Jul i heimen

Jul i heimen

Desember og mørketid,uvær og vestlandsvinter,vind og sludd, det er noe jeg trives med. Fyr i peisen,(for strømmen må vi spare på etter prisene fyker i været med en eller annen tynn forklaring fra regjering og kraftselskaper og forbruk som ingen forstår), gamle tradisjonsoppskrifter blir tatt frem og smakene og luktene fra barndommen kommer frem. Iår har jeg våget meg på sylte og lammerull,ikke fra grisehoder og diverse avkapp men fra tynnribbe og lammesvange. Jeg har idag gjort klar søster Janes berømte pepperkakedeig og lagt årets andre batch med julegeiter fra Fogn.

Årets kjekkeste oppskrift er flattbrød i krumkakejern ,noe som var så smart og kjekt at jeg bare måtte dele oppskrift.Flattbrød på takke er knallgodt det også men jeg må være ærlig å si at det er noe himmla søl med mel og deig. Ikke rart de hadde bakstehus i gamledager. Dette flattbrødet legges i krumkakejernet med spiseskje og hvis du ikke orker å stå lenge å vente på at det skal bli sprøtt og tørt, tar du å lunker det etterpå i ovnen på rist. Da bølger det også litt slik som orginalen gjør. Prøv i 2-3 minutt på 120 grader.

Det geniale med disse flattbrødene er også at krumkakejernet blir brukt til annet enn krumkaker..

Her kommer oppskrift fra venninne Torild Salvesen

Flattbrød i krumkakejern,ca 25 stk

125 gram fin sammalt hvete

125 gram grov rug

25 gram hvetemel

1,5 ts salt

5 dl vann

La røren svelle i minst 30 minutter,ha så 1 god ss i det oppvarmete jernet og press ned slik at røren sprer seg.Smør med jevne mellomrom med litt flytende melange eller annet fett.

Jeg skal eksperimentere med oppskriften etterhvert, for eksempel tilsette litt havremel i melblanding eller øl i stedet for vann. Kanskje litt malt også? Røren kan også stå overnatten i romtempratur.Smaken av rug kommer da mer frem.

KRUMKAKER MED MORS JERN

Mens du har krumkakejernet oppe kan du etterpå steke krumkaker og «smi men jernet er varmt»

Denne oppskriften fra Olaug Augestad skal jeg prøve meg på iår

SPRØE OG TYNNE KRUMKAKER

1 egg

1 kopp sukker vispes lett sammen

tilsett: 1 kopp hvetemel

1 kopp potetmel

1 kopp smeltet lett avkjølt smør

1 kopp vann

Disse skal da bli sprøe og flortynne..slik som min mor lagte dem

jul i smia


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *