Stikkord: chili

Lokal Chili con carne

Lokal Chili con carne

Jeg må innrømme, nesten mot min vilje ,at jeg har litt mye på lager av diverse..frys er full,skaper bugner og jeg har egne hyller med hermetikk og tørrvarer. Krydder fra hele verden i hyllene og diverse sauser likeså. Svelter ikke i hel med det første 

7 layer heaven..

7 layer heaven..

Det er snart Super bowl i Usa,fotballfest for amerikansk fotball.Da samles fansen ofte foran tv med diverse snacks ,sunne som usunne men har sine tradisjons retter akkurat som vi har til påske og jul. Buffalo kyllingvinger og 7 layer dip ,chili con carne er ofte 

Hot Kyllingsuppe fra Vigrestad

Hot Kyllingsuppe fra Vigrestad

 

 Bentes «Hot» Kyllingsuppe
Mettende og god suppe til travle dager.

2 kyllingfileter, Liveche eller Stange slik at du får en viss størrelse og gjerne økologisk
1 eple
1 gul løk
2 ss smør eller olivenolje
1 ss karri
1 til 2  røde chili, ta ut frø hvis du ikke vil ha det veldig sterkt.
2 bokser herm. tomater, hakkede
1-2 dl vann
3 dl matfløte eller kokosmelk
2 grønnsaksbuljongterninger
1 ts sukker, salt og pepper
1/2 dl persille eller koriander, finhakket

Pynt gjerne med vårløk og de krydderurtene du liker og ta i en ekstra chili hvis du liker det sterkere.

Jeg bruker også å ta over vårløk eller purre, tilsetter  litt linser eller søtpotet for å variere.

chili fra Wiig Gartneri

Del kyllingen i biter, skrell og del eplet i mindre biter, finhakk løken. Smelt smøret i en kjele, fres alt i smøret og tilsett karri, vann, buljongterningene og matfløten. La alt få et oppkok og la det småkoke i 5 – 10 minutter. Smak til med salt, pepper og sukker. Dryss hakket persille  og koriander over rett før servering.

Du kan også kjøpe en hel kylling ,dele den opp,koke god kraft og får middager i 2 dager på en kylling.

 

Orginaloppskrift kommer fra Bente Aarsland som startet og driver kryddergarden på Jæren som ligger på Vigrestad.

 

Denne oppskriften skrev jeg om på matspalten  i Jærbladet og ikke lenger etter sto den både bak på en matfløtekartong fra Tine og i en kokebok som deres oppskrift.

Grunnen til at jeg vet den kom fra bloggen og fra Bente er at jeg hadde skrevet av feil når jeg la det inn på blogg og utelatt chili i første innlegg ,forsto veldig lite av hvorfor den ble kaldt» Hot «på Tinesiden siden der ikke fantes noe hot» i den ..altså hadde de bare kopiert uten å sjekke innhold. 

Nå kan du lage den så hot du vil med å tilsette hele chilier, sterkere chilier og kanskje ikke ta ut frø av chilien.

Dette er en klassisk forenings matrett . På Jæren er kyllingsuppe noe alle restauranter og kafeer får spørsmål om å ha på meny. Jeg forstår godt at mange liker dette men foretrekker selv å få servert variasjon på uteplasser. Lag den heller hjemme når du blir fysen på god kyllingsuppe.

hot kyllingsuppe

Kjedelig hvis alle skal servere Club sandwich, Kyllingsuppe og pastasalat bare fordi en gjør det greit med disse rettene. Hvis meny på alle spisesteder bare består av samme utvalg og forutsigbarhet ,får de ikke vist sin egenart og kompetanse . Gleden ved å formidle mat blir borte. 

Denne suppen har mange forsøkt å etterligne men Bentes hotte» suppe er en klassisk og god oppskrift som kan varieres i styrkegrad og kan omgjøres til både en vegetarsuppe og en fiskesuppe ved å forandre litt på innhold.

 

Bente er grunderen av Kryddergarden på Jæren og en dame med tæl