Kos til nok en hjemmepåske

Kos til nok en hjemmepåske

Alle kjenner vi vel på utfartstrangen når solen varmer og kveldene lysner. Vår i norden er noe spesielt, lyset her noe unikt. Vi holder nok oss rundt dørene påsken 2021 også, et år med Koronasmitte har blitt den nye normalen om vi liker det eller ikke.

Påskepynt i lysten, påskekyllinger fra Mingar Walker glassblåseri i Hå kommune egg fra Royal Copenhagen

Jeg har fått ro til å lete og rydde i mine bilder, oppskrifter og vil gjerne formidle videre flotte gamle oppskrifter som tar vare på tradisjoner og kunnskap om mat som kanskje er i ferd med å bli mindre viktig i opplæringen som foregår i samfunnet idag?

Hjemmekontor har lært flere å lage mat, det er en god ting. Det som ikke er en god ting er at restaurantbransjen og fagfolk mister livsgrunnlag og kompetanse av nedstengning og nye omveltninger uke etter uke .Vi må også sørge for at vi har disse ved gjenåpning av samfunnet .Mat er kultur ,kultur for alle..Lærlinger må få arbeidsplasser som viser dette og det som står igjen etter koronaen må ikke bare være sjel løse hurtigmatrestauranter av utenlandsk opphav. Vi skal inspireres av verden men beholde vår egenart, lokale bærekraftige råvarer og ikke minst en natur som vi kan overlate uten skam til kommende generasjoner.

Her er en nydelig oppskrift på reker som kombinerer lokale råvarer med insprasjon fra verdenskjøkkenet. En flott forrett eller tilbehør til påske. Reker og sjømat på sitt beste nå og appelsiner er jo i vårt påskekjøkken. Gammel visdom sier at skalldyr og skjell er på sitt beste i måneder med R.

ramsløkblader

Marinerte påskereker

sitrusmarinerte reker med chili og vårens urter

1,5 dl appelsinjuice eller saft av sitron og appelsin

1 dl god olivenolje tilsatt chili, 1 hel rød chili med frø liker jeg, men lag den mild eller utelat hvis du ikke liker chili

1/2 finhakket squash eller lokal agurk

1/2 rød snackpaprika

4 ss frisk koriander eller bladpersille(korianderfrø kan også brukes,bruk kun 1 ts av tørkede urter)

3 ss gressløk/vårløk

(2-3 blader ramsløk hvis du finner)

ca 150 gram nypillede reker(eller et glass med norske reker hvis du ikke finner gode ferske,jeg har brukt Sirevåg reker på glass flere ganger

Slik gjør du: kok inn appelsinjuice med chili ,ha gjerne i litt finstrimlet skrell av appelsin også.Pass da på å bruke økoappelsin eller vask disse godt.

Tilsett frisk koriander eller persille og surr squash og paprika lett i den varme juicen til de er møre.

Kjøl ned marinaden,rør inn olivenoljen ,Marinaden må ikke være varm når du tilsetter rekene.

La rekene trekke i minst et par timer,gjerne mer har du tid i kjøleskap

Server i halve avocado eller i porsjonskåler, pynt med appelsinskiver eller friske urter som gressløk, vårløk eller koriander/persille.

PS: Koriander er en sensitiv urt som trives i varmt vær og drivhus med lite trekk, så vil du være mer lokal og fornorske retten eller ikke trives med koriandersmaken ,bruk bredbladet persille og kanskje litt løpstikke som er nydelig på våren.

Koriander kan trives ute på sommereni urtebedet men vil vanligvis ikke overvintre hvis den ikke står veldig skjermet fra vind og vær.

løpstikke og høne til et annet påskemåltid
Kjørvel og løpstikke er vårurter og kan bli store stauder i hagen

Er du heldig finner du kanskje litt ramsløk også som du kan tilsette men husk å bare plukk der du har lov og ikke ta med rot/løker. Ramsløk felt har blitt utryddet flere plasser så plukk med respekt.

ramsløkLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *