Midtsommer-mat

Midtsommer-mat

Midtsommer er en stor feiring i Sverige,større enn deres nasjonaldag. Jeg beundrer svenskenes evne til å ta vare på tradisjons mat, deres sildebord og smørgåser,Ficka og kanelbuller.

Vi i Norge spiser lite sild i forhold til de andre nordiske land,kanskje fordi vi forbinder det med trange tider og enkel kost? I Sverige og Danmark brukes det som festmat og det er høytid og festlig lag når sildesalaten kommer frem sammen med nypoteter og en lille en. Sommeren gir oss også kanskje til å en pause fra hverdagen slik at vi kan ta oss tid til å lage litt mer mat fra bunnen, spise i overflod av det som er i sesong og samle krefter til vinter og mørke.» Mindfullness» på sitt beste.

Sommerkrans laget av storesøster Tove

Her kommer oppskrift på lette rundstykker med rik smak etter kaldheving og en nydelig sildesalat til en nordisk sommerfrokost.Det beste fra både Sverige og Danmark.

Sildesalat til sommerbord

1 beger rømme,gjerne lettrømme

2 ts cremefraiche

en halv fenikkel i skiver

en god håndfull frisk dill

en halv rødløk

3 ts sitronsaft

revet skrell av en økologisk sitron,gjem litt til pynt

litt sort pepper

2-3 kryddersildfileter eller matjesild får du tak i.Vann gjerne ut sild hvis den virker for salt men ved å la den trekke i dressing vil den bli mildere uansett.

Kan tilsettes: kalde kokte nypoteter,litt pepperot, eller dette kan serveres ved siden av sammen med godt rugbrød eller grovt knekkebrød

småpoteter
juni er vakker i hagen

Durumrundstykker til frokost med litt god tid

Dette er rundstykker med durum mel som blir sprøe og smakfulle og smaker av danske søndagsrundstykker eller brød du får fra steinbakt ovn i Italia.Deigen er løs og klisset,skal ikke trilles ut og er lettlagte.Deigen røres lett sammen kvelden før og er klare på 20 minutt morgenen etter.Dette er en dansk oppskrift som ble lagt til fødselsdager eller kjekke samvær om sommeren med god tid og kanskje litt nylaget rabarbra eller plommesyltetøy til.Det er ingenting i veien for å bruke denne oppskriften til godt tilbehør også.

1 halv pk gjær

4 dl kaldt vann

danske durumrundstykker med sprø skorpe

1 ss havsalt/flaksalt

1 ss sukker

1 dl olivenolje

200 gram durummel,tipo 0 eller 00

300 gram hvetemel

Slik gjør du: rør gjøren ut i det kalde vannet,tilsett olje,salt og sukker.Tilsett melet litt om gangen.elt deigen godt,den skal være bløt og litt klisset

Still deigen i kjøleskapet natten over og la den kaldheve

Neste morgen: Forvarm ovnen til 250 grader(varmluft 230)

Legg deigen på en stekeplate med spiseskje,ca en god spiseskje pr rundstykke, dryss over litt durum mel(kan utelates)

Bak rundstykkene midt i ovnen ca 15 minutt til de er sprø og gyldne

kjøles på rist.

Lettlagte rundstykker til sommerfrokosten
Hylleblomst og lime blir en superfrisk sommerdrikk

Dette trenger du: 1 10 liters bøtte som tåler varmt vann,gjerne med lokk

30 hylleblomster,kun blomsterskjermene

1 kg rørsukker,høres mye ut men husk det er 10 liter råsaft

4 økologiske lime i båter

3 økologiske sitroner

2 ts sitronsyre

Plukk og se over blomstene for insekter etc.Kun blomstene ikke bladene

legg disse i en bøtte og sammen med oppskårne sitroner og lime

ta i sukkeret,hell over 10 liter varmt vann, jeg bruker vannkoker og heller det kokende vannet over og rører for at sukker skal løse seg opp.

Sett bøtte kjølig men i romtemperatur i 2-3 dager.Sil fra saften og hell over i rengjorte flasker. Sett flaskene i kjøleskap ,der holder de seg i et par uker men vil du bruke saften utover frys ned i porsjonsbeger eller beholder til senere bruk. Dette er råsaft som du blander ut med vann eller tilsetter i krem.Blandingsforhold er hva du liker og hvor søtt du ønsker det.Hylleblomst saft og sirup er nydelig til desserter og også til dressinger og drinker.Hylleblomst brukes også syltet på flere nordiske Michelinstjerne restauranter og serveres til makrell og vilt i tillegg til desserter.

Årets hylleblomster fra hagen rundt St Hans


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *