Eltefritt Brød

Eltefritt Brød

Enestående Eltefritt Brød

400 gram hvetemel

100 gram bygg/havre mix(gullbygg)

1 ts tørrgjær

1 ts salt

4 dl kaldt vann

Eltefritt brød har vært det store i noen år og jeg har vel sett på det som litt kronglet og tidkrevende. Det er det altså ikke. Det tar 2 minutt å røre sammen på kvelden . La røren stå tildekket i romtempratur i 12-16 timer. Deretter 1 minutt å vende deigen på et bakepapir og deretter 1,5 time hvil før du fyrer opp ovn med ildfast gryte og steker i 30 minutt med lokk, deretter 15 minutt uten.Tid tar det men krevende er det ikke.

Nedenfor står en annen oppskrift, der slipper du enda lettere unna og det ble et fantastisk brød.

eltefritt brød får en fantastisk skorpe

Mitt første eltefrie brød etter inspirasjon fra Oddvar Garborg

Slik gjør du helt nøyaktig. Etter en gang så gjør du det uten oppskrift.

Dagen/kvelden før du skal bake rører du alle ingrediensene raskt sammen i en bakebolle. Dekk godt med plast og sett i romtemperatur natten over. (Brødet kan hvile mellom 12-18 timer).

Dagen derpå strør du et jevnt lag mel over et bakepapir og tipper deigen over på papiret. Med en slikkepott bretter du nå brødeigen fra siden inn mot midten.Gjenta hele veien rundt.

Snu brødet med bretten ned  på papiret og legg bakeskålen over og la deigen heve/hvile i ca 1,5 timer.

Når det er en halv time igjen av hviletiden setter du den ildfaste gryta med lokk inni ovnen og skrur oven opp på 250 grader.

Etter en halvtime tar du gryten forsiktig ut og setter den på komfyren. Ta av lokket og løft bakepapiret og la deigen skli oppi gryta. Dette ser litt røft ut men det går seg til ,bare vent å se.NB HUSK DET ER VARMT

Sett lokket på gryten og sett det hele inn i den varme ovnen i 30 minutter. Etter 30 minutter på 250 grader tar du av lokket og lar det steke videre i ca 15 minutter på 220 grader. Ta gryten ut og ta brødet over på rist til avkjøling. Resultatet blir et luftig rustikk brød med sprø skorpe. Dette egner seg godt til supper og skolemat. Nydelig dagen etter også til bruschetta og toast.

gresskarsuppe med hjemmelaget rundstykke

Elterfritt igjen del 2 2020

Det både ser godt ut og smaker godt

Fikk dilla igjen på eltefritt brød og prøvte meg på en ny oppskrift.Skorpen ble himmelsk og sønn i huset mente det hadde Renaa kvalitet(Renaa er Michelin restaurant i Stavanger så det var litt av et komplement!!!),store luftige lommer, sprø skorpe og passe seigt.

Jeg begynte med orginal oppskrift på 800 gram hvetemel,2 ts havsalt 1 ts tørrgjær og 7 dl vann. Det ble kjempegodt men tilsatte 1 ss sukker eller honning, erstattet 100-150 gram av mel med finmalt rug og tok 4 ss surdeig i tilegg til gjær…det ble magisk!Dette ble bakt i en 26 Le Creuset jerngryte og blir et stort brød ,perfekt til julebordet eller storfamilen.(denne julen blir det spennende å se hvor mange som kan samles og om vi har vært flinke nok til å holde corna virus på avstand.

Prossesen med å ta deig ut på bakepapir kuttet jeg ut. Jeg hevet deig over natten,12 timer, satte ovn på 250 grader og varmet ovn opp, brettet hevet deig i bakebollen, lot den heve i 30 minutter(mens jeg ventet ovnen med gryte skulle bli varm nok) og tok deretter å helte deig rett i den varme gryten som jeg på forhånd hadde strødd litt mel i bunnen på, satte på lokk og bakte brødet i 45 minutter, deretter tok jeg av lokket(pass på det er glovarmt)og stekte videre i 10 minutt,250 grader hele veien.

Dette brødet ble helgebrødet på farsdag,gitt i gave til en som har alt og er blitt nytt favorittbrød til suppe og helgefrokosten..Renaa standard du...jeg kan i alle fall tro det og glede meg over komplement fra en matbevisst sønn.

Eltefritt brød med rug


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *