Stikkord: Ryfylke

Janes eplekake

Janes eplekake

Tradisjonell eplekake er alltid godt
Lettvint er det også

Hvite Kakemenn?

Hvite Kakemenn?

kakemenn fra Rygjabø husmorskule på Finnøy
Sprøe og gode

Lørdagskos fra gamlehjemmet på Jelsa

Lørdagskos fra gamlehjemmet på Jelsa

Jeg har fortsatt slekt i Ryfylke heldigvis. Av og til dukker det opp gamle velbrukte oppskrifter i en sirlig nedskrevet personlig kokebok derfra. Slike elsker jeg. Nå har jeg begynt å rydde hjemme på mitt roterom og der dukker det opp mye rart .Det begynner å gå seg til der inne i hulen, jeg påstår i alle fall at jeg har system i rotet og kan noenlunde peile meg inn hvor jeg finner julepapir og ubrukt emballasje, i tillegg til et helt liv med bilder, negativer, slides og kasser med bilder som av en eller annen grunn ikke har havnet i album. Kanskje fordi jeg har mange like bilder men som allikevel er så gode at de ikke kasseres?

Der er jo det digitale suverent med at en kan kassere med en gang blir det for voldsomt. Jeg skal ikke si hvor mange bilder det ligger i skyen…det er 6 sifrert kan jeg i alle fall si.

Noen ting må jeg nok innrømme at jeg ikke kan samle på mer. 4 store bossposer med Matblader av diverse slag fra inn og utland. Hageblader og urtelitteratur. Foto og datablader. Vinmagasiner og fagstoff fra min tid på Vinmonopolet og kasse på kasse med fine kake og tebokser og diverse minner fra mange reiser. Noe havner i gjenbruksbutikker men det meste blir kastet. Tror ikke blader om Chelsea flower show med glimt av meg i bakgrunnen sammen med Jekka MC Vicar og Jamie Olivier eller kvitteringer fra foto tiden min blir det som selges for tusener på antikk program i fremtiden. De minnene får leve i mitt hode.

Men to ting kommer jeg aldri til å kaste…bilder og nedskrevne kokebøker.

Her kommer en herlig sjokoladekake til dagene vi trenger en slik med tittel nedskrevet av storesøster Jane:

Lørdagskos fra gamlehjemmet på Jelsa

Nå som gamlehjemmet ikke er der lenger og mat til de gamle ofte blir levert fra storkjøkken i vakumposer syntes jeg dette var er minne og en oppskrift å ta vare på.

Dette er til en liten langpanne,dobler du blir det til en stor langpanne.Steketid er kort og tempraturen høy. Jeg har også laget en enkel oppskrift i rund form men da må tempratur ned til 175 og steketid på nederste rille være minst 45 minutter.

Orginal oppskrift i liten langpanne er stekt på 225 grader i 15-20 minutt.

3 egg

3 dl sukker piskes til eggedosis

vend inn:

4,5 dl hvetemel

2,5 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

1,5 dl melk

150 gram smør smeltes

1 plate dronningsjokolade smeltet i vannbad(jeg smeltet sjokoladen i smøret,det går helt fint)

Ta i smør og smeltet sjokolade til slutt

Bruk en liten langpanne

Stekes på nederste rille i 15 minutter på 225 grader.Avkjøl på rist og ha rikelig med glasur på.Skjær i små ruter,den er mektig.

Glasur: 200 gram melis,1-2 ts vaniljesukker,1 ss kakao eller 6 ruter kokesjokolade

4 ss sterk kaffe og 4 ss smeltet smør

Kaken holder seg lenge både i romtempratur og i kjøleskap

Dobler du oppskrift bruk 5 store egg og ikke doble vaniljesukker

sjokolade kake en annen oppskrift ,mer egg og rund form.Smørkrem inni. Den er også god

Julegeiter fra Fogn

Julegeiter fra Fogn

Julegeiter fra Fogn ,oppskrift fra tante Gudruns kokebok 900 gram hvetemel100 gram finsiktet rugmel100 gram  smør smeltes i 6 dl h melk eller Røros bakemjølk4 ss mørk sirup1 ss malt (kan utelates)1/2 ts malt anis, knust stjerneanis kan også brukes50 gram sukker, tas i det tørre(kan utelates 

Raumekake fra Telemark

Raumekake fra Telemark

Raumekake fra Telemark (Rømmekake) 3 egg2 kopper sukker2 eggeglass med vann2 kopper mel2 ts bakepulver3 ts vanilje sukker1 beger lettrømme Bland egg , sukker og vann og pisk til eggedosis Ha i mel, bakepulver og vaniljesukker og rør inn rømmen tilslutt. Stekes  på 180 grader 

Gome fra Ryfylke

Gome fra Ryfylke

Dette er vel noe av det mest tradisjonsrike vi har i Rogaland. Dravle kalte bestemor i Ryfylke det, Gome sier de her på Jæren. Jeg bruker begge. Kanel og kandisukker brukte min mor, det hadde hun lært av sin mor fra Fogn.

Orginal oppskriften her er fra min søsters svigermor Målfrid Tjeltveit Kristensen fra Jelsa ,født i 1922. Hun lærte gome oppskriften av sin mor så dette er en gammel oppskrift.

Jeg lærte denne oppskriften av  min søster Jane , vi halverte oppskrift og kokte  4 liter melk, en kulturmelk , 8 egg og en pakke brunt sukker,1 egg til jeving. Samme fremgangsmåte

Ryfylke

Målfrids Gome

Stor oppskrift
8 liter helmelk kokes i minst 4 timer i tykkbunnet gryte sammen med en kanelstang.

2 liter kultur og 15 egg piskes sammen og helles forsiktig oppi den kokende melken. Det kalles å sprenge gomen, IKKE RØR men bare rist litt på gryten av og til slik at det ikke brenner seg i bunnen.

Så helles 1 kg brunt sukker( min mor brukte kandi sukker)Det skal fortsatt ikke røres i. Bare rist på gryten.

Kok videre i en halvtime

Nå er der sø som du tar litt vekk av og setter til kjøling.

2-3 egg pluss 4 ss hvetemel vispes sammen med avkjølt (kaldt )sø fra den sprengte gomen og helles i gryta.

Kok videre i 15 minutter

Dravle er skikkelig slow food og du må ikke ha det travelt denne dagen du lager dette. Det tar noen timer fra begynnelse til slutt men for et resultat. Jeg har lagt det en gang alene og det går utrolig bra hvis du bare bruker tykkbunnet gryte, helmelk og ikke blir fristet til å røre for mye.

Du kan vende forsiktig i begynnelsen men etter 4 timer, rister du bare på gryten og ikke bruker for sterk varme så får du en gyllenbrun tradisjonsrik dessert som det ligger mye tradisjon og kjærlighet i. Jul og desember er måneden for tradisjonskost og vi tar fram gamle oppskrifter. Bruk en søndag  i advent og kos dere med tradisjonsoppskrifter.

Server til juledagslunsjen sammen med lefse eller til kaffen med småkaker til. Gome holder i kjøleskap i minst en uke men frys gjerne i mindre porsjoner og ta opp etter behov.

ps alle bilder på mat og urter blogg er tatt av meg,altså copyright er min. Vil du bruke et bilde ,vennligst spør om lov

Raske rundstykker fra Rygjabø Husmorskole

Raske rundstykker fra Rygjabø Husmorskole

En av mine beste og mest besøkte oppskrifter fra svigermor Gerd Svigermor Gerd har gitt meg denne oppskriften fra sin tid  på husmorskolen på Rygjabø, Finnøy .Husmorskole er vel ikke akkurat politisk korrekt ord i disse tider men visse ting som de lærte der skulle 

Gullbrød

Gullbrød

 Målfrids Gullbrød Målfrid Kristensen var min søsters svigermor fra Jelsa i Ryfylke,hun laget mye god mat og var spesielt kjent for sine kaker og brød.Dette er en av hennes spesialiteter.Når man bodde på landet ,kanskje uten nærbutikk så lager man brød selv.Dette er et festbrød,et 

Suldalsboller

Suldalsboller

Janes Suldalsboller fastelaven

Suldalsboller

1 liter h melk

300 gram meierismør

250 gram melis, dette kokes opp og avkjøles til romtempratur(hvis du smelter smør først og deretter tar i melk og melis,blir dette raskt romtemperatur)

50 gram gjær

1 ts kardemomme

2 ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

1,5 kg hvetemel

Stek midt i ovnen på 250 grader i 6-7 minutter

Slik gjør du

Smelt smør i en gryte og tilsett h melk og melis.Rør godt ut melisen og ha dette oppi en bakebolle .Væske skal være romtemperet og ikke for varmt når du rører ut gjæren i vesken.

Tilsett alt det tørre og la kjøkkenmaskin gå til deigen slipper bollen.

Jeg lar deigen hvile i 10 minutt i bollen etter elting og baker ut bollene og setter  disse på brett med en gang. Hev til dobbel størrelse,gjerne i 1-2 timer på kjøkkenbenken, pensle med egg og stek midt i ovnen .Det går raskt fordi temperatur er høy så pass på.

Tante Asbjørgs syrekaker

Tante Asbjørgs syrekaker

Takkebakst har vært i Norge lenge, Fint hvete mel var sjeldent og dyrt og skulle brukes sparsommelig. Brukte du mye hvetemel i baksten ble du sett på som en dårlig bakstekone. Dårlig bakst blir det også med mye mel, så når en baker lefser, flattbrød