«Bacalau de Norvegia» matminne fra en sjømannsfar

«Bacalau de Norvegia» matminne fra en sjømannsfar

Matminner er rare ting.Idag 15 oktober hadde min far hatt bursdag.Født i 1910 så var han godt voksen når jeg ble født i slutten av 1963, Jeg hadde fordelen eller bakdelen ? at mine eldre søsken mer og mindre hadde flyttet ut ,når jeg kom til. Jeg fikk oppleve foreldre med gode historier, uendelig god tid og mange slekts besøk til tanter og onkler med rike tradisjoner og minner.

Far og Meg hos søster Toves rosehage i København 1970

Hver gang det nærmer seg fars bursdag så går kjøkkenet hjemme hos meg over i mine mat minner fra barndommen.Kanskje har det noe med at vi begge er høst og vinterbarn og kraftkosten kom på bordet uansett i oktober og november .Varmende gryter og hete smaker er favoritter da.

far i sitt ess på Sjømannskolen i Stavanger med vår gamle Packard
Meg hjemme på Lassebu på Madla

Fars favoritt var chili con carne og bacalao. Retter som jeg ble introdusert til tidlig i barndommen og som mine eldre søsken også fikk gode minner til. Min gode Ryfylkemor var nok noe skeptisk til alle disse krydderrike retter men av og til fikk vi overbevist henne om å prøve.De gangene det ikke gikk ,eksperimenterte vi etter beste evne jeg og far. Tabascoen kom på bordet og bønner og «cowboymat «var de første minnene av et fremmed kjøkken. Dette var i på 60 ,70 tallets Stavanger.Altså i oljealderens spede begynnelse og Stavangers amerikanske befolkning hadde akkurat begynt å sette sine spor med importere godsaker og egne butikker i Stavanger og På «oljeberget»Slåtthaug. Vi fikk tak i Heinz Ketchup , bakte bønner, lønne sirup og fargerikt snop.Med en sjømannsfar hadde jeg vært introdusert til mye av dette tidlig men nå ble det nesten allemannseie og integrert i de Rogalandske hjem .

Klippfisk fra Knut Garshol må oppleves,han er ofte tilstede under Gladmat i Stavanger

Min bacalao er lagt etter minner om fars smak,kanskje har jeg brukt mer chili og nye grønnsaker , men hver gang denne kommer på bordet er far tilstede i hjerte og minne.Far og mor elsket klippfisk og tørrfisk og vi spiste det mye, men oftest på tradisjonelt vis med løk ,poteter og bacon eller som plukkfisk.Når jeg skriver dette kjenner jeg at jeg gleder meg til disse rettene framover å håper de kan formidles videre. Dette er en raus porsjon, 6 personer blir mette.

chili fra wiig gartneri

Min bacalao fritt etter minne

bacalao

1 kg klippfisk av god kvalitet,norsk selvsagt(finner du Klippfisk av Skrei fra Knut Garshol fra Nordmøre får du en åpenbaring) utvannet i 1-2 døgn

Klippfisk av god kvalitet

2 bokser med tomat,gjerne av søte småtomater gjerne også overmodne friske tomater

3 ss god tomatpure eller et lite glass av Oliviers sin røde pesto

1 glass/boks med hermetiske paprika eller 2-3 paprika surret i gryten med løken

4-5 gule løk

2-3 fedd hvitløk

3-4 hele røde chili

1 kg små poteter eller koke fastepoteter i skiver,ha gjerne skrellet på

1 ss cheyenne pulver(yes we like i hot)

1-2 ts chilipulver

2 .3 ts worchestersauce

litt oregano, rosmarin og sort pepper og pynt gjerne med frisk purre,sorte Kalamate oliven og persille

Fenikkel og sellerirot passer også i gryta

Begynn dagen før og legg fisken til utvanning(12-15 timer pleier og være nok skifter du vann )

Begynn med litt god olivenolje i bunnen av en tykkbunnet gryte,du kan også gjøre dette i stekeovn i form, men jeg foretrekker min gamle La creuset jerngryte.Surr litt av løken og hvitløken og legg deretter lag vis poteter i skiver,hele stykker utvannet fisk(uten ben selvsagt)tomatene,paprika og krydder og rå løk i ringer.Bruk gjerne både rød og gul løk. Etter et og to lag drysser jeg litt olivenolje og gjentar prosessen helt til topps. Kok forsiktig opp og la deretter gryten surre under lokk i 3-4 timer på medium /lav varme.Noen bruker mye olje og jeg bruker ca 7-8 ss men ingenting er feil og ingenting er rett.Det er det flotte med denne retten,det finnes utallige oppskrifter og varianter.Godt blir det uansett.

bacalao med friske tomater

Lar du gryten surre i mange timer blir smaken bare bedre og bedre og kanskje enda bedre dagen derpå.Dette er super vennemat og helgemat

klippfisk


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *