Der er så mange råd der ute som må tas med en klype salt.Når «leger» som aldri har praktisert sier at vi må slutte å spise brød og karbohydrater så gjør de flere totalt forvirret.Når samme leger gir ut egne produkter med kokosfett og rare frø fra langvekkistan så må noen vikelig ta grep. Prossesert…
Kategori: Lokalmat
Vi heier på poteten
Poteter kan brukes til det meste.Rimelig,sunn og god både til hverdag og fest.
Skipperlapskaus
Sjøfolka før hadde nok lite tilgang på ferske varer når de var lenge til sjøs.Når været heller ikke gjorde det lett å lage mat for stuerten ombord, havnet ofte alt i en gryte og man tok det man hadde tilgjengelig. Skipperlapskaus består av løk,storfekjøtt,kjøttkraft eller buljong,poteter,salt og pepper og kanskje et laurbærblad ,men for en…
Hvite Kakemenn?
kakemenn fra Rygjabø husmorskule på Finnøy
Sprøe og gode
Lokal Chili con carne
Jeg må innrømme, nesten mot min vilje ,at jeg har litt mye på lager av diverse..frys er full,skaper bugner og jeg har egne hyller med hermetikk og tørrvarer. Krydder fra hele verden i hyllene og diverse sauser likeså. Svelter ikke i hel med det første altså..Men idag fikk jeg det for meg at det hele…
«Etter den søte kløe»…
havregrøtrester blir til mettende grove muffins,perfekt til mellomat,ost og turmat
Jul i Ryfylke
Ryfylke kokken Frode Selvåg og Tor Øyvind Skeiseid kom for et år siden ut med en bok om jul i Ryfylke. Der er mange koselige innlegg om tradisjoner og anekdoter om jul og julefeiring. Noen ganger litt utradisjonelle feiringer med pølse og potetmos men herlig for det. Jeg er kry av min tilknytning til Ryfylke…
Gjenåpning? Vi feirer med vafler
25 september 2021 gjenåpnet Norge etter 562 dager med korona restriksjoner. Vi har vært heldige i dette landet og spesielt her i vest på Jæren. Veldig lite alvorlig smitteutbrudd og i forhold til verden ellers har vi trukket vinnerloddet. Det ble festet i Norge den 25.9 og jeg forstår at folk tar litt av, men…
Rogalandslapskaus
Vi her i Rogaland har alltid hatt en stor forkjærlighet for lam og sau. Komler uten salt lam eller jul uten pinnekjøtt er ikke riktig i mitt hode. Det blir vanskeligere og vanskeligere å finne godt utvalg av lam og sau fordi nye trender skaper et behov for raske retter av halvfabrikata og fileter. Hadde…
«Hemmelige» plasser i Rogaland
Kvitsøy fyr ble bygget i 1829. Den gang var det 18 meter høyt med kullbluss på toppen. I 1859 ble tårnet forhøyet med ytterligere 7 m og utstyrt med oljefyrt fyrbluss samt et linsesystem. Toppen av fyret er nå 45 m over havflaten. I 1938 ble fyret elektrifisert, og i 1969 automatisert. Fyret er fredet.
Vippefyrets historie
Kvitsøy fyr har imidlertid en historie tilbake til år 1700. Da satte Henrich Petersen opp et såkalt vippefyr i Ydstebøhavn. Fyret bestod av en mast som hadde påmontert en tverrvippe. I enden av den var det festet en «ildpanne» som ble fylt med brennende kull og som oppheist hang 6 m over bakken. I 2005 kom en modell av vippefyret på plass ved siden av det det eksisterende fyret, og ble innviet med en flott markering som Kvitsøys tusenårsplass.
En tursti leder opp til fyret fra Ydstebøhavn og går videre ut til havet i vest.