Stikkord: Jelsa

Lørdagskos fra gamlehjemmet på Jelsa

Lørdagskos fra gamlehjemmet på Jelsa

Jeg har fortsatt slekt i Ryfylke heldigvis. Av og til dukker det opp gamle velbrukte oppskrifter i en sirlig nedskrevet personlig kokebok derfra. Slike elsker jeg. Nå har jeg begynt å rydde hjemme på mitt roterom og der dukker det opp mye rart .Det begynner 

Gome fra Ryfylke

Gome fra Ryfylke

Gome eller Dravle er dessert for de store dager og er fest og høytidsmat i Rogaland

Gullbrød

Gullbrød

 Målfrids Gullbrød

Målfrid Kristensen var min søsters svigermor fra Jelsa i Ryfylke,hun laget mye god mat og var spesielt kjent for sine kaker og brød.Dette er en av hennes spesialiteter.Når man bodde på landet ,kanskje uten nærbutikk så lager man brød selv.Dette er et festbrød,et helgebrød eller for en regnværsdag hvor du trenger noe godt.Dette blir 3 store brød.

gullbrød

 

GULLBRØD fra Jelsa

1,5 kg hvetemel
150 gram farin/sukker
150 gram smør (bremykt steke og bake fungerer godt)
1 liter h melk
2 strøkne ts salt
1 pakke gjær

Slik gjør du: Varm opp melk og smør, avkjøl og rør ut gjæren i vesken. Tilsett alt det tørre og hev deigen i ein time. Fordel i 3 former,etterhev i 30 minutt.  Pensle med en eggeplomme så får du en flott gylden blank skorpe og stek på nederste rille i 60 minutt. .160 grader.Sjekk ved 45 minutt.Bruk vanlig ovn.Ved varmluft går det noe fortere men de kan da bli rå inn.Siste 10 minutter pleier jeg å ta dem ut av formen og steke dem videre på rist.

Ta brødene ut av ovnen og avkjøl på rist. Sett på kaffe eller kok en god kopp te og del gjerne med familie og venner, naboer og dette er et idielt brød å ta med til sommerfesten og som gave.