Stikkord: 17 mai

Kavringer og annen småbakst

Kavringer og annen småbakst

kavringer er lett og rimelig å lage

Citronmånekage

Citronmånekage

Jeg har ikke skrevet feil i overskriften,Citronmånekage er en dansk oppskrift og derfor blir det slikt. Jeg leser en del eldre kokebøker og av og til legger jeg merke til at språket mitt er både litt danskt og formelt. Kanskje litt gammelmodig men det passer 

God tid til hjemmelagt mat

God tid til hjemmelagt mat

Rundstykker i langpanne
vår blir det uansett,nå kan vi nyte den

Det er utfordrende tider,korona viruset herjer kloden og vi har fått en «time out» som vi kanskje kan lære noe av? Vi blir gjort bevisst på hva som betyr noe,hvilke verdier som bor i oss og muligens også blir vi bedre kjent med oss selv.

Vi har blitt tvunget til å skrue ned tempoet,tenke på» flokken vår» og at vi står sammen som et folk, ikke bare som land og folkeslag men menneskeheten. Jorden har fått en pustepause,det er en god ting, Beejing og Los Angeles ser blå himmel ,lagunen i Venezia er blå ikke grå og stjernehimmelen er klarere enn noen gang. De» nære ting» blir nære,hjemmeskole og hjemmekontor utfordrer oss,vi blir kjent med barna våre på en helt annen måte og vi ser hvilken viktighet lærere ,leger ,sykepleiere og helsearbeidere ,renholdsarbeidere , mat produsenter ,frivillige i Røde Kors og andre har som holder samfunnet igang.Konsekvens blir et endret samfunn ,verdiskaping som endrer vårt syn på hva som egentlig betyr noe. Kreativiteten blomstrer både blant de som er vant med å tenke kreativt og ved arbeidsplassene som ennå er åpne. Vi får tid til å lytte til både oss selv og andre og dette viruset skiller ikke mellom fattig og rik men berører alle.Vi er heldige i vårt land som har en buffer i bakhånd av oljepenger,et godt fungerende helsevesen og en fornuftig troverdig regjering. Så kan vi le litt av oss selv når det som betyr mest er hyttependling , hamstring og dopapir. Dette viruset setter ting virkelig i perspektiv.Dette vil gå over,dette skal vi komme oss fra klokere,dette er vår generasjons «verdenskrig» og gamle dager som det vil bli snakket om i århundrer.

Etter denne lange innledning vil jeg dele en god oppskrift på hjemmelagde rundstykker i langpanne.Mange har jo hamstret hvetemel som aldri har bakt før og kan nå dele med naboen eller overaske familien med hjemmelagt mat,dette er en god basisoppskrift som du kan gjøre din med å tilsette litt grovere mel,surdeig eller revne grønnsaker.Bruke alt en har i skap og skuffer og ikke hamstre. Nå har vi tid til å lage mat fra bunn og se hvor lett dette egentlig er. Når vi kommer tilbake til jobb og skole og en hverdag som ikke er i karantene, kan vi bruke disse kunnskapene til å få et sunnere og mer allsidig kosthold .

Så får vi heller alle støtte de lokale restauranter og spisesteder og lokale produsenter med å gå ut å spise det som kun fagfolk kan lage og ha en heidundrende livsglede fest når alt dette er over.

hjemmelagde rundstykker i langpanne får alle tid til nå

Ca 24 rundstykker,del deig i 4 og hver del i 6

50 gram smør av foretrukket type(ikke lettmargarin)

6-7 dl vann

1 egg

50 gram gjær,Tørrgjær eller fersk (du kan også halvere gjærmengden,tilsette litt surdeig eller heve lenge og kaldt)

ca 1 kg hvetemel,hvis deig virker klisset tilsett litt til,gjerne bruk litt spelt eller grovere mel men utgangspunkt er mest av hvetemel

1 ts havsalt,1 ts honning eller sukker

Etter heving ,Pensle med et egg blandet med litt vann og strø over havregryn,sesamfrø eller lignende

Slik gjør du.Smelt smør og ha i vann,la dette bli fingervarmt,ca 37 grader altså.Rør ut ferskgjæren i den lunkne væsken.Visp et egg lett inn i vann og smørblandingen.Bruker du tørrgjær kan du ta dette rett i melet og deretter tilsette væsken. Elt deigen i kjøkkenmaskin til den slipper taket i bakebollen og virker smidig og seig. Ca 10-15 minutt. Dekk bollen med plast/ rent kjøkkenhåndkle og la den heve i ca 30 minutter.Ta deigen ut på et lett melet bord og del som foreslått i overskriften.4 og 6.Trill ut rundstykker og legg dem ganske tett på en liten langpanne(kakeformer er geniale her)rundstykkene skal være glatte og runde etter du har trillet dem ut.Hev disse til dobbel størrelse,ca 30 minutter.

Pensle med egg og vann og strø valgfrie frø over.Stek i forvarmet ovn på 225 grader på nederste rille i ca 30 minutter. Avkjøl på rist.

Disse er gode også til å fryse hvis du ikke spiser alle ,men overrask gjerne din nabo eller andre i nærområde med rundstykker på trammen eller i postkassen .

Verden beste potetsalater og nye blomkål i salaten

Verden beste potetsalater og nye blomkål i salaten

Min første opplevelse med en skikkelig god potetsalat var faktisk i Usa. Der fikk jeg både smake en som raskt ble favoritt med en syrlig oljedressing ,såkalt fransk potetsalat og deretter Usa slektens kremet med majones og litt rømme. Dette var noe helt annet enn