Gome fra Ryfylke

Gome fra Ryfylke

Dette er vel noe av det mest tradisjonsrike vi har i Rogaland. Dravle kalte bestemor i Ryfylke det, Gome sier de her på Jæren. Jeg bruker begge. Kanel og kandisukker brukte min mor, det hadde hun lært av sin mor fra Fogn.

Orginal oppskriften her er fra min søsters svigermor Målfrid Tjeltveit Kristensen fra Jelsa ,født i 1922. Hun lærte gome oppskriften av sin mor så dette er en gammel oppskrift.

Jeg lærte denne oppskriften av  min søster Jane , vi halverte oppskrift og kokte  4 liter melk, en kulturmelk , 8 egg og en pakke brunt sukker,1 egg til jeving. Samme fremgangsmåte

Ryfylke

Målfrids Gome

Stor oppskrift
8 liter helmelk kokes i minst 4 timer i tykkbunnet gryte sammen med en kanelstang.

2 liter kultur og 15 egg piskes sammen og helles forsiktig oppi den kokende melken. Det kalles å sprenge gomen, IKKE RØR men bare rist litt på gryten av og til slik at det ikke brenner seg i bunnen.

Så helles 1 kg brunt sukker( min mor brukte kandi sukker)Det skal fortsatt ikke røres i. Bare rist på gryten.

Kok videre i en halvtime

Nå er der sø som du tar litt vekk av og setter til kjøling.

2-3 egg pluss 4 ss hvetemel vispes sammen med avkjølt (kaldt )sø fra den sprengte gomen og helles i gryta.

Kok videre i 15 minutter

Dravle er skikkelig slow food og du må ikke ha det travelt denne dagen du lager dette. Det tar noen timer fra begynnelse til slutt men for et resultat. Jeg har lagt det en gang alene og det går utrolig bra hvis du bare bruker tykkbunnet gryte, helmelk og ikke blir fristet til å røre for mye.

Du kan vende forsiktig i begynnelsen men etter 4 timer, rister du bare på gryten og ikke bruker for sterk varme så får du en gyllenbrun tradisjonsrik dessert som det ligger mye tradisjon og kjærlighet i. Jul og desember er måneden for tradisjonskost og vi tar fram gamle oppskrifter. Bruk en søndag  i advent og kos dere med tradisjonsoppskrifter.

Server til juledagslunsjen sammen med lefse eller til kaffen med småkaker til. Gome holder i kjøleskap i minst en uke men frys gjerne i mindre porsjoner og ta opp etter behov.

ps alle bilder på mat og urter blogg er tatt av meg,altså copyright er min. Vil du bruke et bilde ,vennligst spør om lov2 thoughts on “Gome fra Ryfylke”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *