Fotografi Kokker Lokalmat Mat og Urter blog Matfylke Rogaland Samlet av Mat&Urter Tradisjonsmat

«Hemmelige» plasser i Rogaland

Ytters i havgapet, gode 35 minutter med ferge fra Stavanger ,(Ferge går fra Mekjarvik i Randaberg), ligger Kvitsøy kommune. En gjenoppdaget perle for meg personlig.

Sist jeg var på øya var for 40 år siden. Grunnen til jeg la en sommerhelg til denne «utposten» var at Kokk Karl Erik Pallesen sammen med venner og familie har startet en restaurant i Ydstebøhavn

Karl Erik er Kvitsøygutt og fortalte til Stavanger Aftenblad ved oppstart (15.7.2021) at dette hadde lenge vært en drøm.

En sommer restaurant på øya med alt fra dagens fangst til hamburgere og Moules Frites». Det er også en plass for de fastboende. Kvitsøy er Norges 7 minste kommune med omtrent 500 fastboende.

Dette står på Wikipedia: Kvitsøy er ein kommune, eit kyrkjesokn og ei øygruppe utanfor Stavanger i Rogaland fylke.
Dei 365 øyar, holmar og skjer er til saman 5,73 kvadratkilometer. Kommunen vert omgjeve av dei ytre delane av Boknafjorden. Mot nord ligg Karmøy og Bokn, mot aust Rennesøy og Randaberg.
Fire av øyane har fastbuande, opphavleg var her seks gardar med krøtter. Det finst to større busetnader, og dei ligg ved tidlegare fiskehamner: Ystabøhamn i vest og Leiasundet i aust.

Innbyggertallet teller omtrent 540 fastboende, eller bostedsregistrerte innbyggere 

Faren til Karl Erik, Lasse Pallesen tar over skuta noen dager og lager søndagsmiddag med tradisjonsretter og mat som nok vil falle i smak hos både fastboende og tilreisende med stor restauranterfaring. Denne søndagen var det hamburgerrygg med svisker og epler. Synd vi måtte hjem men vi kommer absolutt tilbake.

Vi var heldige og fikk plass lørdagen etter åpningshelg og fikk en 4 retters som både var smaken av Rogaland, tradisjon og nyskapende.. Denne gangen var det Kveite fra Hjelmeland, Fisketorgets signaturfiskesuppe, en nydelig kyllingrett med linser og en egenkomponert dessert med frukter og vanilje.

Karl Erik ble jeg kjent med da jeg satt i Gladmatjuryen i mange år. Han var allerede en lysende stjerne på kokkehimmelen ,etter å ha vunnet en kokkekonkurranse med Eivind Hellstrøm som mentor.

Karl Eriks navn står sterkt alene og personalet han har fått med seg er fantastisk både på Fisketorget i Stavanger og på nystartete Grøningen (som jeg ikke får lov å skrive i microsofts tag da» ø «ikke finnes) Groningen blir navnet der. Plassen på Kvitsøy har dette tysklignende navnet så det passer.

Et godt team er alfa og omega ,service og smil var naturlig og smittende .Det står respekt av at alle ansatte på den nye restauranten er fra øya. Lokale ansatte som brenner for plassen gir en stolthet og lojalitet som en sjelden finner. Noe gjestearbeidere fra byen har vært innom ved oppstart. Både flinke Martin Apelskog fra Fisketorget og fotograf Fredrik har tatt sine økter i servering og på kjøkken.

Vil du besøke Karl Erik og Kvitsøy må du bestille plass til middag men på søndager kan du få lett servering med nybakte boller og kaker med god kaffe til.

Her er link til restauranten Restaurant | Grøningen Restaurant (groningen.no) med booking og åpningstider.Facebook og Instagram er de også på .De oppdaterer jevnlig både på Facebook og Instagram

Høysommer i Ydstebøhavn

«Alt er stabilt-med bris i fra nord

Vi følger i fedrenes skipslei og spor»

Eugenie Prøis Lunde skrev dette til åpningen av restauranten
dikt som beskriver godt, siste linje traff meg

Har du egen båt kan du legge til i havna rett ved spisestedet. Restauranten er et gammelt sjøhus som er bygget om. På veggene henger fakturaer og brev fra svunne tider. Kvitsøy var et begrep når det skulle has toppkvalitets hummer .Hummerfiske ved Kvitsøy ble fredet på 70 tallet men hobbyfiskere har lov nå i en begrenset periode. Kvitsøy var og er en kommune med mye sjøfolk og maritime forbindelser. Min gamle far ,som var rektor på Sjømannskolen i Stavanger hadde mange elever herfra og snakket varmt om Kvitsøy og beboerne der. Jeg fant tilfeldigvis ut denne helgen at Karl Eriks bestefar var en av min fars elever og mens jeg var sto der og snakket med Lasse Pallesen dukket en annen opp med samme tilknytning . Kjell Meling, som tidligere drev med hummerfiske, snakket også varmt om sin tid på sjømannskolen. Det var rørende og sterkt.

Hummermuseum er det på øya og nå er det satt i gang ny hummerproduksjon på Kvitsøy. Et oppdrett for hummer. Visstnok stammer yngelen fra Skottland men de er jo ifra samme kalde farvann så det skal nok gå bra.

faktura fra hummerfiske

En kan oppleve historien om hummerfiske på museet Kvitsøy hummermuseum – Ryfylkemuseet

Lam er det også mye av på øya og Kvitsøy lam er blitt et begrep for oss matnerder. Stjerne kokk Gordon Ramsay besøkte Gladmat for noen år og fikk servert lammecarre fra Kvitsøy. Han var over seg av begeistring for både smak og kvalitet . Fagfolk skal man høre på og her i huset går det i Kvitsøylam og Klosterlam når det er i sesong. Begge lokale Rogalands smaker.

Kvitsøy er verdt et besøk og der finnes overnattingsmuligheter på Kvitsøy Maritime senter. https://www.kvitsoy.kommune.no/innhold/kvitsoy/overnatting/kvitsoy-maritime-senter/

Men ta gjerne en dagstur også. Der er planer om undersjøisk tunell til Kvitsøy ,men jeg må si jeg foretrekker å ta en gammeldags ferge som lar en nyte skjærgård og lukten av hav og fjære. De fastboende er kanskje ikke enig, i alle fall pendlerne til fastlandet ,men enn så lenge er ferge et godt alternativ. Denne helgen var det vindstille og Ibiza temperatur på øya i havgapet, men plassen har også vær for viderekomne som her på Jæren . Gamle sjøhus og landskap viser tydelige spor av vær og vind. Her er heller ikke mange trær som tar av for stormene fra havet men allikevel er havnene og husene lagt slik at det skaper ly og trygghet.

Øya er ikke stor og har lite bakker(høyeste punkt er 25 meter) Det gjør Kvitsøy til et paradis for sykkel eller halvslitne mosjonister.

Stillheten var merkbar og en nytelse. Det nydelige gamle fyret ser du fra alle kanter . Kirken står sterkt i landskapet .Rundt hver sving finner du idylliske badeviker, stier, blomstrende enger ,frodige hager, sauer og grønne marker .Midt på øya finnes hager og eldre hus som har blitt tatt godt vare på. Vennlige beboere hilste når vi gikk forbi og det var en idyll som jeg ikke har opplevd på lenge. Kvitsøy boerne har grunn til å være stolte av øya si.

Oppskrifter med noe av Pallesens mat kommer

Dette innlegg er ikke sponset eller betalt men kun skrevet av en» nyforelsket i Kvitsøy «blogger med sansen for tradisjon og god ekte mat med identitet.

Fiskesuppen på Grøningen
Gamle duftende roser finner du i de flotte hagene

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.