Bagels on my mind

Bagels on my mind
Bagels fra mitt kjøkken

Skolelunchen på college i Usa besto av en bagel med ristet løk eller sesamfrø og philadelpia ost.den kostet da 40 cent,dette var i 1982 og 83 så en stund siden altså.Grunnen til at jeg husker prisen er at jeg da hadde råd til drikke også for en dollar.Student på budsjett og lite tilgang til medbrakt lunch gjorde dette til dagen høydepunkt.Oppvokst som jeg er med matpakke og påsmurt var jeg storfornøyd med brødlunsj.

toasted bagel med urtesmør..trenger ikke være avansert
bagels til heving

Bagels var da et nytt bakverk for en student fra Norge.Det er mye mer utbredt i dag siden vi reiser mer og ulike mat trender kommer fra inn og utland.

Krakow Polen

Bagels er opprinnelig et jødisk bakverk og ble nevnt i oppskrifter allerede i 1610 i skrifter funnet i Krakow Polen.I New York og byer i Usa med stor jødisk påvirkning og bosetning dukket det opp jødisk bakverk som dette over alt.Min enkle bagels med kremost er en lett versjon av den berømte bagels and lax som serveres i New York. Det at der sto lax forundret meg jo da jeg fant ut det var røkelaks, det forteller jo oss noe om europeisk påvirkning siden der ikke står smoked salmon men laks som har blitt til lax Anyway…jeg lekte meg fram til en god oppskrift og har lånt litt fra både en Montreal basert bagel og en New York bagel.Der finnes sikkert utallige oppskrifter der også men fellesnevner er at bakverket trekkes i vann før det stekes i ovn.Det var en lett og god deig å jobbe med og gikk ganske raskt. 1.20 for å være nøyaktig med heving,baking og koking, selvsagt kan du gjøre andre ting innimellom men deigen kan også godt lages dagen før og stå i kjøleskap til neste dag før den bakes ut og trekkes i vann. Bagels er nydelige ferske men også gode å ha i frysen og ta opp når en er fysen!

vår i Krakow
Bagels med sesamfrø
ganske fornøyd med disse

Hadde jeg visst hvor enkelt dette var så skulle jeg laget det lenge før men da hadde jeg nok gått glipp av fly brakte bagels rett fra New York som kjære Kris Devaux, tidligere keeper i Bryne Fk tok med til meg og ba sine venner fra Usa ta med til Norge, kun fordi jeg hadde nevnt en gang at det var en av de tingene jeg savnet fra Usa, Så tusen takk Kris for at du gjorde dette og derfor bakte jeg bagels idag på din bursdag.De ble ikke så verst disse heller!

Bagels til koking/trekking

Oppskrift på «my bagels»Dette blir ca 12 bagels

4,4 dl varmt vann

3 ss sukker

1 ss malt eller mørk sirup

1 ss lønnesirup(kan utelates)

3 ss rapsolje

1 pakke tørrgjær

1 egg

1,5 liter hvetemel

Topping etter ønske,sesamfrø,valmuefrø,sprø løk(kan vendes i deigen også)

TIL KOKING/trekking etter heving.. en stor gryte vann ca 4 liter tilsatt litt honning ca 3-4 ss

Slik gjør du.Begynn med å røre sammen gjær,fingervarmt vann,sukker olje,egg og sirup/malt. Dette rører du lett ut og lar stå et lite øyeblikk,ca 10 minutt.

I en bakebolle/kjøkkenmaskin tilsetter du væsken og deretter halvparten av melet og saltet.elt godt og tilsett deretter resten av melet.Bruk eltekroken og la deigen elte i ca 10 minutt.Du har da en god myk deig.Jeg har lært at det er godt å la deigen hvile litt før du jobber videre med den.Det gjelder faktisk både pizzadeig og bolle deig.

Bak ut deigen og del denne opp i 12 emner.Noen former ringer som de fester med vann som en krinbgle men jeg så i New York at de formet en bolle ,lagte et hull med en finger eller baksiden av en sleiv og snudde den i hånden slik at deigen formet seg til et kjerrehjul».Bagels ble ofte tredd på et skaft etter at de var bakte så jeg ser det praktiske i dette.

Sett ovnen på 210 grader på varmluft, 220-230 på vanlig varme

Legg de ferdig formete bagels på et stekebrett med bakepair og la de heve i minst 30 minutt.Kok opp vann i en stor kjele,tilsett honning og la vannet være varmt men ikke fosskokende når du legger oppi de ferdig hevet bagels.Ca 3 og tre tar jeg i gryten.1,5 minutt på hver side før jeg snur dem og trekker videre.

Løft dem deretter ut med en hullsleiv slik at vannet renner av og sett dem tilbake på bakebrettet.Dryss over sesam eller valmuefro hvis du ønsker. Stek dem gyldne i ca 18-19 minutt,du kan også snu dem de siste minuttene i ovnen for å garantere at de blir brune på begge sider men det har ikke vært nødvendig i min ovn og siden jeg av og til rister dem i brødrister dagen derpå kan de godt være litt lysere under.Avkjøl på rist og imponer venner og kjente med ekte hjemmelagte bagels til for eksempel 17 mai lunsjen eller sommerfrokosten.Med litt kremost og røkelaks og et dryss med frisk gressløk er det jo bare og nyte smaken av storby.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *