«Etter den søte kløe»…

«Etter den søte kløe»…

Brød og rundstykker for en god sunn hverdag

For en liten stund siden var jeg i Haugesund på rehabelitering.Jeg har etter mange år i servicebransjen og tullete stillingsprosenter blitt syk. Jeg har fått fibromyalgi som utløser store smerter i ledd og muskler. Jeg har også i mange år slitt med vekt og en kropp som kjemper seg tilbake til kilo jeg har slitt med å ta av. Forbausende nok har jeg alltid vært sunn ellers,blodtrykk,hjerte og kolestrolet er flott. Jeg takker min barnelærdom om sunn mat,olivenolje,hvitløk ,fisk og kraftsupper kokt på ben og mye rotgrønnsaker for dette.

Hver januar kommer jo dette med kosthold og måtehold opp, Desember er jo en orgie i tung kraftkost og de fleste vil ha fisk og supper etter norsk juletradisjonskost. Det at vi nå er henvist til hjemmekontor og litt mer stillesittende aktiviter gjør nok at kiloene kan krype på for de fleste…men tilbake til Haugesund og rehab.Jeg hadde et strålende opphold med god treningsrutiner og sunn god mat.Tilgang på fristende salater og sunne hverdagsmiddager som andre lagte, gjorde at jeg kom styrket ut av oppholdet i Haugesund.Vennlige men bestemte fagfolk hjalp meg å forstå at aktivitet kunne måles i husarbeid,gåturer og daglige gjøremål og at restitusjon var like viktig som trening. Egentid og selvinnsikt, like viktig som sosialisering og fysisk trening. Alt i balanse..litt av alt. Vekk med skam og dårlig samvittighet for ikke å gjøre nok. Haugesund anbefales!

Det er ikke alltid selvforskyldt å være tung. Dette må samfunnet også ta høyde for. Senest idag leste jeg en artikkel der overvektige sammenlignes med antivaksinemotstander. De som ikke tar vaksiner sammelignes med de med noen kg for mye….det er jo selvforskyldt , vi er også en belastning på helsevesenet må vite .Heldigvis har jeg vanligvis en selvtillit som greier å takle slike kommentarer og vet hva det kreves etter i mange år å ha slitt med overvekt og jojoslanking. Fordommer i arbeidslivet har jeg møtt og mange tenker nok sitt. De skulle bare visst..derfor er det viktig å møte alle med respekt selv om vi ikke alle forstår hvorfor noen velger vekk å tro på fagfolk ,som vi i dette landet kan stole på. Vaksiner er en god ting som vi priviligerte i vesten har fått opp til flere ganger mens fattige land så vidt har fått første dose.

«Heldigvis» er min sykdom noe som alle kan få uansett kroppsvekt og det gjør at jeg kan takle uvitenhet og dumskap hos andre, men tilbake til kjekkere ting. I Haugesund hos Rehabelitering vest hadde de daglig disse rundstykkene ,lagt av rester av havregrøt som også ble servert hver dag. Disse rundstykkene er supre til frokost og lunsj,hjemmekontor og skole. De holder deg mett lenge og «alle» vet hvor sunn havren er både for lavt kolestrol og fiber i kosten. Norsk og kortreist er den ofte også. I tilegg er disse rundstykkene tilsatt tørket frukt og nøtter. Jeg har av og til brukt tranebær og hasselnøtter ,i orginaloppskrift står det mandler og aprikos.

havreundstykkene fra Haugesund er sprøe utpå og myke inni
Havregrøt er god frokost og har du rester lager du rundstykker og ha det i brød

Havrerundstykker Fra Rehabilitering Vest i Haugesund

Lag havregrøt av halv liter melk og 1 dl havregryn(basis)

Tilsett 1 ss sukker eller 1 ss honning

½ ts havsalt

1 ss tørrgjær eller en halv pk ferskgjær

1 ss rapsolje

10 stk aprikoser hakket

Ca 200-300 gram hvetemel

70 gram mandler eller hasselnøtter finhakket(halvparten til pynt)

Ca 50 gram havremel

Tilsett mel litt etter litt. Deig skal ikke være for klissete men ganske fast

Ha deigen i smurte muffinsformer,disse skal ikke trilles ut men settes i former med skje

Stekes på 155 grader i ca 50 minutt. i midten av ovnen

havreundstykker som metter,saftige og fristende
Nydelig grovbrød

I tilegg minner jeg på disse som er litt lettere men også sunne og mettende

Rundstykker fra Judaberg 

Hell 3,5 dl kokende vann over 1,5 dl havregryn. La grynmassen stå å avkjøles til fingervarmt. 

Smuldre i en halv pakke fersk gjær(25 gram) i havremassen og ta i: 

 1 ss. honning  

2 ss. oliven olje eller smør 

1,5 ts havsalt 

1 helt egg 

Kna inn 1 liter hvetemel.  

Forhev deigen i bollen i ca. 40 minutt 

Ta opp deigen og kna den godt. Ta gjerne litt olje på hendene så er det lettere å kna uten at deig sitter fast. 

 Del deig i to, og rull til to pølser som en deler i 8 emner hver.  Dekk til og etter hev på et lunt sted i 30 -40 minutt. Pensle lett med vann og litt melk. Strø gjerne litt havregryn over. 

Stek midt i ovnen i ca. 15 minutt ved 230 grader. 

rundstykker med havre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *