Lykke på ei skjei,salt karamell

Lykke på ei skjei,salt karamell

Min mor og jeg besøkte ofte tante Tulla og Onkel Leif På Tasta da jeg var liten. Vi tok bussen fra Madla til Stavanger og gikk ut til Bjergsted og Tasta fra sentrum av Stavanger.

Et stykke å gå var det, men av en eller annen grunn virker det lengre i dag enn da.

Tante Tulla og onkel Leif var som min mor og far, de hadde alltid noe på lur til uventa besøk og vi små følte oss alltid velkommen ,ble sett og verdsatt uansett hvor mange vi var. Det var en gave å være en del av storfamilien. Tante visste at det enkle er ofte det beste og selv om jeg minnes mange gode retter fra tantes kjøkken så var prim på ei teskje min og hennes ting. Det sitter spikret i hjernebarken som noe litt ulovlig og ekstravagant. Prim var det nærmeste vi kom på kjøpe godteri . Kjøpepålegg var dyrt og sjeldent , prim boksen var lørdagskos eller til ekstra fint brød på høytider.

Tante Tulla og kjære onkel Leif  skapte mange gode barndomsminner

Jeg har ikke prøvd  å lage prim  fra bunn men jeg fikk derimot den samme nostalgiske følelsen når jeg laget salt karamell.

Salt karamell har vært det store innen baking og blogg en stund, Jeg smakte det som barn når far kom hjem fra sjøen med Seasalt Toffee og Brighton Rock, Sukkertøy fra England. Smaken av salt og søtt er fantastisk og det er lett å lage selv men krever tilstedeværelse og en gryte med tykk bunn. Kanskje ikke en aktivitet for de aller minste, men absolutt noe å lage selv.

Salt karamell kan brukes over is og til kaker eller spredt tynt på ristet brød som en pålegg, en sjelden gang,   prøv det på en teskje når det er nylaget..det er hverdagslykke på en teskje.

Salt karamell kan oppbevares i kjøleskap i minst en mnd. Vil du ha det litt mer smørbart sett krukken i vannbad så blir det mer flytende .Bruk skikkelig havsalt i flak som Nordsjøsalt eller Maldon salt. Dette er en stor oppskrift så del gjerne med deg. Kjekk gave til matnerder og godtesyke.

hjemmelaget salt karamell er «snob»

Stor oppskrift minst 3 glass a 2.5-3 dl

SALT KARAMELL

8 dl rørsukker (bruk gjerne det økologiske du finner i lokalbutikken i grønn pose)

6 dl kremfløte

300 gram meierismør

6 ts flaksalt

Slik gjør du: Smelt sukker til karamell i en tykkbunnet gryte på middels varme. IKKE RØR i sukkeret under denne prosessen. Sukker skal ha en gyllen farge. Ikke for lenge  eller på for høy varme,da blir karamell bitter og brent.

Tilsett litt og litt fløte under omrøring. Rør deretter inn smør og kok sausen videre i ca 8-10 minutter til den tykner.

Rør inn saltet til slutt og hell på rene glass, pass på , det er brennende varmt. Avkjøl på benk før du setter det kaldt i kjøleskap minst i 5-6 timer. Holdbarhet er minst en måned i kjøleskap hvis du greier å holde deg så lenge

Ps: kos deg med en teskje når det er nylaget og ennå litt varm. Hverdagslykke på en skjeLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *