Stikkord: potetfestival

Vi heier på poteten

Vi heier på poteten

Poteter kan brukes til det meste.Rimelig,sunn og god både til hverdag og fest.

Rogalandslapskaus

Rogalandslapskaus

Vi her i Rogaland har alltid hatt en stor forkjærlighet for lam og sau. Komler uten salt lam eller jul uten pinnekjøtt er ikke riktig i mitt hode. Det blir vanskeligere og vanskeligere å finne godt utvalg av lam og sau fordi nye trender skaper 

Gnocchi

Gnocchi

Gnocchi betyr liten klump og er «kumledeig» som vendes inn med det du ønsker og smaker helt nydelig. Du kan blande gresskar og spinat i Gnocchi deigen men den opprinnelige gnocchi er nøytral og kan heller smakes til med diverse sauser.

Dette er mat som går igjen i alle amerikanske mafia filmer og er nok litt stereotype italiensk mat. Alle mødre og bestemødre i Italia lager Gnocchi på sin måte. I nord med potet,i sør med ricotta. Retten er sikkert blitt til som vår lefse, komle eller potetkake. Det gjaldt å bruke opp rester av poteter og gjøre mat mettende og drøy med enkle rimelige ingredienser. Du må ikke være redd for litt mel søl på kjøkkenet men det er absolutt verdt å prøve og ikke så vanskelig som du tror.

Min Gnocchi
gnocchi fra Gladmaten 2014

 

Gnocchi

500 gram melne nykokte poteter,prøv gjerne Jærmandel
½ ts salt
Litt reven parmesan
1(kanskje 2 egg)
150-200 gram hvetemel

Polenta eller rismel til utbaking(kan sløyfes)

Kok opp poteter med skrellet , skrell dem når de er varme og mos dem med en gaffel eller potetmoser. Ikke i foodprossesor, da blir de seige. Avkjøl mosen til fingervarmt og tilsett salt, hele egg og hvetemel. Hvis deigen er for klisset vend inn litt mer mel, hvis deigen er for hard ta i det andre egget.

Form deigen til en pølse og lag små 2 cm tykke biter av deigen. Rull dem ut og legg dem på et polentadrysset bakebrett og lag opp en del før du begynner å trekke gnocchi bitene i det lettsaltete vannet. Du kan også bruke litt semulegryn hvis du ikke får tak i polenta. Det går fort å lage når du begynner. Jeg bare former små kuler av deigen uten å rulle dem ut, da blir de kanskje ikke like autentiske som de italienske men like gode og mye mer lettere å lage. Trekk dem i lettsaltet varmt, men ikke kokende vann i ca 2-3 minutter De flyter opp til overflaten når de er ferdige. Lag 10 og 10 ellers så blir det trangt i gryta. Ta dem ut med en hullseliv/øse og legg dem på en tallerken og prøv å hold dem varme med å dekke dem til. Gnocchi kan fryses og du varmer dem da raskt opp med å trekke dem i varm saus eller gi dem et rask oppkok i lettsaltet varmt vann.

Vend dem lunkne i pesto eller varm tomatsaus. Server straks med revet parmesan og litt frisk basilikum .Dette blir kanskje en nye favoritt til potetfestivalen.?