«Etter den søte kløe»…
havregrøtrester blir til mettende grove muffins,perfekt til mellomat,ost og turmat
havregrøtrester blir til mettende grove muffins,perfekt til mellomat,ost og turmat
Desember og mørketid,uvær og vestlandsvinter,vind og sludd, det er noe jeg trives med. Fyr i peisen,(for strømmen må vi spare på etter prisene fyker i været med en eller annen tynn forklaring fra regjering og kraftselskaper og forbruk som ingen forstår), gamle tradisjonsoppskrifter blir tatt frem og smakene og luktene fra barndommen kommer frem. Iår har jeg våget meg på sylte og lammerull,ikke fra grisehoder og diverse avkapp men fra tynnribbe og lammesvange. Jeg har idag gjort klar søster Janes berømte pepperkakedeig og lagt årets andre batch med julegeiter fra Fogn.
Årets kjekkeste oppskrift er flattbrød i krumkakejern ,noe som var så smart og kjekt at jeg bare måtte dele oppskrift.Flattbrød på takke er knallgodt det også men jeg må være ærlig å si at det er noe himmla søl med mel og deig. Ikke rart de hadde bakstehus i gamledager. Dette flattbrødet legges i krumkakejernet med spiseskje og hvis du ikke orker å stå lenge å vente på at det skal bli sprøtt og tørt, tar du å lunker det etterpå i ovnen på rist. Da bølger det også litt slik som orginalen gjør. Prøv i 2-3 minutt på 120 grader.
Det geniale med disse flattbrødene er også at krumkakejernet blir brukt til annet enn krumkaker..
Her kommer oppskrift fra venninne Torild Salvesen
Flattbrød i krumkakejern,ca 25 stk
125 gram fin sammalt hvete
125 gram grov rug
25 gram hvetemel
1,5 ts salt
5 dl vann
La røren svelle i minst 30 minutter,ha så 1 god ss i det oppvarmete jernet og press ned slik at røren sprer seg.Smør med jevne mellomrom med litt flytende melange eller annet fett.
Jeg skal eksperimentere med oppskriften etterhvert, for eksempel tilsette litt havremel i melblanding eller øl i stedet for vann. Kanskje litt malt også? Røren kan også stå overnatten i romtempratur.Smaken av rug kommer da mer frem.
Mens du har krumkakejernet oppe kan du etterpå steke krumkaker og «smi men jernet er varmt»
Denne oppskriften fra Olaug Augestad skal jeg prøve meg på iår
SPRØE OG TYNNE KRUMKAKER
1 egg
1 kopp sukker vispes lett sammen
tilsett: 1 kopp hvetemel
1 kopp potetmel
1 kopp smeltet lett avkjølt smør
1 kopp vann
Disse skal da bli sprøe og flortynne..slik som min mor lagte dem
Potetkaker til salt og søtt På Nærbødagene for noen år siden gav Klara Reime Ueland meg oppskrifter på potetkaker fra Varhaug på Jæren .Denne utrolig gode og enkle gamle oppskriften på potetkaker er perfekt hele året. Fantastisk å bruke når du har poteter til overs …
Jeg er ikke helt klar for fuglfrøknekkebrød og proteinbars .
Januar er blitt måneden for nyttårsforsetter som ikke virker allikevel.Noe har man lært etter å ha blitt 50..
Det e jabnå så drege » sier de på Jæren.Altså små grep i hverdagen , ikke å styrte inn i året, heseblesende på tredemølle og helsestudio mens en spiser proteinpulver og fuglefrø. Ta små grep,kutt ut brus og smågodt,tenk handleliste og gå sulten inn i grønnsakedisken.,få opp pulsen bare litt hver dag. Det er fagfolk enige i virker, selv om helsestudioer over hele landet vil helst friste deg inn slik at du binder deg til medlemskap du ikke bruker..
Jeg elsker grovbrød og danske rugbrød og spiser sjeldent fint brød men et godt bakverk må jeg innrømme jeg faller litt for.Svenskene har forstått dette med sin Fika, kaffe og noe godt til .
Dette er en helt super basisoppskrift som jeg fant i et svenskt blad for noen år siden,Oppskrift er stor og kan brukes til uendelig mange skillingsboller og en diger kringle. Du kan selvsagt være lur å halvere oppskrift men jeg prøver alltid originaloppskrift første gang jeg lager noe så eksperimenterer jeg etterpå.
Her er oppskriften og del gjerne med naboer og kjente.Gå inn i det nye året med motto»det e Jabnå så drege»
Verdens beste kardemommeboller fra Sverige
500 gram vann
1150 gram hvetemel
200 gram sukker
200 gram smør
25 gram kardemomme grovmalt
70 gram gjær
15 gram salt
1 egg
Bland alt og elt godt,ha i smør tilslutt, på lav hastighet til deigen samler seg,kjør opp hastighet og kjør deig i 5 minutter til .Deigen skal være slik at den slipper taket i sidene på bakeskål og henger godt på eltekrok.Legg den deretter på ut på et bakebrett og la deigen stå kaldt en stund og hvile.
Kardemommekringle/snurrer
30 boller ca
Fyll 500 gram smør
25 gram kardemomme
2 dl sukker
1,5 dl melis
Topping til boller og kringle
50 gram smeltet smør
3 dl strøsukker
Form til ønsket bakverk
Sett ovn på 50 grader i med vannbad.
Hev bollene der i 1-2 timer
Still bolene i romtempratur, sett ovn 220 grader på varmluft og la den komme opp i tempratur .Senk temperatur til 190 og bak bollene et brett om gangen midt i ovnen i ca 8 minutter
Pensle bollene deretter med smør og vend dem i strøsukker og la dem kjølne på rist.
Du kan selvsagt også forme disse til skillingsboller og tilsette litt kanel.
Julegeiter fra Fogn ,oppskrift fra tante Gudruns kokebok 900 gram hvetemel100 gram finsiktet rugmel100 gram smør smeltes i 6 dl h melk eller Røros bakemjølk4 ss mørk sirup1 ss malt (kan utelates)1/2 ts malt anis, knust stjerneanis kan også brukes50 gram sukker, tas i det tørre(kan utelates …
Enestående Eltefritt Brød 400 gram hvetemel 100 gram bygg/havre mix(gullbygg) 1 ts tørrgjær 1 ts salt 4 dl kaldt vann Eltefritt brød har vært det store i noen år og jeg har vel sett på det som litt kronglet og tidkrevende. Det er det altså …
En av mine beste og mest besøkte oppskrifter fra svigermor Gerd
Svigermor Gerd har gitt meg denne oppskriften fra sin tid på husmorskolen på Rygjabø, Finnøy .Husmorskole er vel ikke akkurat politisk korrekt ord i disse tider men visse ting som de lærte der skulle jeg virkelig ønske at vi fikk tilbake til skolen.
Det å lage mat fra bunnen, lære om kornsorter,bærekraft og lokalmat, bruke hele dyret og ikke bare spise fileter uten ben og fett, spise i sesong, ikke hive mat som er gått ut på dato etc etc…Det er ikke mye igjen av heimkunnskapstimene på dagens skoler har jeg inntrykk av. Det heter vel matog helse i disse tider og inneholder lite praksis. Heldigvis er tradisjonsmat populært og blir trukket fram hver høytid og vi må beholde den kunnskapen og videreføre basiskunnskapen om mat .Beholde bærekraften i matlagingen.
Disse er raske og lage men har du tid hev over natten, bruk da litt mindre gjær eller tilsett surdeig. Jeg lover deg mettende ,grove men allikevel luftige rundstykker som du trygt kan servere både til hverdag og fest. Selvsagt kan disse fryses og tines til en dag med dårliger tid.
RASKE RUNDSTYKKER
Denne oppskriften gir ca 16 stykker: 220 grader 10-12 minutter
Fremgangsmåte:
Varm vannet/melken til den er fingervarm. Ha i resten av ingrediensene.
Elt godt i kjøkkenmaskin til deigen samler seg og slipper bollen. Del deig i 2 og rull ut en pølse som du deler i emner.
Bak ut og sett på brett til heving i minst 30 til 50 minutt. I original oppskrift forheves og etterheves det ,men det fungerte strålende med utbaking og en lang heving på brettet før steking. Pensle med vann og dryss over litt havregryn så får du en rustikk og fristende overflate.
Stek midt i ovnen på 220 grader i 10-12 minutt