Sensommer og sanking

Sensommer og sanking
fantastiske kantareller lukter aprikos og skog

En rar sommer er over,Koronatid med diverse reise råd og mange nye naturnytere. Sportsbutikkene ble utsolgt for telt og hengekøyer og verden gikk på et eller annet forunderlig vis videre med sprita hender og ansiktsmasker. Vi her hjemme i Norge har sluppet unna ganske godt og har hatt en enklere tilværelse enn mange andre land.Ikke minst takket være et fantastisk velferdsystem som fanger oss opp.

Juni var varm,juli våt og kald,(ja det er fellesferie vær) og august ble fin. Resultat av dette ble et fantastisk sopp og bær år.

blåbær og litt bjørnebær blir pai

Eplene i hagen ble så om så,tognebærmøllen herjet med eplekarten men eplemos og «apple butter» ble det likevel. Tyttebær og blåbær blir til syltetøy og pai og vi har hatt flotte middager med kantarell og piggsopp. Lite steinsoppfunn ennå, men jeg har ikke gitt opp håpet og traktkantarell kan en finne lenge framover. Jeg har sanket fjæresauløk (nordens koriander)og tang, havsalat og strandkål. Urtene i hagen har vært topp og tid til å nyte har vi hatt.

epler fra hagen

Det har blitt mange fine stunder i skogen og ved havet, heldige vi som bor her i fylket og i landet. Stakkar de som er innelåste i små storbyleiligheter i millionbyene.

Idag har jeg lagt blåbærpai og eplesmør.Kantareller i overflod blir forvellet og fryst ned til vintersupper og middager og tyttebær er rørt og lagt i små beger til kommende viltmiddager.

«Life is good»

Her får dere oppskrift på en nydelig smuldrepai med blåbær,jeg har tatt utgangspunkt i nrk.no/mat sin oppskrift på blåbæruter men har gjort den enklere og med litt annet sukker.Demerara sukker gir en utrolig rund smak og er ikke så søtt som vanlig raffinert sukker innbiller jeg meg.

varm blåbær pai er nesten uimotståelig

Blåbær pai med smuldrebunn og topping

160 gram hvetemel

100 gram finkornet sukker eller økologisk rørsukker

1/2 ts bakepulver

125 gram kaldt smør

1 eggeplomme

Pluss:(over bærene 2 ss valgfrittsukker)spar til bærene

Rør dette sammen og legg i kjøleskap minst en time.Deig kan virke noe tørr men det blir en god bunn når du smuldrer den og klapper ut i paibunn

Fyll:

200 til 250 gram blåbær

Strø over 1 ss sukker( og litt sitronsaft og skrell.Ca 1 ss av hver kan utelates)

1 dl vaniljekrem,bruk gjerne den som er laget for varme skolebrød eller lag en selv

Slik gjør du:bland mel,sukker og bakepulver i en bolle.Smuldre inn kaldt smør i terninger og ta i eggeplommen tilslutt.Prøv å samle deigen så godt du kan og legg denne kjølig.

Etter en time tar du 2/3 av deigen i en paiform(eller en 22 kakeform ,bruker du kakeform ta i bakepapir i bunn.Fordel deigen så godt du kan over bunnen på formen.Varme hender gjør at det henger sammen.

Fordel bærene jevnt over bunnen,fordel små klatter med vaniljekrem over bærene.

Strø over 1 ss sukker og smuldre resterende deig jevnt over kaken.

Stekes midt i ovnen på 190 grader i 45 minutter.Avkjøl kaken .Er du utålmodig og godte sulten, spis den lunken gjerne med litt is eller vaniljekesam ,l men da er det vanskeligere og skjære fine stykker.

Skal du gjøre den instagramvakker så sett den i kjøleskap i minst en time og skjær fine stk.

sensommer i skogen gir mange glederLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *