Haldis sitt kvitrebrød

Haldis sitt kvitrebrød
Fortnum and Mason,London 2013
Afternoon tea med Haldis,Stine og Torild

Januar er måneden for selvransakelse, dårlig samvittighet for matkonsum i desember og stadig nye hopp på trender innen mat som «bli slank på 30 dager» og «kuren som virker». Etter å ha levd til over 50 så går jeg ikke lenger på slike overskrifter og trender men holder meg til det som jeg vet er dokumenter sunt for oss her i vest året rundt. Lokalmat i sesong og gryn som virker.

Brød er en utskjelt versting i mange hipsterkurer men grovt brød har aldri vær usunt og kommer aldri til å bli usunt.  Selvsagt ikke godt for dem som ikke tåler gluten og de finner vi gode alternativer til etter hvert men havre,bygg og rug er fantastiske kornsorter som dyrkes godt her i nord med lyse sommernetter og liten fare med forurensing og utarming av jordsmonn.

Får du tak i de gamle kornsortene som spelt ,urhvete,havre og emmer kan du lage brød som holder blodsukker jevnt ,kolestrolet nede og deg mett lenger. Næringstoffene i skikkelig godt brød er mange og nødvendige og ikke minst er nybakt grovt brød godt for sjelen og figuren.!

Dette brød har jeg fått av venninne Haldis Sveen Røed, kvitrebrød kaller jeg det .Ikke bare fordi det inneholder grove melsorter og mye frø og nøtter men fordi hun synger mye og har vært i mitt og manges liv gjennom sorg og glede. Et medmenneske med omtanke og varme som får meg til å» kvitre» både når vi er sammen og av god bakst.

Brødet krever lite arbeid men litt tid. En en halv time til sammen. Det skal ikke heve eller knas og er ganske flytende i deigen men utrolig saftig og godt brød som er godt både å fryse og holder deg mett lenge. Matpakkebrød til de fleste…

Her er oppskriften :

Kvitrebrød fra Haldis

1 kg grovbakstmel

1,5 dl  solsikkefrø

1,5 dl havregryn

2 dl linfrø

100 gram valnøtter

1 pk gjær

11 dl vann

1 ss salt

 

Bland alt godt i kjøkkenmaskin eller med håndkraft.Gjæren smuldres direkte i deigen.Deig er løs og ganske flytende og øses opp i 2 bakepapirbelagte brød former.

Forvarm ovn til 50 grader og sett  inn formene på nederste rille i oven på vanlig steking i 30 minutt. Ikke varmluft.(dette er en gammel oppskrift fra 50 tallet,da var der bare vanlige ovner)

Etter 30 minutt skruer du opp ovn til 200 grader og steker videre i 1 time.Ta ut av formene og dunk på bunnen.Det skal høres hult ut. Brød virker ganske tunge men er lette inni med sprø skorpe ytterst

Brød kjøles på rist.

Nytes med godt pålegg eller bare med god ost. Du kan bruke dette som tilbehør til suppe og smørbrød også selvsagt.

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *