Kavringer og annen småbakst

Kavringer og annen småbakst

Lønnsom bakst i trange tider

Jeg elsker å bla i gamle kokebøker med ukorrekte navn og rare ingredienser. Noen ganger kommer jeg over oppskrifter som beskriver teknikker som jeg ikke visste om. Dette er en slik oppskrift.

For å få det karakteristiske utseende til en kavring deler du rundtykke med en gaffel før du tørker dem!! Stikk rundt rundstykke med en gaffel,del det i to og legg med snittflaten opp

Denne oppskriften hadde som undertittel : «Smått og godt,oppskrifter til bakst som er spesielt lønnsom. Av en halv kg hvetemel og litt til som nesten ikke koster noe, får du for eksempel 50(jeg fikk 30,da jeg nok lagte de større) kavringer eller 24 pølse og hamburgerbrød.»

Her kommer noen av de oppskriftene jeg fant :Bok fra 1978 og 1952

Kavringer:

50 gram gjær

2,5 dl melk

1 ts salt

3 ss sukker(jeg bruker mindre sukker til grove kavringer,kanskje null sukker også)

1 egg

75 gram smør

ca et halvt kg hvetemel(8 til 8,5 dl)

Slik gjør du: Rør gjæren ut i linken melk,tilsett salt,sukker,egg og halvparten av melet.Abeid deigen smidig,ca 3-4 minutter.Sett deigen lunt til hevning i ca 20 minutter.Smuldre smøret i resten av melet og bland det deretter i den ferdig hevede deigen.Elt kraftig og hev ytterlige 20 minutter.(det går også helt fint å ta alt i samtidig,avslutte med smør og heve på brett i 2 timer)

Ta deigen ut på melet underlag og del den i emner,form små boller.Etterhev på plate i 15-20 minutter og stek ved 225 grader i 12-15 minutt.Skru deretter termostaten ned til 100-110 grader.Del bollene i to MED EN GAFFEL og legg dem tilbake på stekeplaten med snittsiden opp.La dem stå i ovnen til de er gjennomtørre og pent brune.Tørke tid kan være 1-2 timer sto det i oppskrift.Min erfaring 3-4 timer

Grove kavringer: bruk 1/2 parten fin sammalt hvete og 2/3 hvetemel i deigen.Fremgangsmåte og steking som for vanlige kavringer.Grove kavringer blir ofte formet ovale istedet for runde.

Rug kavring erstatt 350 gram av melet med finog grovmalt rug.samme fremgangsmåte.

Kavringene må være helt kalde før de legges i tette kakebokser(fint å bruke kakeboksene til annet enn julebakst)

Altså heving ialt 1 time

steketid 12-15 minutt

Tørketid 1-2 timer(2-3 timer hvis du lagte større kavringer)

Ovnstempratur steking 225 og tørking 100 grader

Miderste rille i ovnen

Pølse og hamburgerbrød ca 24 stk

Dette er jo en kjempeoppskrift til festdagene i mai,nesten lik oppskrift som kavringer men uten egg og tilsatt olje.

hjemmelagte hamburgerbrød

Her kommer oppskriften på pølse og hamburgerbrød

50 gram gjær

3,5 dl melk

2 ss olje(raps eller olivenolje bruker jeg)

2 ss salt

1 ts sukker og ca et halvt kg hvetemel(8- 8,5 dl)

Heving 50 minutt, ovnstempratur 200 grader,steketid ca 15 minutt

Rør ut gjæren i fingevarm melk,tilsett olje,salt,sukker og mesteparten av melet.Elt den smidig og hev tildekket i ca 30 minutt.Del deig i to og bak ut hamburgerbrød og pølsebrød.(Hamburgerbrød: kjevle den ene delen ut til en leiv ca 1 cm tykk.Stikk ut runde brød ca 8 sm i diameter med et glass eller lignende.Etterhev på smurt/bakepapir plate.Pensle med vann eller melk og kanskje strø litt sesamfrød over.

Pølse brød: Samle restene etter utkjevlingen og kna dem inn i den andre delen av deigen.Trill ut fingertykke pølser ,ca 10 cm lange.Etterhev på plate,pensle med melk eller vann og stek midt i ovnen ca 15 minutt.

Valnøttbrød tilsatt litt havrekli

Valnøttbrød:2 brød

Her er det både grovmalt og finmalt hvete.Flott til buffetbordet 17 mai. Nydelig til ost og påleggsfatet.

2 ss smør

2 dl vann

50 gram gjær

3 dl skummet kulturmelk

3 ts salt

100 gram grov sammalt hvete(ca 1,5 dl)eller havrekli

70 – 100 g valnøttkjerner

ca 1/2 kg hvetemel(8 til 8,5 dl )

Smelt smøret ,tilsett vann.Rør ut gjæren i blandingen når den er fingervarm.Tilsett lunken melk,salt og sammalt hvete.Finhakk nøttene og rør dem inni deigen sammen med mesteparten av hvetemelet.Elt deigen godt og hev i 50 minutt.Elt gjerne deigen lett igjen etter de første 20 heveminuttene.Deigen skal ikke føles for fast eller hard.

Ta deigen ut på melet underlag og form to ovale brød.Etterhev på smurt plate og pensle med melk eller vann.Skjær et snitt med skarp kniv i brødene etter heving og stek i ca 30 minutt på 210-220 grader. Stek på nederset rille i ovnen.Avkjøl på rist.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *