ta ca 5 til 7 dl av lammekraften eller buljongen(suppebuljong eller øko grønnsakebuljong) og tilsett grønnsakene som du har kuttet opp i passe store terninger. Til mindre terninger jo kortere koketid men litt størrelse må det være for å få litt tekstur i retten. Begynn med rotgrønnsakene og vanlig løk. Kok disse i ca 15 minutter.
Tilsett deretter poteter og purreløken .Kok i nye 15 minutter. Føler du at det er for lite væske, ha i litt mer kraft. Tilsett kjøttet eller pølsene . Varm dette i 10 minutter til. Smak til med salt og pepper. Husk å ikke ha for høy varme når grønnsakene er kokt opp og væsken er kokt litt inn . Grønnsaker avgir også en del væske så begynn med litt væske og tilsett etter 30 minutter. Lar du den småkoke i en time blir det skikkelig lapskaus med mye smak.
Pynt med persille, purregrønt eller gressløk.