Påskebuffet 2022

Påskebuffet 2022

Italiensk påskepai med jærske urter

2 Pakker ferdig butterdeig totalt 800 gram

Fyll 1 gul løk

2 fedd hvitløk

250 gram pak choi/ mangold eller mer spinat

1 glass marinerte artisjokkhjerter

450 gram bladspinat ,noen blader ramsløk hvis du har

,salt og pepper ca ½ ts av hver

Litt muskattnøtt

9 egg til sammen(3,5 og 1)

250 gram ricotta,1 pakke

150 gram reven cheddar eller annet smaksrik ost-

Kjevle ut paideig til bunn og lokk,la deig til bunn henge ca 1 cm over kanten.Kake Form 23 cm.

Fyll: løk og hvitløk stekes mykt i smør.Tilsett mangold og artisjokkhjerter(grovhakket)Fres i 2 minutter sammen med løken.Ta i spinaten. Bruker du fersk spinat må du ha minst tre store pakker men jeg brukte 2 med ferske blader og 1 pk frossen spinat som jeg varmet forsiktig opp og lot renne av.Krydre med salt,pepper og muskat.Visp opp 3 egg og bland med ricottaost og reven cheddar.Bland eggemassen i grønsaksmassen.Ha oste og grønnsaksmassen i paiskallet og lag 5 groper i massen.Knekk i 5 egg i 5 groper.Ta på butterdeiglokket og pensle kaken med det siste egget. 200 grader i 50 minutter. Den ble servert kald på buffet men den er super varm også.

Endelig kan vi samles litt mer enn noen få, men selv om restriksjonene er fjernet og vi gjennopptar noen gamle vaner ,er likevel verden forandret for alltid. Vi tenker kanskje litt mer over reiser og kontakter?.Personlig har jeg blitt litt mer selektiv i hva og hvem jeg bruker tid på.Litt mer selvinnsikt har jeg forhåpentligvis også fått etter månededer og år med rolige dager. Jeg er glad jeg har en hobby som tar meg ut i naturen alltid med kamera klart. Europa er i endring og urolig med krig og flyktninger i 2022 men det er godt og viktig å holde på tradisjoner når vi kan. Pandemien er ikke borte men for det meste under kontroll.Kanskje vi nå setter mer pris på hverandre og tar vare på tradisjonene som samler oss?.Vi er også blitt mer klar over verdien av jordbruksjord og selvforsyning nå som store levrandører fra utlandet har hatt stopp og mindre produksjon. Kanskje det er en god ting å bli vekket slik?

Lag et påskebord ,prøv gjerne noen nye oppskrifter med rot i lokale tradisjoner men prøv også nye impulser fra våre nye landsmenn.

Påskepai er god både varm og kald og tar seg godt ut på buffetbordet

Påskesalat består av salatmiks av spinat,endive,ruccola,en moden mango,gule småtomater,rødløk,avocado , mozarellakuler og granateplekjerner.

Påskerundstykker med grovmalt rug og hvete

3,5 dl vann

400 gram hvetemel

10 gram havsalt

25 gram gjær

100 gram grov rug og litt til å strø over før steking.

Bland alle ingredienser, men spar en halv dl av vannet til senere. Kjør deig med elteklo og sakte fart i 4 minutter ,deretter øk hastighet i ca 7 minutter. Tilsett den siste skvetten med vann litt etter litt mens maskinen går .Deig skal være glatt og smidig og blank når den er ferdig.

La deigen hvile i en time. Del deig i 10 emner og trill til runde kuler som deretter formes til pølser med litt spisse ender. Bruk en rund pinne strikkepinne eller grillspyd eller lignende til å lage en fordypning på langs over hvert deigemne. Bruk gjerne litt mel slik at pinnen ikke klistrer seg. Klem deretter emnet sammen slik at begge endene av emnet peker i samme retning. Rundstykkene heves med fordypningen ned. Ha rug mel under rundstykkene. Hev til dobbelt størrelse. Når de er ferdig hevet, snur du dem rundt og setter dem på bakepapir. Strø litt rugmel over hvis du vil for et rustikt utsene og stek i midten på oven ved 220 grader i 10-15 minutter til gyllenbrune. Avkjøl på rist.

Tilsett gjerne litt malt eller sirup/honning for ytterligere smak

Ramsløksmør eller urtesmør smaker alltid godt på nybakt brød

Slik kan du legge opp røkelaksen til påskebordet

Her servert med spirer,appelsinskiver og hasselnøtter(ja det smaker supert til)

Key Lime pai
Bunn 200 gram digestive kjeks sammen med 50 -60 gram romtemperert smør
Fyll
5 store eggeplommer
1 boks søt kondensert melk(400 gram)
1 dl melis
3 lime, kun finrevet skall
1,5 dl limejuice
3 eggehviter
Serveres med krem eller kesam for et lettere alternativ men jeg foretrekker den uten
Kjør smør og kjeks sammen i en blender. Press smuler ut i en springform på ca 20 cm. La kjeksmulene gå litt opp på sidene.
Avkjøl bunn mens du lager fyllet. Sett i kjøleskap mens du lager fyllet.
Skill eggene og ta av tre eggehviter som skal piskes stive. Eggeplommene og melis vispes til eggedosis. Visp inn den kondenserte melken, limeskall og limejuice.
Ta de stivpiskede eggehvitene og vend forsiktig inn i røren.
Hell røren i kakebunnen og stek i 25 minutter på 160 grader. Røren skal være fast. Avkjøl kaken i formen før du tar av kanten på formen. Server med krem eller kesam vanilje? EllerLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *