Stikkord: brød

Klar for julefrokost i god tid

Klar for julefrokost i god tid

Havrekli brød med linfrø 25 gram  fersk gjær 600 gram vann 70 gram havrekli 2 ss salt 1 ss honning 1 ss malt 1 ss linfrø 700 gram siktet hvete Løs opp gjær i vann og tilsett deretter alt det tørre pluss honning og malt(malt 

Tante Asbjørgs syrekaker

Tante Asbjørgs syrekaker

Takkebakst har vært i Norge lenge, Fint hvete mel var sjeldent og dyrt og skulle brukes sparsommelig. Brukte du mye hvetemel i baksten ble du sett på som en dårlig bakstekone. Dårlig bakst blir det også med mye mel, så når en baker lefser, flattbrød 

Eltefritt brød

Eltefritt brød

Enestående Eltefritt Brød

400 gram hvetemel

100 gram bygg/havre mix(gullbygg)

1 ts tørrgjær

1 ts salt

4 dl kaldt vann

Eltefritt brød har vært det store i noen år og jeg har vel sett på det som litt kronglet og tidkrevende. Det er det altså ikke. Det tar 2 minutt å røre sammen på kvelden for eksempel. La røren stå tildekket i romtempratur i 12-16 timer. Deretter 1 minutt å vende deigen på et bakepapir og derretter 1,5 time hvil før du fyrer opp ovn med ildfast gryte og steker i 30 minutt med lokk, deretter 15 minutt uten.Tid tar det men krevende er det ikke.

eltefritt
eltefritt
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mitt første eltefrie brød etter inspirasjon fra Oddvar

Slik gjør du helt nøyaktig. Etter en gang så gjør du det uten oppskrift.

Dagen/kvelden før du skal bake rører du alle ingrediensene raskt sammen i en bakebolle. Dekk godt med plast og sett i romtemperatur natten over. (Brødet kan hvile mellom 12-18 timer).

Dagen derpå strør du et jevnt lag mel over et bakepapir og tipper deigen over på papiret. Med en slikkepott bretter du nå brødeigen fra siden inn mot midten.Gjenta hele veien rundt.

Snu brødet med bretten ned  på papiret og legg bakeskålen over og la deigen heve/hvile i ca 1,5 timer.

Når det er en halv time igjen av hviletiden setter du den ildfaste gryta med lokk inni ovnen og skrur oven opp på 250 grader.

Etter en halvtime tar du gryten forsiktig ut og setter den på komfyren. Ta av lokket og løft bakepapiret og la deigen skli oppi gryta. Dette ser litt røft ut men det går seg til ,bare vent å se.NB HUSK DET ER VARMT

Sett lokket på gryten og sett det hele inn i den varme ovnen i 30 minutter. Etter 30 minutter på 250 grader tar du av lokket og lar det steke videre i ca 15 minutter på 220 grader. Ta gryten ut og ta brødet over på rist til avkjøling. Resultatet blir et luftig rustikk brød med sprø skorpe. Dette egner seg godt til supper og skolemat. Nydelig dagen etter også til bruschetta og toast.