Takkebakst og tradisjon

Takkebakst og tradisjon

Potetkaker til salt og søtt

På Nærbødagene for noen år siden gav Klara Reime Ueland meg oppskrifter på potetkaker fra Varhaug på Jæren .Denne utrolig gode  og enkle gamle oppskriften på potetkaker er perfekt hele året. Fantastisk å bruke når du har poteter til overs fra dagen før. Dette er en oppskrift fra hennes mor og hun er opprinnelig fra Varhaug på Jæren. Dette er altså en minst 100 år gammel oppskrift. Disse potetkakene blir alltid utsolgt og er knapt tatt av takke før de er solgt. Det vitner om at tradisjonsbakt er verdt å ta vare på.

Klara Reime Ueland

Potetkaker fra Varhaug

1 kg kokte poteter(skrelles mens de er varme) og males i kvern eller moses med gaffel. Hun anbefaler melne poteter som Pimpernell. Jeg har med hell også brukt rester av mandelpotet. Perfekt altså hvis du har mye poteter igjen etter jul.

1 dl rugmel

2 dl hvetemel

Formes til boller og bakes ut med godt med hvetemel. Stikk ut med en frokosttallerken eller med form som du faktisk får tak i på Jærmuseet. Stekes på høy varme(7-8) på takke.

Disse  kan også stekes i stekepanne hvis du ikke vil dra fram takke eller ikke har tilgang til takke.

Klara har teken på takkebakst, alt ligger i erfaring og mange års trening

Potetkaker passer til alt fra pølser ,ribbe og julebord til kaffimat med smør og sukker. Disse kan fryses og smaker akkurat som nye når de varmes opp.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *