Flere og flere har fått øynene opp for hylleblomstsaft og kjøper denne dyrt på utsalgsteder og kafeer.Det er kjempelett å lage selv og i tilegg finnes hyll gratis i naturen i store mengder iallefall her på Jæren.
Hyll var plantet på hvert et gårdstun i begynnelsen av århundre.
Gammel folketro kalte hyll Hyllemor og et tre ble plantet på gårdstun for å holde vetter og utøy unna.
Det har vist seg at dette ikke er helt bare eventyr og folketro . Hylleblomsten beskytter faktisk mot myggstikk og sommerens småplager. Hyllebær inneholder også mye antioksidanter og godstoff og bærene er like gode som blomstene .
Bærene må ALLTID varmebehandles og kokes ellers er det ganske hardt på nyrer og mage og kan være skadelig. Hyllebærsaft er skikkelig godstoff for immunforsvaret og er godt å ha på lur til vinterens forkjølelse ,kanskje også for andre virus..
Hyllen vokser vilt langs steingardene og i hagene på Jæren. Fra gammelt av så hadde en hver gård med respekt for seg selv et hyllebær tre på tunet.
Gammel overtro sa at gudinnen Frøya bodde i hylletre og skjermet gården mot alt vondt. Idag vet man at Svarthyll er en kraftig antioksidant full av «c» og «a» vitamin så kanskje immunforsvaret fikk en boost?
Danmark og Tyskland selger hylleblomst te på apotekene og det brukes som febernedsettende middel.
Hylleblomst saft er mye brukt i Norden, litt glemt her i Norge men flere kjente restauranter har tatt den i bruk og den har fått en boost i nyere tid. Lokale høyt profileterte restauranter bruker hylleblomst saft i sin salat dressing.
Det er også et effektivt myggmiddel å sitte ved et blomstrende hyllebær tre om sommeren. Myggen liker ikke lukten og lar deg være. Ja…det lukter litt «pusekatt» av blomstene så jeg anbefaler ikke å ha dem inne i vase men ute på sommerbordet er det nydelig.
Det er viktig å skille rød hyll og svart hyll. Svarthyll er den som er spiselig .
RØDHYLL ER GIFTIG
Se denne link fra giftsentralen: Er rødhyll giftig? Giftinformasjonens råd – Helsenorge
I september er bærene på svarthyll modne. Bærene er nesten svarte og henger i klaser. Hyllen blomstrer i juni – juli med hvite store skjermer.Hylleblomst saft er sommersmaken over alle. Hyllebærsaft er vinter og kos foran peisen. Nydelig til toddy og kanskje en likør?Fuglene elsker bærne så du må plukke raskt når de modnes ellers får du konkurranse.
Hylleblomst saft lager du råsaft av ,bærne må alltid varmebehandles.
Hyllebær saft er mørk rød, det er lurt å bruke hansker ved plukking da de avgir en del farge som kan sitte godt på hud og klær.
Se deg rundt neste gang du er på tur eller kanskje du har svarthyll i hagen?
Min favoritt med hylleblomst er fromasj som jeg smakte første gang hos Anne Lise Tyssebotn Gjesdal.Hun serverte fromasjen med kreklingsaus.Du lager denne på samme måte som en sitronfromasj men erstatter mye av sitronsaften med konsentrert hylleblomstsaft. Kreklingsaus kan du lage på høsten men det er også nydelig med blåbær eller bjørnebærsaus.
Nyt smaken av sommer og sesong
Rabarbrasuppe med hylleblomst
Kan serveres varm hvis vi trenger det..
Hvor mye ekstra sukker du trenger til den søte hylleblomstsirupen, må du smake deg fram til.
La rabarbraen trekke akkurat mør, men ikke la kubbene koke i stykker. Avkjøl suppen og rør i friske skiver jordbær.
Råvarer til 4 porsjoner:
rabarbra
hylleblomstsirup eller uspedd saft av hylleblomst
1 korg jordbær
sitronverbena eller mynte og blomster til pynt
Kok opp hylleblomstsirupen eller saften. Skjær rensede rabarbrastilker i kubber og la dem trekke møre i væsken. Smak eventuelt til med mer sukker.
Trekk kasserollen av platen og avkjøl noe. Skjær jordbær i rause skiver og legg oppi.
HYLLEBLOMSTFROMASJ fra Anne Lise Tyssebotn Gjesdal i Vill Vekst
1/3 l kremfløyte
3 egg
3 ss sukker
7 plater gelatin
2 dl hylleblomstsaft, redusert til ca 1,5 dl i en gryte på lav varme
Saft av ½ sitron
Limejuice
Legg gelatinen i bløyt i litt kaldt vatn. Pisk kremfløyten til ein tynn krem. Pisk egg og sukker til eggedosis, og tilset sitronsaft og halvdelen av hylleblomstsafta i eggedosisen. Bland krem og eggedosis. Klem vatnet ut av gelatinen, smelt han så i resten av hylleblomstsafta. Ha gelatinen i kremblandinga under god omrøring, og smak til med litt limejuice. Ha i glasskål og nyt smaken av nordisk sommer.
Hyllebærsaft
Til litt over en liter hyllebærsaft bruker du;
2 kg hyllebær
1 liter vann
750 gram rørsukker/Demerara
1 kg epler
Saft av en sitron
Slik gjør du : skyll klasene med hyllebær og kutt eplene i terninger. Ha dette i en liter kokende vann. Kok til bærene ”brister” eller safter seg. Sil saften gjennom et rent klede, lagt i en sikt, over en ren gryte. Tilsett sukker og sitron saft og kok opp saft til sukker er oppløst. Hell over på rene flasker. Skyll dem gjerne med atamon som en får i butikkene.
Oppbevar i kjøleskap eller frys ned i plastflasker. Fyll dem da ikke helt opp.
Hyllebærsuppe kan du lage om høsten
1 kg rensede bær
4-5 epler i biter
Revet skall av en sitron
2 dl sukker
2 ss. potetmel
Litt kanel(valgfritt)
Tilsett litt vann hvis for tyktflytende
Skyll bærene og kok dem møre med epler og sitronskall. Når bærene sprekker og safter seg og eplene er møre. Sil saften. Hell den tilbake i kasserollen og kok opp med sukker. Rør potetmel ut i kaldt vann og hell jevningen i suppen i en stråle mens du rører. Lurt å ta suppen av varmen da for den skal ikke koke mens du tar i jevning. Server gjerne suppen med en klatt krem eller ta med på termos når du er på tur.
ALLE bilder copyright Liv R.Lassen