Stikkord: sommermat

Midtsommer-mat

Midtsommer-mat

sommermat og midtsommer så frister lette retter med smak av sesong

Bagels on my mind

Bagels on my mind

Skolelunchen på college i Usa besto av en bagel med ristet løk eller sesamfrø og philadelpia ost.den kostet da 40 cent,dette var i 1982 og 83 så en stund siden altså.Grunnen til at jeg husker prisen er at jeg da hadde råd til drikke også 

Italiensk tomatsyltetøy og heimalaga Ketchup

Italiensk tomatsyltetøy og heimalaga Ketchup

 

Grilling mellom vindråsene fra Innlegg i Jærbladet

Ein jærbu finne alltid tid te å grilla, sjøl når vindråsene drive langs steingarden og bølgene har hvite topper.»Ein Rogalending ser på dato ikkje på veret»,hørte jeg en eldre kar sa nettopp idet han hoderystende observerte grilling i god vind.

Juni har vært vind og regnfull, Bergenserane til og med har fått litt for mye regn og temperaturen sier ikke sommer men julaften.

Allikevel vil jeg skrive om det beste tilbehøret en nordmann kan få. Ketchup.!

Hjemmelaget ketchup er forbausende enkelt å lage og smaken er veldig god. Spesielt med solmodne Jærtomater i sesong. Har du barn  eller voksne som ikke liker å se hva maten er kan du sile frø og få en mer fin konsistens , men her i huset liker vi «Chunky»på godt norsk. Altså med biter og frø. Denne ketchupen holder to-tre uker i kjøleskapet og mengden er ca 3 dl .Den tar under et kvarter å lage og har ingredienser som de fleste har eller finner lett tilgjengelig i butikken. Imponer med denne neste gang du griller!

Jeg laget min ketchup av piccolotomater fra Jæren. Kjøp gjerne andre sortering eller på gardsutsalg da du ofte får tak i grønnsaker med «skjønnhetsfeil»som ikke butikkene tar inn, disse er jo fantasiske og bruke i supper,sauser ,salater og gryter.

Slik gjør du:

Heimalaga Ketchup

500 gram piccolo eller cherry tomater

2 ss brunt sukker/rørsukker

1 ts hvitvinseddik

2 ts havsalt/flaksalt

1 ts paprikapulver

1 ts worchestersaus

 

Del tomatene i to,ha de i en gryte med resten av ingridiensene .Kok opp og sett ned varmen og la massen koke inn i ca 10 minutt.Avkjøl litt og bruk deretter stavmikseren til å blende en jevn ketchup saus.Hell på rengjort glass og kjøl  ned.Oppbevar i kjøleskap til neste grillseanse!

super Ketchup på 1-2-3

Du kan oppbevare denne minst i en mnd i kjøleskapet men den er så god og faktisk ganske sunn så den får nok ben å gå på og du lager raskt en ny!

heimalaga Ketchup

 

Doce de tomate, Italiensk tomatsyltetøy.

2 kg modne tomater
1 kg rørsukker , Bruk gjerne mindre.
1 kanelstang
Revet skall av en liten sitron
2 nellikspiker

1 stjerneanis

 

Slik gjør du:

Skåld de hele tomatene i kokende vann, legg dem deretter i kaldt vann så får du lett av skrellet. Fjern skall og frø fra tomatene. Grovhakk dem og legg dem i en gryte av rustfritt stål. Ha i resten av ingrediensene og kok forsiktig opp. Senk varmen og la det småkoke til det tykner. Ha det varme syltetøyet over i sterile, tette glass. La glassene kjølne og lagre så i kjøleskap.  Dette er nydelige mat gaver og du kan lett la dem stå til jul

Spis din hage,spiselige blomster

Spis din hage,spiselige blomster

Nellik, Dianthus. Kakepynt og isbiter eller kandisert 2. Daglilje, Hemerocallis. Varm og kald i salat. 3. Markjordbær og hagejordbær, Fragaria. Kakepynt, eller som pynt i jordbærsalaten 4. Roser, Rosea. Rosevann, kandisert, rosegele, som pynt på kaker 5. Lavendel, Lavandula angustifolia. Kan brukes tørket som krydder 

Maman Yver Clerc,s French potato salad

Maman Yver Clerc,s French potato salad

Sonia er min bestevenn fra mine skoledager i California. Hennes mor var en nydelig  fransk dame med masse humor.Vi tilbrakte gode dager  hjemme hos Clerc familien  i sør California .

Sonia this is for you and your sisters,I loved visiting your family and loved hanging out with you and your warm open welcoming mum and dad.Great memories my friend.

Great salad!

Maman Yver Clerc,s French potato salad

1 cup good oil / I USED FRENCH OLIVE OIL)

1/3 cup red wine vinegar /Ca 1 dl Barolo eddik fra O&CO

2 tsp.  French mustard/ 2 ss Dijon sennep

¾ ts salt

Dash pepper/litt sort pepper

2 cloves’ of garlic/2 hvitløks fedd

Valgfritt: rør inn litt god majones, jeg brukte HELLMANS men O&CO sin er perfekt her

RØRES RASKT SAMMEN

6-8 Medium potatoes

Salt

4 ts White wine vinegar/ her funker O&CO sin hvite balsamico

2 medium celery sticks/ selleri stilker

4 tsp chopped red onion/finhakket rød løk

1,5 ts celleri seeds/ selleri frø men selleri salt kan brukes til nøds

4 ts chopped parseley/ persille,FRANSK of course…altså bredbladet

Halv cup vinegrette(som du laget på forhånd)

1 ts good mayo, Hellmans

Skrell poteter , skjær i biter og kok ca 8-10 minutter, ikke for mye

Hell av vann og kjøl ned og tilsett de 4 ts med hvitvins edikk og la dette stå i 20 minutter

Rør sammen grønnsaker og urter og mamans Yver Clerc,s dressing

Viktig at poteter er avkjølt og ikke overkokte. GOD samme dag men enda bedre dagen derpå..

Spis din hage

Spis din hage

Rosegele Har du prøvt rosegele? Roser er jo i jordbærfamilien og gele smaker sommer og sol. Det er nydelig til ristet brød eller som kakefyll og ikke minst til nybakte scones og te.Sommertapas passer det også til.Dekorativ er den også…se fargene Selvsagt bruker du ikke 

Piccolopai

Piccolopai

Piccolopai med bacon,purre og spinat. Paibunn: 3 dl hvetemel 3 ss kaldt vann 125 gram kaldt smør 2 ss. yoghurt hvis deigen ikke samler seg. Fyll: 1 liten purre 1 pakke bacon i små biter 1 liten pakke frisk spinat 6-8 piccolotomat skjæres halve Rest