Sjøfolka før hadde nok lite tilgang på ferske varer når de var lenge til sjøs.Når været heller ikke gjorde det lett å lage mat for stuerten ombord, havnet ofte alt i en gryte og man tok det man hadde tilgjengelig.
Skipperlapskaus består av løk,storfekjøtt,kjøttkraft eller buljong,poteter,salt og pepper og kanskje et laurbærblad ,men for en fantastsisk rett det blir av enkle råvarer.
Idag blåser nordavinden kaldt over Jæren,det snødde visst på østlandet idag og folk med sommerdekk ble oppfordret til å ta kollektivtransport.April kan være så ymse.Togbanen hadde problemer igjen derborte så det var visst ikke bra i hovedstaden idag ,men nok om det.Kald vind ,lave tempraturer ute og inne, da blir det gryteretter og supper her hos meg.
Her er min oppdaterte skipperlapskaus,litt flere rotgrønnsaker som alle liker og mat til mange.Det er perfekt til oppvarming og blir da enda bedre.
En stor gryte oppgradert skipperlapskaus
1 kg høyrygg eller bankebiff
1,5 kg melne poteter
3-4 store løk
1 persillerot
1 god skive sellerirot
5 gulrøtter
1 laubærblad hvis du har
ca 1 liter kraft/buljong
Salt og pepper etter smak
Slik gjør du
Del kjøttet i ca 1 cm terninger,det gjør ingenting om du har litt fett på kjøttet men skjær av mesteparten,kok dette opp med en delt løk og vann som akkurat dekker kjøttet. Når dette «skummer»(protein/fett av kjøttet går til overflaten lar du det trekke litt til,ca 10 minutter mens du skreller poteter og resten av grønnsakene.
Sil fra kraften av kjøttet(ikke hiv kraft)skyll det lettkokte kjøttet og sett til side.
Så begynner moroa!
Skjær opp 3 gode løk og surr disse blanke i litt smør eller olje(jeg bruker olivenolje og smør),løk skal ikke ta farge men bare bli myke.Tilsett halvparten av de skrelte potetene som er skåret i gode terninger/biter,gulrøttene og de andre rotgrønnsakene.Tilsett det skylte kjøttet og ha i væske som dekker akkurat.Ikke for mye da blir det suppe.Småkok dette i en god halvtime og ta deretter resten av potetene som da blir litt mer» al dente» når du serverer og trekk videre i en halvtime. Vitsen med dette er at de første potetene kokes nesten til mos og jevner retten.
Rør av og til slik at det ikke brenner fast og juster med væske(buljong/kraft)hvis det blir for tykt.Blir det for tynt tar du bare i mer poteter.Jeg bruker mørk buljong og den silte kraften fra kjøttet til denne retten.Smak til med salt og pepper.Husk at buljong er salt så smak underveis.
For farge og smak tar jeg også en halv purre,gjerne den grønne delen og serverer med et dryss persille eller gressløk nå på våren. Danskene serverer med syltede rødbeter og kanskje litt smør.Noe tar også en klatt med god rømme.
Jeg serverer med urtedryss og flatbrød og bare for jeg kan og har tilgjengelig..litt frisk ramsløk så blir det ekstra «vårkraft»