Vi heier på poteten

Vi heier på poteten

Mitt kokebokbibliotek er stort. Noen bøker er nok brukt mer enn andre ,men jeg finner stor glede i å lese gamle kokebøker med udaterte ord og vendinger. Gode oppskrifter blir aldri utdaterte.

Etter nok en potetfestival på Jæren fant jeg fram Britt Kåsins(Opplysningskontoret for frukt og grønt)bok om frukt og grønnsaker fra 1984.

Der leser jeg»Poteten er egentlig ingen grønnsak men den må være en del av vår hverdag fordi den er en av våre viktigste matvarer.Den er meget næringsrik,her finnes protein,karbohydrater,vitaminer og mineraler.Poteten inneholder mer energi enn sine slektninger i kjøkkenhagen.»

Der ligger vel problemet for nye matsynsere,karbohydrater og energi?

Uansett så sier jeg som vår matguru Ingrid Espelid Hovig,Det er ikke poteten du legger på deg av!

Potet står på bordet ukentlig her hos meg.Salater til fest og tapasbord.Tilbehør til søndagsmiddagen eller som hovedingrediens i komlemiddagen.Bacalao er jo bankers og Salad Nicoise med nypoteter er en klassiker hver vår.Melne poteter er supre i airfryeren også. Legg gjerne potetstavene i kaldt vann før du klapper dem tørre tilsetter litt olje og valgt krydder og steker dem i airfryeren.Snop til hverdag og fest.

Nå er det høst og gryteretter og da passer jo poteten .Bakte poteter er jo lørdagskos som ofte blir glemt i det nye kjøkkenet.Gå innom et gardsutsalg og be om store poteter,de som ikke blir solgt på butikkene fordi de ikke passer inn i sortementet.Kjøp skitne poteter og vask dem selv.De varer lenger i posen og du har mindre matsvinn.

Matsvinn var ikke et problem før,da brukte en opp alt og retter oppsto av rester. Det var mye grønnsaker og lite kjøtt før.Når prisene på alt er gått opp og vi blir bedt om å spise mer grøn.Lag en grateng med potet,bak en potet,lag en omelett med potet….spis mer potet!! Spis i sesong.

Nå er de fleste lagringspoteter i sesong. Bruk de gamle sortene,prøv de nye,spør etter norske poteter på butikken.Ikke godta poteter fra Frankrike og Spania på vinteren.Norske poteter kan du få tak i hele året…ennå.

Prøv fylte ovnstekte poteter

Her er oppskriften;

Bak hele uskrelte store poteter i ovn i en time på 200 grader.Stikk litt i dem med en gaffel så dampen slipper ut og de blir melne og fine.Når de er møre deles de i to.Skrap ut litt av innholdet. Fres litt karbonadedeig og hakket løk i stekepannen.Smak til med salt,pepper, 2-3 ss tomatpure og kanske litt hvitløksalt.Bland gjerne inn det du skrapte utav poteten.Blandingen fylles i hver halve potet.Legg en skive ost over hver og sett dem i ovnen til osten er gyllen og det er gjennomvarmt.Denne retten kan du lage på forhånd og bare varme opp rett før hvis du lager til mange. Rimelig snaddermat og sunn lørdagskos. Garantert en hit blant sultne ungdommer.Du kan også lage den uten kjøtt,fyll med potetmasse,litt ost og purre.Gjerne mais ved servering. Supert er det også hvis du har rester etter taco eller bolognese.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *