Stikkord: matregion Rogaland

Hvite Kakemenn?

Hvite Kakemenn?

kakemenn fra Rygjabø husmorskule på Finnøy
Sprøe og gode

Gjenåpning? Vi feirer med vafler

Gjenåpning? Vi feirer med vafler

25 september 2021 gjenåpnet Norge etter 562 dager med korona restriksjoner. Vi har vært heldige i dette landet og spesielt her i vest på Jæren. Veldig lite alvorlig smitteutbrudd og i forhold til verden ellers har vi trukket vinnerloddet. Det ble festet i Norge den 

«Hemmelige» plasser i Rogaland

«Hemmelige» plasser i Rogaland

Ytters i havgapet, gode 35 minutter med ferge fra Stavanger ,(Ferge går fra Mekjarvik i Randaberg), ligger Kvitsøy kommune. En gjenoppdaget perle for meg personlig.

Sist jeg var på øya var for 40 år siden. Grunnen til jeg la en sommerhelg til denne «utposten» var at Kokk Karl Erik Pallesen sammen med venner og familie har startet en restaurant i Ydstebøhavn

Karl Erik er Kvitsøygutt og fortalte til Stavanger Aftenblad ved oppstart (15.7.2021) at dette hadde lenge vært en drøm.

En sommer restaurant på øya med alt fra dagens fangst til hamburgere og Moules Frites». Det er også en plass for de fastboende. Kvitsøy er Norges 7 minste kommune med omtrent 500 fastboende.

Dette står på Wikipedia: Kvitsøy er ein kommune, eit kyrkjesokn og ei øygruppe utanfor Stavanger i Rogaland fylke.
Dei 365 øyar, holmar og skjer er til saman 5,73 kvadratkilometer. Kommunen vert omgjeve av dei ytre delane av Boknafjorden. Mot nord ligg Karmøy og Bokn, mot aust Rennesøy og Randaberg.
Fire av øyane har fastbuande, opphavleg var her seks gardar med krøtter. Det finst to større busetnader, og dei ligg ved tidlegare fiskehamner: Ystabøhamn i vest og Leiasundet i aust.

Innbyggertallet teller omtrent 540 fastboende, eller bostedsregistrerte innbyggere 

Faren til Karl Erik, Lasse Pallesen tar over skuta noen dager og lager søndagsmiddag med tradisjonsretter og mat som nok vil falle i smak hos både fastboende og tilreisende med stor restauranterfaring. Denne søndagen var det hamburgerrygg med svisker og epler. Synd vi måtte hjem men vi kommer absolutt tilbake.

Vi var heldige og fikk plass lørdagen etter åpningshelg og fikk en 4 retters som både var smaken av Rogaland, tradisjon og nyskapende.. Denne gangen var det Kveite fra Hjelmeland, Fisketorgets signaturfiskesuppe, en nydelig kyllingrett med linser og en egenkomponert dessert med frukter og vanilje.

Karl Erik ble jeg kjent med da jeg satt i Gladmatjuryen i mange år. Han var allerede en lysende stjerne på kokkehimmelen ,etter å ha vunnet en kokkekonkurranse med Eivind Hellstrøm som mentor.

Karl Eriks navn står sterkt alene og personalet han har fått med seg er fantastisk både på Fisketorget i Stavanger og på nystartete Grøningen (som jeg ikke får lov å skrive i microsofts tag da» ø «ikke finnes) Groningen blir navnet der. Plassen på Kvitsøy har dette tysklignende navnet så det passer.

Et godt team er alfa og omega ,service og smil var naturlig og smittende .Det står respekt av at alle ansatte på den nye restauranten er fra øya. Lokale ansatte som brenner for plassen gir en stolthet og lojalitet som en sjelden finner. Noe gjestearbeidere fra byen har vært innom ved oppstart. Både flinke Martin Apelskog fra Fisketorget og fotograf Fredrik har tatt sine økter i servering og på kjøkken.

Vil du besøke Karl Erik og Kvitsøy må du bestille plass til middag men på søndager kan du få lett servering med nybakte boller og kaker med god kaffe til.

Her er link til restauranten Restaurant | Grøningen Restaurant (groningen.no) med booking og åpningstider.Facebook og Instagram er de også på .De oppdaterer jevnlig både på Facebook og Instagram

Høysommer i Ydstebøhavn

«Alt er stabilt-med bris i fra nord

Vi følger i fedrenes skipslei og spor»

Eugenie Prøis Lunde skrev dette til åpningen av restauranten
dikt som beskriver godt, siste linje traff meg

Har du egen båt kan du legge til i havna rett ved spisestedet. Restauranten er et gammelt sjøhus som er bygget om. På veggene henger fakturaer og brev fra svunne tider. Kvitsøy var et begrep når det skulle has toppkvalitets hummer .Hummerfiske ved Kvitsøy ble fredet på 70 tallet men hobbyfiskere har lov nå i en begrenset periode. Kvitsøy var og er en kommune med mye sjøfolk og maritime forbindelser. Min gamle far ,som var rektor på Sjømannskolen i Stavanger hadde mange elever herfra og snakket varmt om Kvitsøy og beboerne der. Jeg fant tilfeldigvis ut denne helgen at Karl Eriks bestefar var en av min fars elever og mens jeg var sto der og snakket med Lasse Pallesen dukket en annen opp med samme tilknytning . Kjell Meling, som tidligere drev med hummerfiske, snakket også varmt om sin tid på sjømannskolen. Det var rørende og sterkt.

Hummermuseum er det på øya og nå er det satt i gang ny hummerproduksjon på Kvitsøy. Et oppdrett for hummer. Visstnok stammer yngelen fra Skottland men de er jo ifra samme kalde farvann så det skal nok gå bra.

faktura fra hummerfiske

En kan oppleve historien om hummerfiske på museet Kvitsøy hummermuseum – Ryfylkemuseet

Lam er det også mye av på øya og Kvitsøy lam er blitt et begrep for oss matnerder. Stjerne kokk Gordon Ramsay besøkte Gladmat for noen år og fikk servert lammecarre fra Kvitsøy. Han var over seg av begeistring for både smak og kvalitet . Fagfolk skal man høre på og her i huset går det i Kvitsøylam og Klosterlam når det er i sesong. Begge lokale Rogalands smaker.

Kvitsøy er verdt et besøk og der finnes overnattingsmuligheter på Kvitsøy Maritime senter. https://www.kvitsoy.kommune.no/innhold/kvitsoy/overnatting/kvitsoy-maritime-senter/

Men ta gjerne en dagstur også. Der er planer om undersjøisk tunell til Kvitsøy ,men jeg må si jeg foretrekker å ta en gammeldags ferge som lar en nyte skjærgård og lukten av hav og fjære. De fastboende er kanskje ikke enig, i alle fall pendlerne til fastlandet ,men enn så lenge er ferge et godt alternativ. Denne helgen var det vindstille og Ibiza temperatur på øya i havgapet, men plassen har også vær for viderekomne som her på Jæren . Gamle sjøhus og landskap viser tydelige spor av vær og vind. Her er heller ikke mange trær som tar av for stormene fra havet men allikevel er havnene og husene lagt slik at det skaper ly og trygghet.

Øya er ikke stor og har lite bakker(høyeste punkt er 25 meter) Det gjør Kvitsøy til et paradis for sykkel eller halvslitne mosjonister.

Stillheten var merkbar og en nytelse. Det nydelige gamle fyret ser du fra alle kanter . Kirken står sterkt i landskapet .Rundt hver sving finner du idylliske badeviker, stier, blomstrende enger ,frodige hager, sauer og grønne marker .Midt på øya finnes hager og eldre hus som har blitt tatt godt vare på. Vennlige beboere hilste når vi gikk forbi og det var en idyll som jeg ikke har opplevd på lenge. Kvitsøy boerne har grunn til å være stolte av øya si.

Oppskrifter med noe av Pallesens mat kommer

Dette innlegg er ikke sponset eller betalt men kun skrevet av en» nyforelsket i Kvitsøy «blogger med sansen for tradisjon og god ekte mat med identitet.

Fiskesuppen på Grøningen
Gamle duftende roser finner du i de flotte hagene
Gladmat i Stavanger,magiske smaker fra de beste

Gladmat i Stavanger,magiske smaker fra de beste

Bilder fra Gladmat i Stavanger Prøv noe nytt, se hva flinke kokker får ut av råvarene. Jeg har vært med i Gladmat både som jury og gjest i alle år,her er noen av mine favoritter.Iår ble det trangt om plassen etter 2 år med pandemi 

Unnis Julesild

Unnis Julesild

Av og til møter en mennesker som lyser opp hverdagen. Det trenger ikke være de menneskene som gjør mest av seg eller er mest synlige. Det kan være et av de menneskene som er vennlige, smilende, tålmodige og kunnskapsrike. Unni Kverneland Asheim er en av 

Julegeiter fra Fogn

Julegeiter fra Fogn

Julegeit med smør og brunost hører til i vår julefeiring

Julegeiter fra Fogn ,oppskrift fra tante Gudruns kokebok

900 gram hvetemel
100 gram finsiktet rugmel
100 gram  smør smeltes i 6 dl h melk eller Røros bakemjølk
4 ss mørk sirup
1 ss malt (kan utelates)
1/2 ts malt anis, knust stjerneanis kan også brukes
50 gram sukker, tas i det tørre(kan utelates hvis du syns det er nok med sirup)
1 pk gjær,  løses opp i den lunkne smør melken

Varm opp melk med sirup, malt og smør til smøret smelter. Avkjøl lett til fingervarmt og løs opp gjær i melken.
Rør i melblandingen og bland godt.Det går fint ann å bruke både hender og kjøkkenmakin her.

Hev i 40 minutt, del deig i 2 og form hver deig til en tykk lang pølse.
Del pølsen i 8 deler, trill disse ut til avlange boller (8-10 cm) som du trykker litt ned, klipp et hakk i hver ende og etter hev på brett i 30-40 minutt. til dobbel størrelse.

Klipp et snitt i den avlange bollen slik at det ser ut som en geite hov.

Derav navnet.

Stek på 225 grader i 10-12 minutt.

Jeg bruker nederste rille.

Denne oppskriften fant jeg i tante Gudruns håndskrevne kokebok, Det har vært en av min bloggs mest besøkte oppskrifter

Gryta hennas mor,komla i Rogaland

Gryta hennas mor,komla i Rogaland

Det ble laget et program om komla og torsdag som komledag her I Rogaland og de fant ingen  god forklaring på hvorfor det var på torsdager som var komledagen disse journalistene, men så overhørte jeg Bodil Nordjore, Statsbudeia,  i et juleprogram på Nrk ,nevne komla 

Aldri lei av Foccacia

Aldri lei av Foccacia

 FOCACCIA Dette italienske brødet er blitt nordmenns favorittbrød på kort tid. Langhevning er en bra ting men av og til må man hive seg rundt å få ting gjort på kortere tid. Dette er en slik oppskrift. Bruk: 1 liter hvetemel 1 pose tørrgjær 5 

Hot Kyllingsuppe fra Vigrestad

Hot Kyllingsuppe fra Vigrestad

 

 Bentes «Hot» Kyllingsuppe
Mettende og god suppe til travle dager.

2 kyllingfileter, Liveche eller Stange slik at du får en viss størrelse og gjerne økologisk
1 eple
1 gul løk
2 ss smør eller olivenolje
1 ss karri
1 til 2  røde chili, ta ut frø hvis du ikke vil ha det veldig sterkt.
2 bokser herm. tomater, hakkede
1-2 dl vann
3 dl matfløte eller kokosmelk
2 grønnsaksbuljongterninger
1 ts sukker, salt og pepper
1/2 dl persille eller koriander, finhakket

Pynt gjerne med vårløk og de krydderurtene du liker og ta i en ekstra chili hvis du liker det sterkere.

Jeg bruker også å ta over vårløk eller purre, tilsetter  litt linser eller søtpotet for å variere.

chili fra Wiig Gartneri

Del kyllingen i biter, skrell og del eplet i mindre biter, finhakk løken. Smelt smøret i en kjele, fres alt i smøret og tilsett karri, vann, buljongterningene og matfløten. La alt få et oppkok og la det småkoke i 5 – 10 minutter. Smak til med salt, pepper og sukker. Dryss hakket persille  og koriander over rett før servering.

Du kan også kjøpe en hel kylling ,dele den opp,koke god kraft og får middager i 2 dager på en kylling.

 

Orginaloppskrift kommer fra Bente Aarsland som startet og driver kryddergarden på Jæren som ligger på Vigrestad.

 

Denne oppskriften skrev jeg om på matspalten  i Jærbladet og ikke lenger etter sto den både bak på en matfløtekartong fra Tine og i en kokebok som deres oppskrift.

Grunnen til at jeg vet den kom fra bloggen og fra Bente er at jeg hadde skrevet av feil når jeg la det inn på blogg og utelatt chili i første innlegg ,forsto veldig lite av hvorfor den ble kaldt» Hot «på Tinesiden siden der ikke fantes noe hot» i den ..altså hadde de bare kopiert uten å sjekke innhold. 

Nå kan du lage den så hot du vil med å tilsette hele chilier, sterkere chilier og kanskje ikke ta ut frø av chilien.

Dette er en klassisk forenings matrett . På Jæren er kyllingsuppe noe alle restauranter og kafeer får spørsmål om å ha på meny. Jeg forstår godt at mange liker dette men foretrekker selv å få servert variasjon på uteplasser. Lag den heller hjemme når du blir fysen på god kyllingsuppe.

hot kyllingsuppe

Kjedelig hvis alle skal servere Club sandwich, Kyllingsuppe og pastasalat bare fordi en gjør det greit med disse rettene. Hvis meny på alle spisesteder bare består av samme utvalg og forutsigbarhet ,får de ikke vist sin egenart og kompetanse . Gleden ved å formidle mat blir borte. 

Denne suppen har mange forsøkt å etterligne men Bentes hotte» suppe er en klassisk og god oppskrift som kan varieres i styrkegrad og kan omgjøres til både en vegetarsuppe og en fiskesuppe ved å forandre litt på innhold.

 

Bente er grunderen av Kryddergarden på Jæren og en dame med tæl
Suldalsboller

Suldalsboller

boller er godt året rundt men ekstra flotte lager vi til fastelaven