7 layer heaven..

7 layer heaven..

Det er snart Super bowl i Usa,fotballfest for amerikansk fotball.Da samles fansen ofte foran tv med diverse snacks ,sunne som usunne men har sine tradisjons retter akkurat som vi har til påske og jul.

Buffalo kyllingvinger og 7 layer dip ,chili con carne er ofte fotballmat. Noen sverger også til gode pølser med godt tilbehør.

En av disse rettene er 7 lags dip, som vel egentlig kan beskrives som en mektig salat.det smaker som en hjemmelaget tacokveld med salsa av friske tomater,Guacamole,chili og ikke minst bønner som er most.Disse kan lett erstatte kjøtt ,ikke visste jeg at jeg var en «hipp vegetarianer «på tidlig 80 tall, for dette var min favoritt salat da jeg bodde i California.

friske farger og gode smaker

Min 7 layer layer salat består av Frijoles,bakte kidneybønner tilsatt litt hvitløk,

rødløk og chili,

lettrømme,mais, revet cheddar eller annen god ost. Norvegia går helt greit

salsa av tomater,guacamole eller en avocado i biter

chili, frisk koriander,agurk(valgfritt)rødløk og vårløk og purre hvis det er vinter.

Guacamole laget av avocado og salsa .Du kan selvsagt lage et lag med stekt tacokjøttdeig men har du gode bønner kan du fint gjør dette om til et vegetarisk alternativ for et kjøttfritt alternativ.

Slik lager jeg de bakte bønnene.

2 bokser kidney bønner(røde bønner,salatbønner),sil av kraft og skyll dem gjerne i kaldt vann i et dørslag

Har du tid kjøper du tørkede bønner,legger i vann,koker opp og har mye god smak til en billig penge(kokte bønner kan fryses og legges i porsjoner til du vil lage chili,dipper eller gryteretter)

1 frisk hakket tomat

1 fedd hvitløk

1 hel rød eller gul chili av valgt styrke,jeg bruker habanero (en sterk variant) eller 2 ss med syltet chili som du ofte finner i tacohyllene på butikken

en halv eller hel rødløk

saft av en halv lime

Varmbønneblandingen opp og avkjøl.Vil du ha et most alternativ kjører du alt sammen med en stavmikser eller hvis du vil ha et lag med litt «Chunk» rør godt men la det være hele biter igjen.

Har du laget egen salsa er det bare ¨å bruke 4-5 ss av denne og grunnen til det er jo at en hjemmelaget salsa ofte består av de samme grunningredienser, så er du lur lager du opp en stor bolle salsa som du både kan ha i guacamolen,bønnene og som topping og lag i salaten.

Smak da til med litt havsalt,pepper og lime.

7 layer salad med hjemmelaget bønnemiks,quacamole og salsa

Egen salsa:

3 hele tomater i fine biter,bruk gjerne litt faste og umodne( eller får du ikke tak i friske bruk en boks med kvalitets tomater og sil fra væske(den kan du bruke til saus eller som dipp)

2 hele vårløk eller halv med purre

en halv rødløk eller en hel liker du masse rødløk som meg

frisk koriander, 4-5 ss grovhakket

saft fra en liten lime og zesten av denne for ekstra frisk smak(kjøp økologisk,minst sprøytemidler)

Så tar du enten frisk chili eller syltet chili, her bestemmer du styrken selv men lag gjerne en mild variant og heller sett fra finhakket chili eller litt tabasco til de «viderkommne»

Du kan også tilsette finhakket agurk eller småtomater i mange farger for både smaken og fargene sin skyld.På vinteren elsker jeg å bruke farger i maten som tilbehør til gryteretter og ellers litt mørk vintermat.

Kos deg og inviter gjerne venner på en amerikansk aften, lett å lage til mange

7 layer salad kan også serveres alene med tortilla chips som snacksLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *