Lørdagskos fra gamlehjemmet på Jelsa

Lørdagskos fra gamlehjemmet på Jelsa

Jeg har fortsatt slekt i Ryfylke heldigvis. Av og til dukker det opp gamle velbrukte oppskrifter i en sirlig nedskrevet personlig kokebok derfra. Slike elsker jeg. Nå har jeg begynt å rydde hjemme på mitt roterom og der dukker det opp mye rart .Det begynner å gå seg til der inne i hulen, jeg påstår i alle fall at jeg har system i rotet og kan noenlunde peile meg inn hvor jeg finner julepapir og ubrukt emballasje, i tillegg til et helt liv med bilder, negativer, slides og kasser med bilder som av en eller annen grunn ikke har havnet i album. Kanskje fordi jeg har mange like bilder men som allikevel er så gode at de ikke kasseres?

Der er jo det digitale suverent med at en kan kassere med en gang blir det for voldsomt. Jeg skal ikke si hvor mange bilder det ligger i skyen…det er 6 sifrert kan jeg i alle fall si.

Noen ting må jeg nok innrømme at jeg ikke kan samle på mer. 4 store bossposer med Matblader av diverse slag fra inn og utland. Hageblader og urtelitteratur. Foto og datablader. Vinmagasiner og fagstoff fra min tid på Vinmonopolet og kasse på kasse med fine kake og tebokser og diverse minner fra mange reiser. Noe havner i gjenbruksbutikker men det meste blir kastet. Tror ikke blader om Chelsea flower show med glimt av meg i bakgrunnen sammen med Jekka MC Vicar og Jamie Olivier eller kvitteringer fra foto tiden min blir det som selges for tusener på antikk program i fremtiden. De minnene får leve i mitt hode.

Men to ting kommer jeg aldri til å kaste…bilder og nedskrevne kokebøker.

Her kommer en herlig sjokoladekake til dagene vi trenger en slik med tittel nedskrevet av storesøster Jane:

Lørdagskos fra gamlehjemmet på Jelsa

Nå som gamlehjemmet ikke er der lenger og mat til de gamle ofte blir levert fra storkjøkken i vakumposer syntes jeg dette var er minne og en oppskrift å ta vare på.

Dette er til en liten langpanne,dobler du blir det til en stor langpanne.Steketid er kort og tempraturen høy. Jeg har også laget en enkel oppskrift i rund form men da må tempratur ned til 175 og steketid på nederste rille være minst 45 minutter.

Orginal oppskrift i liten langpanne er stekt på 225 grader i 15-20 minutt.

3 egg

3 dl sukker piskes til eggedosis

vend inn:

4,5 dl hvetemel

2,5 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

1,5 dl melk

150 gram smør smeltes

1 plate dronningsjokolade smeltet i vannbad(jeg smeltet sjokoladen i smøret,det går helt fint)

Ta i smør og smeltet sjokolade til slutt

Bruk en liten langpanne

Stekes på nederste rille i 15 minutter på 225 grader.Avkjøl på rist og ha rikelig med glasur på.Skjær i små ruter,den er mektig.

Glasur: 200 gram melis,1-2 ts vaniljesukker,1 ss kakao eller 6 ruter kokesjokolade

4 ss sterk kaffe og 4 ss smeltet smør

Kaken holder seg lenge både i romtempratur og i kjøleskap

Dobler du oppskrift bruk 5 store egg og ikke doble vaniljesukker

sjokolade kake en annen oppskrift ,mer egg og rund form.Smørkrem inni. Den er også godLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *