Mors fiskekaker

Mors fiskekaker

Mor sine fiskekaker

Jeg vokste opp med en mor som laget det meste av mat fra bunnen av. Søskenbarn Otto fra Fogn kom med store stamper fisk til byen og mor sto ved komfyren i mange dager og lagte fiskekaker, fiskeboller, supper og gratenger. Ei nystekt fiskekake i hånda var bedre enn det beste pålegg.

Til jul laget hun persesylte og lammerull ,vi så med skrekkblandet fryd på halve grisehoder og innmat og hver høst ble det bestilt et lam hos slakteren som ble pinnekjøtt, lammestek, komlekraft og høytidsmat. Frukt ble sendt fra landet hver høst og syltetøy ble kokt og hermetisert og hele huset luktet vidunderlig av søte plommer og varme eplekaker. Jeg ønsket meg nok av og til kjøpepålegg på skolematen men plommesyltetøy og litt gjæret saft bringer ennå tilbake minner om mor

Idag ser jeg hvilken rikdom det var å ha en mor som lærte meg tradisjonskost og det og utnytte rester og bruke opp det vi hadde i kjøleskapet. Min sønn opplevde også gleden av å få en nystekt varm fiske kake på gaffel  eller i hånda når de dro på bytur og det er en av hans beste og varmeste bestemor minner.

I dag har vi så mange hjelpemidler på kjøkkenet at det å lage fiskekaker fra bunnen av tar like lang tid som å sette en Grandiosia i ovnen, så har du fileter av fisk ,  litt matfløte, potetmel ,gressløk  og en god kjøkkenmaskin så har du de mest fantastiske fiskekaker på et øyeblikk.

Fiskekaker er nydelig på skolematen også og her er det garantert mesteparten fisk i kakene og ikke bare spor! Bruk gjerne mest av lyr og sei og bland med torsk så har du vidunderlige fiskemiddager. Både fiskeboller ,grateng og ikke minst fiskekaker blir gode av disse fiskeslagene. Blander du litt laks i, blir deigen rosa og du kan kalle det sjørøvermat og prinsessekaker! Garantert populært hos barn. Det blir 12-15 gode fiskekaker av denne oppskriften.

fiskekaker med lyr,sei,torsk og laks

Mors fiskekaker

900 g  filet av lyr,hyse ,sei eller torsk, gjerne en blanding
3 ts  salt
1,5 dl  melk
1,5 dl  matfløte
2,5 ss  potetmel
4 ss  gressløk
    litt pepper ,½ ts malt muskatt(kan utelates)
   smør til steking

Pass på at ingrediensene er iskalde mens du jobber.

Framgangsmåte

  • Kjør fiskefilet og salt godt sammen i matmøllen.
  • Spe med melk og matfløte til en jevn farse.
  • Tilsett potetmel og finhakket gressløk.
  • Smak til med nykvernet sort pepper.
  • Form farsen til fiskekaker med en spiseskje og stek dem i smør på middels varme til de er gjennomstekte, 2-3 minutter på hver side.

Server fiskekake kald på en brødskive,varm i brun saus med melne poteter eller som turmat og niste.Alt er like godtLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *