Stikkord: rotgrønnsaker

Suppe til en stormdag

Suppe til en stormdag

Stormen Gyda herjer nord i Norge idag.Flom,flodbølger,jordras og heftig vind skaper vanskeligheter .Jæren er vant med ekstremvær men vi slipper unna med regn ,skodde og mildvær. Det er vindstille ute merkelig nok. Stille før stormen? Ekstrem vær og snøsmelting skaper problemer hvert år men rødt 

Rogalandslapskaus

Rogalandslapskaus

Vi her i Rogaland har alltid hatt en stor forkjærlighet for lam og sau. Komler uten salt lam eller jul uten pinnekjøtt er ikke riktig i mitt hode. Det blir vanskeligere og vanskeligere å finne godt utvalg av lam og sau fordi nye trender skaper 

Røtter

Røtter

En suppe for alle…

Suppe kan være så mangt, kremet og fyldig, kraftsuppe som en buljong, så fint kalt consomme, eller tykk nok til å minne om babygrøt.  

Fyldige supper er ofte fyldige  pga  fløte eller kokosmelk, denne suppen er fyldig  av rotgrønnsaker og mengden av disse.

Suppen kan trygt serveres både til glutenallergikerer ,laktoseintolerante, vegetarianere og veganere. Denne suppen er kraftig og mettende nok til å serveres som middag til 4 eller som forrett til 8.

Server med ristete kikerter eller nøtter.

Hasselnøtter passer godt. 

Brød eller svigermors havrerundstykker(oppskrift på bloggen) passer også til og gjør dette til et godt og mettende måltid til en rimelig penge. Sunt er det også!!

surr grønnsakene lett før du tar i væske

Rotgrønnsaker er rimelig mat og noe en kan ha i kjøleskapet lenge. Rotgrønnsaker som sellerirot, gulrøtter og poteter har jeg alltid i mitt basiskjøkken. 

Denne suppen ble til av å rydde i grønnsakskuffen og litt triste myke rotknoller ble til en spenstig vårsuppe på en kald søndag. Inspirasjon og mengdemål fikk jeg av et påskehefte fra Rema 1000 , men bruk det du har av røtter og løk og lag din egen variant.

mettende suppe av rotgrønnsaker

Grønnsaksuppe med søtpotet og ristete kikerter 

2 ss olivenolje eller raps 

250 gram sellerirot 

100 gram persillerot 

300 gram gulrot,ca 4 gulrøtter 

200 gram potet(ca 2 poteter) 

1 søtpotet ca  200 gram 

3 fedd hvitløk 

1 hel purre(ta vare på det grønne) 

1 liter grønnsakekraft(1 liter vann 2 ss/terninger  grønnsake buljong) 

1 laurbær blad 

I ts chiliflakes eller en fersk chili(valgritt kan utelates) 

1 klype salt og en klype pepper 

Tilbehør: 

1 boks kikerter 

1 ts cumin og en ts karri 

Bladpersille eller koriander til pynt 

Slik gjør du: skrell alle rotgrønnsakene og del disse i terninger.Vask purren og del denne i skiver.Del hvitløksfedd i to. 

Surr grønnsaker og purre i litt olje,la grønnsakene og purren steke lett til de blir blanke og litt myke. Tilsett 1 liter vann og buljongen.laubærblad ,salt og pepper Kok opp og kok grønnsakene møre.  

Ta ut laurbærblad og kjør de møre grønnsakene glatt med en stavmikser.Smak til med salt og pepper. Hold varm.Syntes du at den er for tykk tilsett litt vann eller kraft. 

Hell vann eller væske av kikertene,rist disse lett i en stekepanne,tilsett cumin og karri 

Dander disse på toppen av suppen.Pynt med kikerter,litt grønt fra purren  og chiliolje. 

Paul Kapteins gulrotsuppe til mange

Paul Kapteins gulrotsuppe til mange

Paul Kaptein,s gulrot suppe På Hå  gamle prestegard fantes en sjelsfrende som brenner for gode lokale produkter og urter. Jeg falt helt for denne suppen da jeg fikk denne servert  av kokken selv. Paul Kaptein heter han og drev kafeen på Hå gamle prestegard. Oppfinnsom og