Stikkord: Påskemat

Horn med ramsløk

Horn med ramsløk

alle friske urter kan brukes her .Du kan også tilsette det du vil av fyll som ost og skinke,soltørka tomater eller pesto av basilikum men ramsløkpesto smaker nordisk vår.Der er mye smak i et blad så prøv deg fram blander du det direkte i deigen

Kylling på Ukrainsk vis,Leve Ukraina

Kylling på Ukrainsk vis,Leve Ukraina

Det er vel ikke akkurat matlaging de tenker på der nede i Ukraina for tiden,heller ikke de 3000000 flyktningene drevet ut av landet på flukt fra Putins hær ,men vi som sitter og ser på dette fra sidelinjen håper sammen med folket i både Ukraina 

Jærgnocchi med Culcotte og Ryfylketomater

Jærgnocchi med Culcotte og Ryfylketomater

Jeg kaller gnocchien for Jærgnocchi da ingen italiener med respekt for sine mattradisjoner hadde formet disse godbitene slik som de ble hos meg.Jeg kunne jo også navngitt dem minikomle siden de nesten er lagt på samme måte som tradisjonskomler.

Gnocchi ble servert til Culcotte stek med langtidsbakte småtomater. Det ble en fantastisk søndagsmiddag .

Gnocchi og stek er nydelig festmat

Gnocchi er lett å lage selv, det anbefales ofte nykokte, ennå varme poteter , men jeg har med hell laget dem med rester av potetmos og poteter fra dagen før.

Culcotte er en stek av storfe som kanskje er ukjent for noen men det er et flott stykke kjøtt som brunes først og deretter stekes i ovn til kjernetemperatur er 55 grader for medium og 65 for godt stekt. Det er et saftig stykke kjøtt, rimeligere ofte enn det som kalles oksestek. Det selges i et stykke og ikke sammensatt av deler. Jeg brunet stykke først i jerngryte og satte deretter hele gryten i ovn sammen med løk og hvitløk for god kraft.120 grader i en god time burde holde.

Culcotte egner seg også til grillen og til marinering.

Samtidig satte jeg halve små tomater fra Ryfylke med snittflaten opp i en ildfast form . Disse var vendt i olivenolje og salt og pepper og litt oregano ,men bruk de urter du liker. Salvie bryter fett og gir en lettere smak på kjøtt med litt fett på som and, svin og Culcotte, entrecote Ikke vær redd for fettrand, det kan skjæres vekk etterpå ,men det er ofte der smaken sitter.

Hvil stek i 20 minutt slik at kjøttsaften får satt seg. Pakk gjerne i i aliminumsfolie for å holde varmen.

God oppskrift på Gnocchi fant jeg på Matprat

1 kg poteter kokes med skall, gjerne melne poteter som Beathe eller Kerrs pink

3 egg

300 gram hvetemel

1/2 ts salt og pepper

Slik gjør du:

Kok poteter med skall og skrell disse, mos til en fin masse

tilsett 3 hele egg og vend inn mel litt og litt

salt og pepper vendes inn

ikke jobb for mye med deig da blir gnocchi harde og seige

Du kan dele deig i tre og få like stykker. Rull ut på melet bord, men det går også å ta litt og litt deig, rulle til kuler i hendene, som du slipper i lettsaltet vann. De er ferdige når de flyter opp. Ta dem opp med en hullsleiv. Legg dem på en tallerken og stek disse gylne i brunet smør og litt salvie når du er klar med stek og tomater.

Smak til med litt havsalt. Gnocchi er også nydelig for seg selv sammen med litt spinat eller i tomatsaus. Har du en vegetarianer i familen er dette et fullverdig måltid med litt urtesmør eller bakte tomater.

LITT GODT STEKTE BLE DISSE MEN INGEN USMAK FOR DET
Røtter

Røtter

En suppe for alle… Suppe kan være så mangt, kremet og fyldig, kraftsuppe som en buljong, så fint kalt consomme, eller tykk nok til å minne om babygrøt.   Fyldige supper er ofte fyldige  pga  fløte eller kokosmelk, denne suppen er fyldig  av rotgrønnsaker og mengden av disse. 

Kos til nok en hjemmepåske

Kos til nok en hjemmepåske

Alle kjenner vi vel på utfartstrangen når solen varmer og kveldene lysner. Vår i norden er noe spesielt, lyset her noe unikt. Vi holder nok oss rundt dørene påsken 2021 også, et år med Koronasmitte har blitt den nye normalen om vi liker det eller 

Fletteloff og rundstykker

Fletteloff og rundstykker

Alle som lager en del mat har en oppskrift de vender tilbake til ,denne brød og rundstykkebaksten er enkel og kan varieres i det uendelige .Dette er en god grunnoppskrift som du kan legge til litt grovere korn eller tilsette urter hvis du vil.

Fletteloff tar meg rett tilbake til 80 tallets skolekjøkken og søster Toves festbord

Jeg har laget disse med både litt havregryn og rug blandet i hveten og bare vann som væske men idag har jeg bakt med melkerest og vann,smør og økologisk hvetemel.Du kan også ha i et egg for ekstra saftig brød.Da blir det som gammeldags Gullbrød fra Ryfylke som det også finnes en god oppskrift på i denne bloggen. Husk at legger du til grovere mel må du kanskje heve lenger og steke lenger,

Fletteloff og nylagte rundstykker på en onsdag

Rundstykker og brød til hverdag og fest

50 gram smør

7 dl væske(melk og vann eller bare vann)

50 gram gjær eller en pk tørrgjær(har du tid halver gjærmengde og doble heve tid)

2 ts honning

1 ts havsalt

1 kg hvetemel

Slik gjør du:Smelt smør og ha i væske, varm væsken til den er fingervarm

Tilsett fersk gjær i væsken eller tørrgjær rett i melblandingen

Ha mel,salt,sukker i en kjøkkenmaskin og tilsett væsken.Elt denne til deigen slipper kantene i bollen og er glatt og jevn.

La deigen hvile ca 5 minutter,Trill ut boller eller lag flettebrød og sett disse på bakebrett til heving.Du kan også forheve og etterheve men det går helt flott og bare hev disse på brettet til dobbelt størrelse.Pensle med vann eller egg og ta gjerne på sesamfrø eller valmuefrød.Disse hvte ca 1 time i romtempratur

Stek brød på 225 i 25 minutter på nederste rille,gjerne på en bakesten da blir brødet sprøtt i skorpen og har en fast og fin form

Rundstykkene deles i CA 15-17 emner og stekes i midterste rille i oven på samme grader men litt kortere.10-15 minutt på vanlig stekeovn.

Jeg deler denne deigen i to og lager brød av den ene delen og 20 rundstykker av den andre.

Lykke på ei skjei,salt karamell

Lykke på ei skjei,salt karamell

Min mor og jeg besøkte ofte tante Tulla og Onkel Leif På Tasta da jeg var liten. Vi tok bussen fra Madla til Stavanger og gikk ut til Bjergsted og Tasta fra sentrum av Stavanger. Et stykke å gå var det, men av en eller 

Berits boller

Berits boller

«Verdens letteste» ,myke mest vellykkede bolleoppskrift. Berit Bye, her er oppskriften din. På et kurs for mange år siden traff jeg Berit og vi fant tonen med en gang.Berit lærte meg å bake boller , for første gang i mitt liv fikk jeg luftige og 

Paul Kapteins gulrotsuppe til mange

Paul Kapteins gulrotsuppe til mange

Paul Kaptein,s gulrot suppe

På Hå  gamle prestegard fantes en sjelsfrende som brenner for gode lokale produkter og urter. Jeg falt helt for denne suppen da jeg fikk denne servert  av kokken selv.

Paul Kaptein heter han og drev kafeen på Hå gamle prestegard. Oppfinnsom og sesongbetont i matveien er han og ingen dag er lik i hans kjøkken. En kokk som tok stor glede i å servere mat i sesong og lokalmat selv om han opprinnelig kom fra Nederland . Han arbeider i dag på kulturhotellet i Sogndalstrand og hotellet er  viden kjent for sin gode mat og idylliske plassering.

Denne suppen har jeg smakt flere ganger og den oser av vitaminer og smak. Nydelig hvis du vil ha en grønn helg. Hvis du ønsker kjøtt til er det godt med baconterninger eller biter av den kokte kyllingen/hønen.

Server med godt brød og kanskje en skje creme fraiche? Kardemomme og ingefær gir en unik og spennende smak

Dette er en stor oppskrift, til mange minst 35. En oppskrift til storkjøkken

Han anbefalte å dele oppskrift på 4 til en god familieporsjon.

5 kg gulrot

½ kg sellerirot

3 stk løk

2 båter hvitløk

1 dl olivenolje

50 gram fersk ingefær

5 ss kardemomme

2 ss sukker

Salt og pepper etter smak

Gulrot trives i sandjorda langs Jærkysten

Buljong lagt av

1 høne

1 løk

1 gurot

1 stilk stangselleri

1 ss hel sort pepper i stor gryte.20 liter.

Slik gjør du:

Kok opp en hel høne/kylling og kraft grønnsakene i den gryte du vil lage suppe i .Kok den rett opp fra fryst tilstand hvis du har en suppehøne. Den er ofte rimeligere og finnes i frysedisken i de fleste butikker. Ta så mye vann at det dekker hønen. Kok/trekk i 1,5 time. Selvsagt kan du lage suppen av god kylling fond eller buljongterninger og vann. Da bruker du ca 1,5 liter vann og 2 fondcups eller terninger.

Skrell sellerirot og gulrot, ingefær ,løk og hvitløk i kraften(ta ut høne selvsagt)

Kok opp til grønnsakene er gode og møre.

Ta i food prosessor eller bruk stavmikser til du får en fin purè.

Er det for tykk, ta i litt vann. Smak til med salt og pepper. Ta i mer buljong hvis du syntes det.

For lite salt gir ingen smak for mye gir kun saltsmak

Smak til med krydder slik at du kjenner en god balanse mellom gulrot, kraft og krydder.

Det som er spennende annerledes med denne oppskriften er bruken av kardemomme.

Det er selvsagt helt mulig å lage denne vegetarisk, bruk da grønnsakebuljong og ta gjerne i litt chili og garam masala.

Paul Kaptein på Hå Prestegård
Hornmedpiffivarmt

Hornmedpiffivarmt

Hornmedostogskinkaogpiffivarmt» Der er et fenomen ifra Stavanger som kalles «hornmedostogskinkamedpiffivarmt»Det sies sånt og skrives derfor slikt i et ord Det er  kort fortalt hvitost og skinke på et lyst horn , piffikrydder  som drysses raust over hele herligheten,  varmes lett i micro og voila ..Stavangers