Jul i Ryfylke

Jul i Ryfylke
Frode Selvåg gjør klar kantareller fra Halsnøy

Ryfylke kokken Frode Selvåg og Tor Øyvind Skeiseid kom for et år siden ut med en bok om jul i Ryfylke. Der er mange koselige innlegg om tradisjoner og anekdoter om jul og julefeiring. Noen ganger litt utradisjonelle feiringer med pølse og potetmos men herlig for det. Jeg er kry av min tilknytning til Ryfylke og måtte jo ha boken i samlingen. Frode er en raus og flink kokk som bidrar til mye god læring blant både barn og voksne. En kokk som er sitt ansvar bevisst og formidler viktigheten av tradisjon og matkunnskap.

Hver jul faller jeg for ukeblader og bloggers bilag om jul i håp om å finne nye ting om julen jeg ikke har fått med meg før, men vender alltid tilbake til tradisjonsoppskriftene. Noen ingredienser finner vi ikke mer men de kan som oftest erstattes med andre ting .Det viktigste er å ta vare på gode oppskrifter med identitet. Det gjør Frode i denne boken .Jeg lærte også noen nye oppskrifter her. Korianderkaker ,visstnok med røtter i Telemark, men brukt i mange år i Ryfylke.

Korianderkaker smaker jul og minner litt om de engelske ingefærkjeksene som jeg nyter til te når jeg er i Storbritania. Kjeks som min far tok med i flotte kakebokser fra utlandet eller som vi fikk til jul fra venner av familien. Denne oppskriften minner meg om både mor fra Ryfylke med sin tradisjonsmat og far som formidlet utfartstrang med nye smaker.

Takk til Frode for å skrive ned og formidle disse minner i en god gammeldags bok.

Korianderkaker

orginal oppskrift Ragnhild Weider Skeiseid

125 gram meierismør

125 gram sukker

125 gram lys sirup

1 egg

10 dråper sitronessens(kan være hardt å finne,bruk finrevet sitronskrell ca 1 god ts hvis du ikke får tak i)

1,5 ts ingefær

1,5 ts malt koriander

ca 250 gram hvetmel

1,5 ts hjortetakksalt(hornsalt)

Visp sukker ogsmør hvitt.Tilsett sirup,egg,sitrondråper og krydder.Sikt inn mel med hjortetakksalt.Har du i litt mindre mel enn det står blir kakene sprøere.Arbeid alt sammen og la deigen stå kaldt til neste dag.

Trill deigen ut til en lang pølse og del opp i ca 60 like store stykker. Trill disse med lett hånd til runde kuler og legg på smurt/bakepairkledd plate.Trykk kakene lett flate men er det mindre mel i dem flyter de ut av seg selv.

Stek kakene på 200 grader midt i ovnen i ca 12-18 minutt,De skal være gylne og brune. Avkjøl på rist til kalde. Løft dem med kakespade. Oppbevar i tett kakeboks.

Sprøe gode julekaker som du også kan bruke til tilslørte bondepiker eller ostekakebunn er der rester etter jul.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *