Italiensk tomatsyltetøy og heimalaga Ketchup

Italiensk tomatsyltetøy og heimalaga Ketchup

 

Grilling mellom vindråsene fra Innlegg i Jærbladet

Ein jærbu finne alltid tid te å grilla, sjøl når vindråsene drive langs steingarden og bølgene har hvite topper.»Ein Rogalending ser på dato ikkje på veret»,hørte jeg en eldre kar sa nettopp idet han hoderystende observerte grilling i god vind.

Juni har vært vind og regnfull, Bergenserane til og med har fått litt for mye regn og temperaturen sier ikke sommer men julaften.

Allikevel vil jeg skrive om det beste tilbehøret en nordmann kan få. Ketchup.!

Hjemmelaget ketchup er forbausende enkelt å lage og smaken er veldig god. Spesielt med solmodne Jærtomater i sesong. Har du barn  eller voksne som ikke liker å se hva maten er kan du sile frø og få en mer fin konsistens , men her i huset liker vi «Chunky»på godt norsk. Altså med biter og frø. Denne ketchupen holder to-tre uker i kjøleskapet og mengden er ca 3 dl .Den tar under et kvarter å lage og har ingredienser som de fleste har eller finner lett tilgjengelig i butikken. Imponer med denne neste gang du griller!

Jeg laget min ketchup av piccolotomater fra Jæren. Kjøp gjerne andre sortering eller på gardsutsalg da du ofte får tak i grønnsaker med «skjønnhetsfeil»som ikke butikkene tar inn, disse er jo fantasiske og bruke i supper,sauser ,salater og gryter.

Slik gjør du:

Heimalaga Ketchup

500 gram piccolo eller cherry tomater

2 ss brunt sukker/rørsukker

1 ts hvitvinseddik

2 ts havsalt/flaksalt

1 ts paprikapulver

1 ts worchestersaus

 

Del tomatene i to,ha de i en gryte med resten av ingridiensene .Kok opp og sett ned varmen og la massen koke inn i ca 10 minutt.Avkjøl litt og bruk deretter stavmikseren til å blende en jevn ketchup saus.Hell på rengjort glass og kjøl  ned.Oppbevar i kjøleskap til neste grillseanse!

super Ketchup på 1-2-3

Du kan oppbevare denne minst i en mnd i kjøleskapet men den er så god og faktisk ganske sunn så den får nok ben å gå på og du lager raskt en ny!

heimalaga Ketchup

 

Doce de tomate, Italiensk tomatsyltetøy.

2 kg modne tomater
1 kg rørsukker , Bruk gjerne mindre.
1 kanelstang
Revet skall av en liten sitron
2 nellikspiker

1 stjerneanis

 

Slik gjør du:

Skåld de hele tomatene i kokende vann, legg dem deretter i kaldt vann så får du lett av skrellet. Fjern skall og frø fra tomatene. Grovhakk dem og legg dem i en gryte av rustfritt stål. Ha i resten av ingrediensene og kok forsiktig opp. Senk varmen og la det småkoke til det tykner. Ha det varme syltetøyet over i sterile, tette glass. La glassene kjølne og lagre så i kjøleskap.  Dette er nydelige mat gaver og du kan lett la dem stå til julLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *