Lokal Chili con carne

Lokal Chili con carne

Jeg må innrømme, nesten mot min vilje ,at jeg har litt mye på lager av diverse..frys er full,skaper bugner og jeg har egne hyller med hermetikk og tørrvarer. Krydder fra hele verden i hyllene og diverse sauser likeså. Svelter ikke i hel med det første altså..Men idag fikk jeg det for meg at det hele var litt overveldene og tenkte at nå rydder jeg i frys og lager middag for kommende uke.

Det nydeligtse høyryggstykke av angusstorfe fra Dirdal dukket opp,det gjorde også Hole gard sin kjøttdeig av melkekyr og jeg fant også ut at jeg trengte visst ikke plukke mer tyttebær iår.

Idag ble det langtidskokt chili con carne med inspirasjon av Brødrene Prices oppskrift. Jeg greier jo aldri å la være å sette mitt eget preg på retter så oppskrift som følger her er ikke fulgt helt slavisk. Min chili har ofte rester av kaffe,litt mørk sjokolade, cola,myyyye chili og garantert worchester sauce.

Smaken ble utrolig og minner fra studietid i California og Tex mex måltider langs grensen til Mexico rullet som en spillefilm frem i minnebarken. Kanskje var det kvaliteten på kjøttet fra dyr som har gått langs den frodige Dirdalen som gjorde det? kanskje var det litt bedre samvittighet av å rydde? Who knows!! Who cares..dette var magisk!

Dette er en stor oppskrift men retten kan fryses både med og uten bønner men nå som jeg har ryddet i frysen satser jeg på gode venners lag og en sønn som elsker flere dager med chili..for som moderen har innprentet sin enbårne fra han var liten,smaken blir bedre til lenger chilien står og koker, den er faktisk enda bedre dagen etter.

Ps Den virker litt flytende men jevner seg når du tar i bønner.Ekte chili skal faktisk være som en litt tykk suppe.

Chili con carne med høyrygg av angus fra Dirdal og kjøttdeig fra melkekyr på Jæren
chili con carne i figgjo tallerker

Chili con carne med lokale råvarer

1 kg høyrygg av god kvalitet

1 kg kjøttdeig

4 ss raps eller olivenolje

3 store løk

6-8 fedd hvitløk

4 ss chilipulver

1 stor vanlig rød chili med frø

Litt ancho chili eller annen frisk /tørket chili

2 ss tørket oregano

2-3 ss spisskummin

2 ss demerara sukker eller annet brunt sukker(ikke farget farin)

1 liter oksebuljong( fond/terning pluss vann)

4 ss tomatpure

smak til med salt,pepper og cheyenne eller chili flakes.

Slik gjør du: Brun kjøttet i jerngryte til det får fin stekeskorpe.Brun litt om gangen slik at gryten holder seg varm og kjøttet ikke «koker». Ta ut kjøttet og brun kjøttdeigen i samme gryte, ta kjøttet tilbake i gryta.Så begynner moroa.Tilsett hakket løk og hvitløk,krydder og buljong.Tomater og sukker.Kok på lav varme i minst 2 til 3 timer ,helst lenger.Retten passer seg selv.Rett før servering tilsetter du bønner for fylde og jevning.Til denne oppskriften bruker jeg minst 6 bokser kidney/røde bønner og 1 boks med hvite. Finner du sorte bønner er du enda mer autentisk.Du kan lett tilsette mer bønner om du vil lage enn større porsjon.Her er mat til mange.Fiberikt,sunt og kjempegodt.Rimelig festmat er det også.

Serveres med revet cheddar,kokt ris med frisk korianderstrø om du vil,rømme og tortilla chips.Frisk koriander gjør det autenisk og fargerikt.Gjerne også en limebåt

chili  con carne på kok

Flott gjestemat er det også slik at vertinnen også kan nyte måltidet.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *