Raske rundstykker fra Rygjabø Husmorskole

Raske rundstykker fra Rygjabø Husmorskole

En av mine beste og mest besøkte oppskrifter fra svigermor Gerd

Svigermor Gerd har gitt meg denne oppskriften fra sin tid  på husmorskolen på Rygjabø, Finnøy .Husmorskole er vel ikke akkurat politisk korrekt ord i disse tider men visse ting som de lærte der skulle jeg virkelig ønske at vi fikk tilbake til skolen.

 Det å lage mat fra bunnen, lære om kornsorter,bærekraft og lokalmat, bruke hele dyret og ikke bare spise fileter uten ben og fett, spise i sesong, ikke hive mat som er gått ut på dato etc etc…Det er ikke mye igjen av heimkunnskapstimene på dagens skoler har jeg inntrykk av. Det heter vel matog helse i disse tider og inneholder lite praksis. Heldigvis er tradisjonsmat populært og blir trukket fram hver høytid og vi må beholde den kunnskapen og videreføre basiskunnskapen om mat .Beholde bærekraften i matlagingen.

Disse er raske og lage men har du tid hev over natten, bruk da litt mindre gjær eller tilsett surdeig. Jeg lover deg mettende ,grove men allikevel luftige rundstykker som du trygt kan servere både til hverdag og fest. Selvsagt kan disse fryses og tines til en dag med dårliger tid.

RASKE RUNDSTYKKER

Havrerundstykker fra Rygjabø

Denne oppskriften gir  ca 16 stykker: 220 grader 10-12 minutter

  • 5 dl vann eller melk, evt en blanding av melk og vann.
  • 4 ss olivenolje eller raps
  • 650 g hvetemel
  • 3 dl lettkokte havregryn eller Gullbygg som inneholder havre og bygg
  • 1 dl kruskakli(kan utelates,ikke i orginaloppskrift)
  • 1 pk gjær
  • 2 ts salt
  • 1 ts sukker/honning

Fremgangsmåte:

Varm vannet/melken til den er fingervarm. Ha i resten av ingrediensene.

Elt godt i kjøkkenmaskin til deigen samler seg og slipper bollen. Del deig i 2 og rull ut en pølse som du deler i emner.

Bak ut og sett på brett til heving i minst 30 til 50 minutt. I original oppskrift  forheves og etterheves det ,men det fungerte strålende med utbaking og en lang heving på brettet før steking. Pensle med vann og dryss over litt havregryn så får du en rustikk og fristende overflate.

Stek midt i ovnen på 220 grader i 10-12 minuttLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *