Stikkord: Tradisjonsbakst

Brød som smaker

Brød som smaker

Kongelig sild fra Danmark og nybakt grovbrød fra Ryfylke.Perfekt kombo

Brød med lite gjær

Brød med lite gjær

Nå som alle har kjøpt gjær og butikkene er tomme for mel,da må vi bake og smake oss til gode hjemmelaget brød med norske kornsorter.

En god ting er da å sette pris på et skikkelig bakverk,butikkbrød med liten holdbarhet og ordet «butikkbakt» skremmer meg mer enn å glede..

Hvor blir alle bakerene av..de skikkelige faglærte gode gamle..Romsøe trues av konkurs og legger ned flaggbutikken i sentrum,den siste av de gamle bakeriene jeg vokste opp med..Romsøe,Finns,Kneiipen..brød som grisla,kneip,fint,sidebrød,strandsittere,lyssebrød ,Fransbrød…er i ferd med å forsvinne mellom Foccachia,landbrød og utenlandske halvstekte ciabatta. Fantastiske de også til sitt bruk,men tradisjon,fagkunnskap og norske kornsorter må ikke forsvinne..bygg og rug,havre og hvete må ikke forsvinne i chiafrø og tipomel. Støtt opp om lokale bakere og sprø etter dem i butikken,Jeg vil gjerne fremme Roxman i Sirevåg som du får på visse butikker på Jæren.Det er baker med opprinnelse og kunnskap i hvert brød. De har også utslag i Sirevåg og i Egersund.en av de få igjen som baker for eksempel Grislabrød.

.Kjenn på teksturen i brødet når du tilsetter malt,honning og rug,se hvilket mel som jobber godt i lag til bondebrød og finbakst..bruk denne tiden vi har fått til å lag mat fra bunn,eksperimenter med gamle gode norske mel sorter,finn ut hva emmer og urhvete er,hva finbakst og grovbakst gjør med metthetsfølelsen og skill mellom hverdag og fest…garantert vil vi bli bedre hjemmekokker etter dette..

Kringsjå brød halvgrovt med gullbygg og rug

Mitt brød,Kringsjå brød med variasjon

800 gram hvetemel

150 gram gullbygg(havre og byggflak)

150 gram finmalt rug

En god grunnregeel til 3 brød er ca 1 kg-1200 gram mel,mest av hvete som har best bakevne

2 ss havsalt.bruk godt salt som Havsnø flaksalt(norskt supersalt)

2 ss malt eller mørk sirup

4 ss surdeig av hvete og finmalt rug og en liten «ert» av fersk gjær vekker surdeigen til live

2 ss honning men bruker du sirup i stedet for malt,ta kanskje mindre

7 dl vann

2 ss rapsolje,den fra Askim er veldig god,det er også den økologiske du får på Ikea eller fra Ænglamark

Bland alt sammen,det tørre først,hold litt vann igjen til slutten og se hvordan deigen samler seg.Elt i kjøkkenmaskin i minst 10 minutt til deigen slipper bakeskålen og samler seg

.Deig skal være som tyggegummi med glatt overflate.

Hev under dekke i 2 timer i romtemperatur, kaldhever du så la deigen gjerne heve i kjøleskap eller kaldt rom over natten.

Ta deig på en lett melet underlag og del i tre.Elt ut luftlommer og jobb lett deigen sammen,form brød,enten runde eller lange.Du kan selvsagt også bake disse i gryte i ovn men jeg trives veldig med å gjøre ting lettvint

Lag et lite kryss oppå brødet,dryss litt hvetemel over brødet etter du har penslet med vann

Sett brød på bakepapir/bakeplate hev i 40 minutt til en time

Varm opp ovn til 220 grader

Sett brød på midterste rille og bak i30-35 minutt.min erfaring er at tar du 35 minutt får du den godt stekte sprøe mørke skorpen som jeg iallefall elsker.

Avkjøl på rist,Nyyt

Jeg lager mange varianter av dette brødet,helt fintbrød basert på 1 kg hvetemel og 2 dl finmalt rug.Da får du smaken av grisla brød.

.Finn din favoritt men kjenn på gleden av å spise og lage et godt brød.

Julegeiter fra Fogn

Julegeiter fra Fogn

Julegeiter fra Fogn ,oppskrift fra tante Gudruns kokebok 900 gram hvetemel100 gram finsiktet rugmel100 gram  smør smeltes i 6 dl h melk eller Røros bakemjølk4 ss mørk sirup1 ss malt (kan utelates)1/2 ts malt anis, knust stjerneanis kan også brukes50 gram sukker, tas i det tørre(kan utelates 

Gullbrød

Gullbrød

 Målfrids Gullbrød Målfrid Kristensen var min søsters svigermor fra Jelsa i Ryfylke,hun laget mye god mat og var spesielt kjent for sine kaker og brød.Dette er en av hennes spesialiteter.Når man bodde på landet ,kanskje uten nærbutikk så lager man brød selv.Dette er et festbrød,et 

Tante Asbjørgs syrekaker

Tante Asbjørgs syrekaker

Takkebakst har vært i Norge lenge, Fint hvete mel var sjeldent og dyrt og skulle brukes sparsommelig. Brukte du mye hvetemel i baksten ble du sett på som en dårlig bakstekone. Dårlig bakst blir det også med mye mel, så når en baker lefser, flattbrød og bakst på takke begynn deig med mindre mel enn du tror og tilsett mer ved utbaking.

I flere gamle oppskrifter står dette beskrevet som «tilsett mel til passe deig» til frustrasjon for en nybegynner, vi liker ofte eksakte mål ,  men det er forståelig når en begynner å bake.

Hvete er en nesten like gammel kulturplante som bygg. Det er funnet spor som viser at hvete ble dyrket i Egypt for 7 000 år siden, men dyrkingen er trolig eldre enn det. I Norge er det påvist at det ble dyrket hvete ved Oslofjorden for vel 4 000 år siden. Hvete krever lang vekstsesong og dyrkes stort sett på Østlandet og delvis i Trøndelag.

Hvetemel har unike bakeegenskaper. Det inneholder protein som kan danne gluten og tåler stor innblanding av mel som ikke har bakeevne slik som havre og spelt alene.

syrekaker deig

syrekaker

I mitt bardomsparadis Ryfylke er der mange gode takkebakstoppskrifter. Min storesøster Jane bor i Ryfylke sammen med min svoger som er fra Jelsa og har fått tak i denne gamle oppskriften på syrekaker fra sin tante Asbjørg Tjeltveit på Jelsa.  Syrekaker blir bakt der til jul og fest og har enkle ingredienser men er utrolig gode med bare litt smør eller selvsagt med brunost og til julefrokosten. Dette blir 10 store syrekaker som kan deles som brød eller deles i to. Du kan selvsagt dele deigen i 20 emner og lage porsjonskaker men siden det tar ca 25-30 minutt på takke er det greit å lage de store . Syrekakene smaker nydelig ferske men holder seg godt i flere dager. Det er en livlig deig ,så slå den ned et par ganger og ikke gå fra den, da kan den «flaume over» så det står i oppskriften.

 Tante  Asbjørgs syrekaker

1,5 kg hvetemel

1 kopp sukker(liten kaffekopp)

4 dl helmelk

7 dl vann

70 gram gjær

1,5 ts bakepulver

syrekaker deig

Varm opp væske til fingervarmt(37 grader)og i den lunkne vesken rører du ut gjær.Tilsett hvetemel ,sukker og bakepulver og elt godt. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.Tilsett mel litt og litt og se når deigen slipper bollen. Den virker litt klissen men er god å jobbe med .sett til heving i 2-3 timer og ta deretter godt med mel på bordet og del deigen i 10 emner og kna lett sammen til boller som du presser lette flate. Stek på middels varme(takke meteor ca 6)på alle sider.Begge flater og sett på høykant og stek på 4 sider,Ca 5 minutt på hver side.dette tar 30 minutt.

Legg på rist og avkjøl. Kos deg med syrekaker til helgefrokosten eller til god suppe.

De kan stekes i ovn også ca på 200 grader i 25 minutter men vil da ikke få syrekakeformen og den gode skorpen.