Hornmedpiffivarmt

Hornmedpiffivarmt

Hornmedostogskinkaogpiffivarmt»

Der er et fenomen ifra Stavanger som kalles «hornmedostogskinkamedpiffivarmt»Det sies sånt og skrives derfor slikt i et ord

Det er  kort fortalt hvitost og skinke på et lyst horn , piffikrydder  som drysses raust over hele herligheten,  varmes lett i micro og voila ..Stavangers svar på Farse i brød som er Jærens svar på fastfood. Jeg må innrømme jeg har smakt dette og syntes det er ok. I alle fall hvis du er veldig sulten og ikke finner annet.

Det er uskrevne regler blant tilhengerene hvordan dette skal konsumerers, ost er øverst og det diskuteres om det skal være lov med ketchup eller om hvor lenge hornet skal «nukes» i micro. Dette er et Stavanger fenomen som har vart lenge. Så lenge jeg minnes i alle fall, Jeg tror Romsøe  og Finns bakeri i Stavanger var de store bakeriene som var best på dette. Det var i alle fall der vi gikk når vi skulle unne oss denne delikatessen. Jeg er oppvokst med matpakke og det å kjøpe mat og drikke utenfor skolen var veldig sjeldent. Penger til sånt var ikke aktuelt hjemmefra og å kjøpe mat på konditori var sett på som en stor opplevelse og belønning ved spesielle anledninger.

Du skal ikke langt ut forbi Stavanger før de lurer fælt på hva du spør om. Ingen bakeri i Kristiansand eller Oslo ,så vidt jeg vet, har dette på menyen. Det var på menyen når jeg var barn på 70 tallet . Piffi og aromatkrydder var stort da. Masse salt i begge krydderblandingene, men mengden en spiser er nok begrenset så har du har det en sjelden gang tror jeg det er innenfor. Piffi kan  du selvsagt  lage selv og  slippe 75 prosent salt som er i Piffikrydderet  du kjøper  ferdig. Tilhenger som jeg er av hjemmelaget mat så deler jeg en oppskrift funnet på Facebooksiden til tilhengerne av «hornmedostogskinkamedpiffivarmt».Det er til dags dato over 17000 medlemmer på denne siden.!!!

Da kan du lage din egen «ostogskinkemedpiffivarmt»

Horn
400-420 gram hvetemel
2 ts sukker
½ ts salt
100 gram smør, smeltes
2 egg
2 dl melk
50 gram gjær

Bland mel og sukker, smeltet smør(avkjøl litt),2 hele egg pisket lett sammen med 2 dl melk. Fersk gjær smuldres i melblanding eller røres ut i  melken. Husk smør som tilsettes må ikke være for vamt da dreper du gjæren. Elt i maskin til deigen slipper bollen.Hvis deigen virker litt klissen, tilsett litt til mel. La deigen hvile litt ,ca 15 minutter.

Bak ut deigen, kjevle en sirkel og del sirkel i trekanter med et pizzahjul, lag horn. Hev disse i 30 minutter og stek midt i ovnen på 225 grader i ca 10 minutter.Skal du lage den stavangerske gourmetretten må du lage horn i en litt stor størrelse. Deig blir mellom 8-9 horn alt etter hvor store du lager dem.

Hjemmelaget Piffi:
4 ts flaksalt
½ ts chili
2 ts løkpulver
2 ts røkt paprika
1 ts malt sort pepper
1 ts sellerisalt
½ ts revet/malt muskatnøtt
1 ts malt koriander

Alle krydder finner du i lokale butikker

horn er lett å lageLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *