Brød med lite gjær

Brød med lite gjær

Nå som alle har kjøpt gjær og butikkene er tomme for mel,da må vi bake og smake oss til gode hjemmelaget brød med norske kornsorter.

En god ting er da å sette pris på et skikkelig bakverk,butikkbrød med liten holdbarhet og ordet «butikkbakt» skremmer meg mer enn å glede..

Hvor blir alle bakerene av..de skikkelige faglærte gode gamle..Romsøe trues av konkurs og legger ned flaggbutikken i sentrum,den siste av de gamle bakeriene jeg vokste opp med..Romsøe,Finns,Kneiipen..brød som grisla,kneip,fint,sidebrød,strandsittere,lyssebrød ,Fransbrød…er i ferd med å forsvinne mellom Foccachia,landbrød og utenlandske halvstekte ciabatta. Fantastiske de også til sitt bruk,men tradisjon,fagkunnskap og norske kornsorter må ikke forsvinne..bygg og rug,havre og hvete må ikke forsvinne i chiafrø og tipomel. Støtt opp om lokale bakere og sprø etter dem i butikken,Jeg vil gjerne fremme Roxman i Sirevåg som du får på visse butikker på Jæren.Det er baker med opprinnelse og kunnskap i hvert brød. De har også utslag i Sirevåg og i Egersund.en av de få igjen som baker for eksempel Grislabrød.

.Kjenn på teksturen i brødet når du tilsetter malt,honning og rug,se hvilket mel som jobber godt i lag til bondebrød og finbakst..bruk denne tiden vi har fått til å lag mat fra bunn,eksperimenter med gamle gode norske mel sorter,finn ut hva emmer og urhvete er,hva finbakst og grovbakst gjør med metthetsfølelsen og skill mellom hverdag og fest…garantert vil vi bli bedre hjemmekokker etter dette..

Kringsjå brød halvgrovt med gullbygg og rug

Mitt brød,Kringsjå brød med variasjon

800 gram hvetemel

150 gram gullbygg(havre og byggflak)

150 gram finmalt rug

En god grunnregeel til 3 brød er ca 1 kg-1200 gram mel,mest av hvete som har best bakevne

2 ss havsalt.bruk godt salt som Havsnø flaksalt(norskt supersalt)

2 ss malt eller mørk sirup

4 ss surdeig av hvete og finmalt rug og en liten «ert» av fersk gjær vekker surdeigen til live

2 ss honning men bruker du sirup i stedet for malt,ta kanskje mindre

7 dl vann

2 ss rapsolje,den fra Askim er veldig god,det er også den økologiske du får på Ikea eller fra Ænglamark

Bland alt sammen,det tørre først,hold litt vann igjen til slutten og se hvordan deigen samler seg.Elt i kjøkkenmaskin i minst 10 minutt til deigen slipper bakeskålen og samler seg

.Deig skal være som tyggegummi med glatt overflate.

Hev under dekke i 2 timer i romtemperatur, kaldhever du så la deigen gjerne heve i kjøleskap eller kaldt rom over natten.

Ta deig på en lett melet underlag og del i tre.Elt ut luftlommer og jobb lett deigen sammen,form brød,enten runde eller lange.Du kan selvsagt også bake disse i gryte i ovn men jeg trives veldig med å gjøre ting lettvint

Lag et lite kryss oppå brødet,dryss litt hvetemel over brødet etter du har penslet med vann

Sett brød på bakepapir/bakeplate hev i 40 minutt til en time

Varm opp ovn til 220 grader

Sett brød på midterste rille og bak i30-35 minutt.min erfaring er at tar du 35 minutt får du den godt stekte sprøe mørke skorpen som jeg iallefall elsker.

Avkjøl på rist,Nyyt

Jeg lager mange varianter av dette brødet,helt fintbrød basert på 1 kg hvetemel og 2 dl finmalt rug.Da får du smaken av grisla brød.

.Finn din favoritt men kjenn på gleden av å spise og lage et godt brød.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *