Jærgnocchi med Culcotte og Ryfylketomater

Jærgnocchi med Culcotte og Ryfylketomater

Jeg kaller gnocchien for Jærgnocchi da ingen italiener med respekt for sine mattradisjoner hadde formet disse godbitene slik som de ble hos meg.Jeg kunne jo også navngitt dem minikomle siden de nesten er lagt på samme måte som tradisjonskomler.

Gnocchi ble servert til Culcotte stek med langtidsbakte småtomater. Det ble en fantastisk søndagsmiddag .

Gnocchi og stek er nydelig festmat

Gnocchi er lett å lage selv, det anbefales ofte nykokte, ennå varme poteter , men jeg har med hell laget dem med rester av potetmos og poteter fra dagen før.

Culcotte er en stek av storfe som kanskje er ukjent for noen men det er et flott stykke kjøtt som brunes først og deretter stekes i ovn til kjernetemperatur er 55 grader for medium og 65 for godt stekt. Det er et saftig stykke kjøtt, rimeligere ofte enn det som kalles oksestek. Det selges i et stykke og ikke sammensatt av deler. Jeg brunet stykke først i jerngryte og satte deretter hele gryten i ovn sammen med løk og hvitløk for god kraft.120 grader i en god time burde holde.

Culcotte egner seg også til grillen og til marinering.

Samtidig satte jeg halve små tomater fra Ryfylke med snittflaten opp i en ildfast form . Disse var vendt i olivenolje og salt og pepper og litt oregano ,men bruk de urter du liker. Salvie bryter fett og gir en lettere smak på kjøtt med litt fett på som and, svin og Culcotte, entrecote Ikke vær redd for fettrand, det kan skjæres vekk etterpå ,men det er ofte der smaken sitter.

Hvil stek i 20 minutt slik at kjøttsaften får satt seg. Pakk gjerne i i aliminumsfolie for å holde varmen.

God oppskrift på Gnocchi fant jeg på Matprat

1 kg poteter kokes med skall, gjerne melne poteter som Beathe eller Kerrs pink

3 egg

300 gram hvetemel

1/2 ts salt og pepper

Slik gjør du:

Kok poteter med skall og skrell disse, mos til en fin masse

tilsett 3 hele egg og vend inn mel litt og litt

salt og pepper vendes inn

ikke jobb for mye med deig da blir gnocchi harde og seige

Du kan dele deig i tre og få like stykker. Rull ut på melet bord, men det går også å ta litt og litt deig, rulle til kuler i hendene, som du slipper i lettsaltet vann. De er ferdige når de flyter opp. Ta dem opp med en hullsleiv. Legg dem på en tallerken og stek disse gylne i brunet smør og litt salvie når du er klar med stek og tomater.

Smak til med litt havsalt. Gnocchi er også nydelig for seg selv sammen med litt spinat eller i tomatsaus. Har du en vegetarianer i familen er dette et fullverdig måltid med litt urtesmør eller bakte tomater.

LITT GODT STEKTE BLE DISSE MEN INGEN USMAK FOR DET


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *