Vill mat i fredstid

Vill mat i fredstid

Min venninne Anne Lise Tyssebotn Gjesdal som driver firma #Vill Vekst ,har et fint uttrykk når vi spør om ting er spiselig…»ikke i fredstid», altså ikke nødvendig hvis du aller helst ikke må..

Einer brukes til både mat og kosmetikk,i gamle dager ble det brukt til å holde huset rent og småkryp ute.
einer
kantarell,jærsalsa,tomater

Jeg har vært hekta på ville urter og urter i matlaging lenge og oppdager stadig flere måter å bruke disse på .Det at en i tillegg får frisk luft og kanskje litt mosjon er jo heller ingen uting.Å sanke mat i naturen er ,for å bruke et mote ord, Mindfullness på sitt beste.

Michelin kokk Sven Erik Renaa på jakt etter ramsløk og flatøsters

Idag er nordiske restauranter ville etter naturens spisskammer og det finnes vel knapt en nordisk Michelin restaurant som ikke har noe fra naturen og fjæra på menyen.Ofte rare spesielle urter som kanskje er vanskelige og finne eller som ikke ses på som mat av andre.Fjæresauløk,strandkål,vassarve,strandarve,salturt,søltang ,sukkertang,etc etc Det å få kunnskap om disse gjør strandturen til en ny opplevelse.

Ramsløk har vært i vinden lenge,bøndene har nok ikke vært like begeistret da den setter smak på foret og melken kan få usmak. Ramsløk trives i skogsbunn jord ,i gammel skog og langs kysten.Ved å bli overfokusert på i alle trendblogger har folk gått amok og plukket flatt og med å gjøre dette blir felt utryddet eller svake .Dessverre ved å dyrke og bygge ut i gamle kystlandskap forsvinner ofte mangfoldet med menneskes fotavtrykk. Det er viktig å plukke med varsom hånd,ikke på samme sted hvert år og alltid la mye stå igjen slik at planten får krefter til neste års vekst.Derfor holdes ofte steder hemmelig og vi som vet hvor den vokser verner om våre plasser.

ramsløk himmel

Det er også viktig å ta vare på naturen for kommende generasjoner og sørge for interesse og kunnskap gjennom skolene og i lokale speider og bygdelag.Tenk å ha et skolekjøkken hvor det sankes fra naturen og deretter lages mat?.da kunne en slått sammen både naturfag, fysikk og helsefag i tillegg til å lære at ved å kunne få basis ting, som hvitsaus og koking av kraft kan en få i seg både nok vitaminer uten piller i tillegg til å være bærekraftig og hindre matsvinn. Tenk ved å kunne basis til saus så har du plutselig en suppe smaksatt med urter og grønnsaker i sesong.

fingertare

Alt som nå ved det grønne skifte i politikken lanseres som noe nytt og revolusjonerende…. Dette er gammel fagkunnskap som vår foreldre og besteforeldregenerasjon vokste opp med.Hvis trend kan gjøre folk bevisste på denne kunnskapen så er jeg helt med…men kunnskap er første prioritet,både for å unngå å ødelegge naturen og i tillegg få interessen til å vare. Det må være så enkelt at alle kan grep..ikke bare de sære og «nerdete». Spis i sesong er første bud..nå er ramsløken snart borte for iår,rabarbraen er ennå god,naturens urter kommer sterkt de neste mnd, tørk tang og tare,spis mer fisk av det ville slaget som sei,lyr og makrell, plukk brennenesler,ugress som skvalderkål,lag supper og smootier helt gratis . Brennenesler om våren er vår mest næringsrike urt.Kunnskap gir makt og sparer deg for tusenvis,du unngår å til å bli lurt av helsekostprodukter som inneholder brøkdeler av godstoff. Ingenting slår næringstoffene fra naturen men en skal ha sunn skepsis til alle som tilbyr å kurere kreft og alvorlige sykdommer for dyre summer.Placebo og tro er sterke krefter men lær av naturen og se gamle trender som ble forsket på som ikke hadde noe annen effekt enn å gi falske håp og fortvilte tanker.Naturen er verdens beste spa både fysisk og psykisk og den er helt gratis i Norge.La oss bevare den og ikke la grådigheten styre. Ungdommen som vil redde planeten begynn med disse enkle grep, spis lokalt,spis bærkraftig, spis i sesong,spis brød av norske kornsorter.Det er både sunt,bærkraftig og ALLE kan spise det uansett matpreferanse

nybakt brød av rug og havre
landbrød


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *