Stikkord: spiselige gaver

Jul i heimen

Jul i heimen

Flattbrød i krumkakejern er genialt.
Med det samme kan du lage vanlige krumkaker og «smi mens jernet er varmt»

Lykke på ei skjei,salt karamell

Lykke på ei skjei,salt karamell

Min mor og jeg besøkte ofte tante Tulla og Onkel Leif På Tasta da jeg var liten. Vi tok bussen fra Madla til Stavanger og gikk ut til Bjergsted og Tasta fra sentrum av Stavanger. Et stykke å gå var det, men av en eller 

Hjemmelaget Musli

Hjemmelaget Musli

 

 

Hjemmelaget frokostblanding

9 dl havregryn
1 dl grovhakkede mandler
1 dl valnøtter eller pekannøtter
1,5 dl revet kokos
1 ts Ceylon kanel
0,5 dl solsikkeolje eller raps (gjerne økologisk)
2 ss honning
1 ts vaniljesukker med ekte vanilje
1 dl demerarasukker (brunt sukker)
1 dl rosiner eller annen tørket frukt(disse vendes inn etter at musli er avkjølt)

 

hjemmelaget granola, musli
hjemmelaget granola, musli
hjemmelaget granola, musli
hjemmelaget granola, musli

Slik gjør du:

Rør alt det tørre sammen i en bolle: havregryn, grovhakkete mandler, de nøttene du vil tilsette, kokos og kanel.

Varm opp olje, honning, vaniljesukker og demerarasukkeret i en liten kjele til sukkeret er oppløst. Det skal ikke koke. Bruk lav til middels varme. Oljen kan legge seg litt for seg selv men det er helt normalt. Rør det sammen så godt du kan.

Hell sukkerblandingen over de tørre og vend dette godt inn. Det er fortsatt tørt og smuldret når du har rørt det sammen og virker ikke som det er blandet godt men det er det. Bruk gjerne en slikkepott.

Legg blandingen jevnt utover på bakepapir og stek i ovn, gjerne på varmluft ved 160 grader i 25 minutter. Vend litt på blandingen underveis slik at den blir jevnt tørket og stekt. Nøtter og havregryn får en nydelig gyllen farge. Avkjøl dette og vend inn tørket frukt eller rosiner hvis du vil. Oppbevar i lufttett boks eller et stort norgesglass.

Eltefritt Brød

Eltefritt Brød

Enestående Eltefritt Brød 400 gram hvetemel 100 gram bygg/havre mix(gullbygg) 1 ts tørrgjær 1 ts salt 4 dl kaldt vann Eltefritt brød har vært det store i noen år og jeg har vel sett på det som litt kronglet og tidkrevende. Det er det altså 

Havrekjeks fra Berit Risa

Havrekjeks fra Berit Risa

Havrekjeks fra Berit Risa 500 gram sukker(400 gram går helt fint) 5 egg 500 g havregryn 5 ts bakepulver 500 gram smør 450-500 gram hvetemel(eventuelt ta i 375 med spelt og resten hvetemel) Pisk sukker og egg til eggedosis, sett dette til side Smelt smør 

Spis din hage

Spis din hage

Rosegele

Har du prøvt rosegele? Roser er jo i jordbærfamilien og gele smaker sommer og sol. Det er nydelig til ristet brød eller som kakefyll og ikke minst til nybakte scones og te.Sommertapas passer det også til.Dekorativ er den også…se fargene

Selvsagt bruker du ikke sprøytete roser til mat. Bruk rynkerosene som vokser vilt langs strendene for eksempel. Disse er svartelistet og skal egentlig bort fra naturen så det er fritt fram og plukke.Bruk bare kronbladene. Humlene elsker disse blomstene også, men det er faktisk nok å ta av så noen krukker rosegele kan vi unne oss.

Plukk aldri  blomster og spiselige planter langs trafikkert vei pga forurensing.

Rosegelè

200 kronblader av rose

½ liter vann

400 gram rørsukker

1 pose Certo fruktpektin

Saft av en sitron

Ha kronbladene i en gryte og hell over kokende vann. La dette småkoke i 15 minutter og sil fra bladene. Tilsett sukker og sitronsaft i rosevannet og tilsett posen med Certo i den varme væsken.Rør dette godt ut. Kok opp og la dette småkoke i 5 minutter. Ha geléen på rengjorte glass, la den avkjøle uten lokk, sett deretter lokket på og sett i kjøleskap.

Skal de oppbevares lenge så tilsett gjerne sitronsyre eller syltesukker men da trenger du ikke pektinen. Mye sukker gir jo stivt syltetøy men ikke bekymre deg for sukkermengden ,du spiser jo bare 1 ts eller to .

roser på Kvitsøy
«Summer tea» fra Jekka Mc Vicar. Roser i din teblanding smaker sommer